You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Evrim Kuramı ve Kuranî Bakış Açısı IV

MüslümAnarşist
Bakin, cogumuzun dikkat etmedigi ya da bilmedigi, bilenlerin de hic üzerinde durmaya yanasmadigi su ayeti biliyor muyuz?

13. Size ne oluyor ki ALLAH'a saygı göstermek istemiyorsunuz?

Diyanet Vakfı
14. Oysa, sizi türlü merhalelerden geçirerek O yaratmıştır.
Edip Yüksel
14. Oysa sizi evrimler halinde yaratan O'dur.
Elmalılı Hamdi Yazır
14-Oysa O, sizi bu aşamaya kadar aşama aşama yaratmıştır.
Süleyman Ateş
14. 'Oysa O, sizi aşama, aşama yarattı.'
Yaşar Nuri Öztürk
14 "O ki, sizi halden hale/evreden evreye geçirerek yarattı."

├─ Bitkiler
├─ Mantarlar
├─ Protistler
├─ Bakteriler
└─ Hayvanlar >
_______├─ Omurgasızlar
_______└─ Omurgalılar >
____________├─ Kuşlar
____________├─ Sürüngenler
____________├─ Balıklar
____________├─ Amfibiler
____________└─ Memeliler >
__________________├─ Etçiller
__________________├─ Deniz memelileri
__________________├─ Kemirgenler
__________________├─ Yarasalar
__________________├─ Böcekçiller
__________________├─ Keseliler
__________________└─ Primatlar >
_______________________├─ Önmaymunlar
_______________________├─ Maymunlar
_______________________└─ İnsansılar >
_______________________________├─ Gibon
_______________________________├─ Şempanze
_______________________________├─ Goril
_______________________________├─ Orangutan
_______________________________└─ İnsan
Kaynak: HUMAN, Editör Robert Winston

23:12 Andolsun, biz insanı, süzme bir çamurdan yarattık.

23:13 Sonra onu bir su damlası olarak, savunması sağlam bir karar yerine yerleştirdik.

23:14 Sonra o su damlasını bir alak olarak yarattık; ardından o alak'ı bir çiğnem et parçası olarak yarattık; daha sonra o çiğnem et parçasını kemik olarak yarattık; böylece kemiklere de et giydirdik; sonra bir başka yaratışla onu inşa ettik. Yaratıcıların en güzeli olan Allah, ne yücedir.

Haydi hic bir sey yokken bunu farkli sekillerde anlayalim, ama bilim artik bununla ilgili isaretler bulmusken, kitabta da devamli bir sürecten bahsederken, bu ayeti "dilini egip bükenler" gibi baska alakasiz anlamlara cekistirmek mümkün müdür? Ayni zamanda anne karnindaki gelişime de gönderme yapan bu ayetler apacik bir sekilde insanin serüveninden de bahseder.

Size ilk bu konuyu Kuran'da arastirirken beynimde birden şimşek gibi çakan iki ayeti paylasmak ve fikrinize sunmak da istiyorum..

Kuran'da Bakara suresi 30-33 bu konuda cok kilit ayetlerdir. Öncelikle bir yazalim;

30 Bir zamanlar Rabbin meleklere: "Ben, yeryüzünde bir halife/yönetici atayacağım." demişti de onlar şöyle konuşmuşlardı: "Orada bozgunculuk etmekte olan, kan döken birini mi atayacaksın? Oysaki bizler, seni hamd ile tespih ediyoruz; seni kutsayıp yüceltiyoruz." Allah şöyle dedi: "Şu bir gerçek ki ben, sizin bilmediklerinizi bilmekteyim."

31 Ve Âdem'e isimlerin tümünü öğretti. Sonra onları meleklere göstererek şöyle buyurdu: "Hadi, haber verin bana şunların isimlerini, eğer doğru sözlüler iseniz."

32 Dediler: "Sen Yücesin, senin bize öğrettiğinden başka bir bilgimiz yok. Sen Bilensin, Bilgesin."

Bu ayette ilk basta sorgulamamaktan ötürü insanin aklina gelmeyen bir şey var, bu ayetlerde yeryüzünde zaten var olan! ve meleklerin kan döken vahşi bir canlinin halife olmaya layik olmayacagini söylerken zaten bu canlidan haberdar oldugunu gösteriyor. "Sizi yeryüzünde halifeler yapan O'dur." (Fâtır, 35/39) Arastirdim ki geçmişteki bilginler bu ayetleri tefsir ederken mevcut bilgi düzeyinde yorumlamis ve farkli şekilde ele almişlar.

Iste bu ayet, biyolojik olarak Ademoglu (homo-sapiens) olma seviyesine ve ruhun üflenerek ilahi secilmis bir canli olma seviyesine erişmesi, kelimeden kasit ile de insana "bilgi/akil" verilmesi ile melegin o ateşi kullanan ve mağaralarda barınan ilk insan türü olan vahşi kan döken hayvansi homo erectusun nasil da bir varliga dönüştügünü görmesi ile ALLAH'in iradesini sorgulamamayi görmesidir.

İnsan, dik duruşa, görece gelişmiş bir beyine, soyut düşünme yeteneğine, konuşma (dil kullanma) kabiliyetine, alet kullanma ve üretme becerisine sahip primat türü. Biominal ismi `Homo sapiens`tir. Homo sapiens Latince "akıllı adam" veya "bilen adam" anlamına gelir. İnsan, hominoidea (insansılar) üst ailesinin hominidae (büyük insansılar) ailesine dahildir.

31. ayetteki bilgiyi ögrenen insan, homo-sapiens (bilen insan)dir.

Bu surecte olan diger bir sey, diger aklima kivilcim olan ayet ve konu da şudur. Kuran'da ALLAH "emanet"ten bahsediyor. Bu cok önemli bir ayet..

33:72 Biz sorumluluğu (sınanmayı) göklere, yere, dağlara sunmuştuk da onlar onu yüklenmekten çekinmişler ve kabul etmemişlerdi. Ancak onu insan yüklendi; o zalim ve cahil olmuştu.

Ayni seyi düsündünüz mü? Kal-u bela gibi farkli kavramlarla anlatilan insanin emaneti kabul etmesi, bilinc sahibi olmayi kabul etmesi sanki gecici bir bilinc verilip sormasi seklinde gibi oluyor, bu konuda asla ahkam kesmiyorum burasi gayb simdilik ya da sonsuza dek, ancak yukardaki ayetler paralelinde belirli gelisime ve seviyeye gelen insanin emaneti yani ruhu sorumlulugu kabul etmesi asamasini anlatiyor.

Ve son olarak baska bir ayet;

76:1 İnsan üzerinden, henüz anılan birşey olmadığı bir süre geçmedi mi zamandan?

76:2 Biz insanı bir sıvı karışımdan yarattık ki onu sınayalım. Bu yüzden onu işiten ve gören yaptık
.
Sevgilim, eylem güzelim benim!
Yitik bir ülkeyi korumaya değil,
Yeniden kurulacak bir ülkeyi
Aşkla örmeye benzer devrimci olmak....
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 15-12-2008, Saat:01:38 AM, Düzenleyen: atesdevrimi.
Acemi Üye
RE: Evrim Kuramı ve Kuranî Bakış Açısı IV
farkında değilsin ama devrilmişsin kafirler tarafından.ayetleri anlayışın çarpıtacak derecede değişik.son iki ayete cevap verecem sadece.1.si insan suresinin1.ayeti çevirin biraz karışık ama olsun senin çevirin üzerinden gidelim.ayet henüz insanın yaratılmazdan önceki süreci işaret ediyor.taki ALLAHÜTEALA MELEKLERE BU KONUYU AÇINCAYA KADARKİ SÜREÇ . BU DURUMDA MLEKLERİN İNSANIN VARLIĞINDAN ÖNCEDEN HABERDAR OLDUĞUNU DEĞİL HABERDAR OLMADIKLARINI GÖSTERİR. YANİ ALLAHÜTEALA HENÜZ İNSANI YARATMAMIŞ VE O ANA KADARDA HİÇ BAHSETMEMİŞTİR. 2.AYET YANİ BU SAYFANIN SONUNDAKİ AYET İSE :ERKEK SIVISI İLE KADININ SIVILARININ BİRLEŞTİRİLMESİNE İŞARET EDER EĞER ANLAYABİLİRSEN.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 22-12-2008, Saat:02:27 PM, Düzenleyen: hami.
MüslümAnarşist
yazıyı açık bulmak için okuyorsun..

açık buldum dediğin yerleri de tamamen tersi ile yorumluyorsun..

şahsen ne dediğini hiç mi hiç anlamadım..

Şu yazdığın mesajı kendin okuyup anlayabiliyor musun Allah aşkına ?
Sevgilim, eylem güzelim benim!
Yitik bir ülkeyi korumaya değil,
Yeniden kurulacak bir ülkeyi
Aşkla örmeye benzer devrimci olmak....
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
Cvp: RE: Evrim Kuramı ve Kuranî Bakış Açısı IV
[quote=atesdevrimi]
yazıyı açık bulmak için okuyorsun..

açık buldum dediğin yerleri de tamamen tersi ile yorumluyorsun..

şahsen ne dediğini hiç mi hiç anlamadım..

Şu yazdığın mesajı kendin okuyup anlayabiliyor musun Allah aşkına ? BU SORUYU SANA SORMAK LAZIM .ASIL SEN ANLAYABİLİYORMUSUN KUNDİ ANLATTIKLARINI .BİRSÜRÜ BİLİMSEL OLDUĞU İDDİA EDİLEN HURAFEYİ VE ZANNI DİNİN HAKİKATLERİ GİBİ YANSITMAYA ÇALIŞMAKTAN VAZ GEÇ.ANLATMAYA ÇALIŞTIĞIM BU.O TEORİLERE DELİL DİYE İLERİ SÜRDÜĞÜN AYETLERİ ÇARPITIYORSUN .AÇIK KONUŞTUMMU?BUNDAN VAZ GEÇ.BİRAZDAN AYETLERLE SANA AÇIKLAYACAĞIM İŞİN HAKİKATİNİ İNŞALLAH.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yeni Üye
her düşünenin bulamadığı, her bulanın açamadığı,her açanın söyleyemediği, her söyleyenin sağ kalmadığı şeyler bunlar.
her yerde anlatmayın :D hele burda hiç anlatmayın bence
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 24-12-2008, Saat:01:06 PM, Düzenleyen: kibritci_cocuk.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.