Her nefis ölümü tadacaktır. Sonunda bize döndürüleceksiniz. Ankebut-57
Bu dünya hayatı sadece bir eğlence ve oyundan ibarettir. Asıl hayat ahiret yurdundaki hayattır. Keşke bilseler! Ankebut-64
Esma-ül Hüsna ( Allah'ın Boyası)
Esma-ül Hüsna ( Allah'ın Boyası)
Şevk bir zencîrdir gönlüm anın dîvânesi
-Şeyh Galip-
Yalniz soruyu soran ben degilim.
Isterse kendini açıklar ben sadece araciyim.
Dogal olarak şu yorumunun ;
"Şimdi Alketa nasıl ki Güneş bizden milyonlaca km uzaklıkta ama"dan önceki yorumunun
Asıl muhattabi ben degilim.
Fakat sonraki aciklaman icin tesekkurler.
Aklima baska bir sey geldi
Elez abi de yorumunu katsin zihnimdeki soruya cevap ise gerek kalmaz
Değilse ekleme yaparim.
Sagolasin.
Ama elez cevap versin olmadı bizlede paylaşırsın,söylersin yani :-)
Şevk bir zencîrdir gönlüm anın dîvânesi
-Şeyh Galip-
Şuan biraz haleti ruhiyem bunu açıklamaya tam müsait değil. Yine de elimden geldiği kadar açıklamaya çalışacağım inşallah
"Andolsun, insanı biz yarattık ve nefsinin ona ne vesveseler vermekte olduğunu biliriz. Biz ona şahdamarından daha yakınız."
Bir kitaba en yakın o kitabın yazarıdır.
Bir tabloya en yakın o tablonun ressamdır.
Bir makineye en yakın o makineyi yapan ustadır.
Bir insana en yakın Zat onu yaratan Zat olabilir.
Şah damarı hayat damarıdır.İnsan her aldığı nefeste 'HU' (nefes alırken göksünden gelen ses) der. 'HU' (nefes) ile ilişkisi kesilen ölmüştür.
Hal böyleyken yüce Allah insana nefesinden daha yakındır. Zira insan sadece biyolojik yönü olan bir varlık değildir. İnsanın batını yönü var; nefsi var, nefsin özellikleri ve kabiliyetleri var. İşte Yüce Allah'ın insana yakınlığı insanın tüm yönüyle alakalıdır.
Yüce Allah’ın insana yakınlığı denince O’nun El-Alim, El-Halık, El-Hayy, El-Kayyum, El-Karib, El-Rakib gibi isimlerini hatırlatır.
Yalnızlık,esaret ve sevgilinin hasreti,
Yalnızlığın ve esaretin çaresi var,
Ama sevgilinin hasreti,
Sevgilinin hasreti..
Ya evvel Allah'ın Kuran'ı Kerim'de geçen 99 esmasından biridir.
Ya Evvel isminin anlamı nedir?
Bu her şeyden önce var olan anlamını taşır. Yüce Allah'ın varlığı tüm mahlukatlardan öncedir. O'nun varlığının evveli yoktur. Diğer varlıkların tümü, varlığını Ondan alır. Bütün tabiatı yaratmış olanın, evveli olamaz.
Ya Evvel isminin faziletleri nedir?
Ya Evvel
Bu ismin zikir zamanı güneş, zikir günü Pazar, zikir sayısı ise 37 adettir. Ebced hesabına göre 1359 kez okunması da faydalıdır.
Bu ismi her gün ya da her namazdan sonra zikir sayısı olan 37 kez okumak, duaların kabul olmasına ve tüm istekler ile ihtiyaçlara kavuşmayı sağlayacaktır.
Bunu her gün zikreden kişinin her işi başarılı olacak, maddi ve manevi yönden faydalı olacak gelişmelere sebep olacaktır.
Öğrenci olanlar okuduğunda, okulunda başarılı olacaktır.
Yolculuğa çıkılırken, usulüne uygun okunursa tüm tehlikelerden, kazalardan koruyan bir esmadır.
Misafir olanlar bu ismi her Cuma günü okumaya devam etmelidir. Bu sayede sevdiklerine sağ salim kavuşacaktır.
Çocuğu olmayan kişiler, dört Cuma günü kalpten bu ismi zikrederse, Allah dualarını kabul edecek, Allah'ın izniyle O'nun kudretiyle çocuk sahibi olacaktır.
Tüm hayır işlerinde en önde olabilmek için usulüne uygun okunmalıdır.
Ya Evvel isminin Kuran'ı Kerim'deki ayetlerdeki yeri nedir?
O Evvel' dir, O Ahir' dir, Zahir' dir, Batın' dır. (Hadid 3) Allah yaratmayı başaran ve onu devam ettirendir. Her şeyi var eden, bütün olayları oluşturandır. Her şeyden evvel gelendir. Onun öncesi bulunmamaktadır.
Demek ki görmüyorsun, sana gösteriliyor.
Vedud'un türetildiği vudd mastari temenni etmek,sevmek,arzu etmek, tercih etmek manalarina gelir.
Zira insan sevdiğini temenni eder, arzu eder ve ister. Bunlar kelimenin sözlük manasidir.
Kur'an'da fiil olarak geldiği Bakara 109 Ali imran 96 ve 118 Enfal 7 ve Hicr 2 gibi ayetlerde hep kök anlami olan istemek arzu etmek temenni etmek manalari kullanılır.
Vudd sevgi hakkinda kullanilan kelimelerden sadece biridir. Bunun dışında sevgiyi ifade etmek için Arap dilinde kullanilan birçok kelime vardir.
Ibn Kayyim el Cezviyye sevgiye dair müstesna eserinde arap dilinde sevgi karşılığı olarak kullanilan 60 adet isim siralar.
Kulluk anlamina gelen et taabbud de bunlardan biridir.
Gerçekte bunlara isim yerine sevginin sıfatları demek daha doğrudur. Zira bunlarin her biri sevginin bir başka türünü ve seklini ifade eder.
El Vudd saf sevgi demektir. Sevginin en guzel en has en yüce olanini ifade eder.
Not: buraya virgul koyuyorum el Vedud ismi uzerine eklemeler yapacagim.
Lakin metinden yazarken bir iki kismi atladim anlamadim çünkü. Bakıp oyle ekleme yapacagim.
Ayri yazacağım yani.
Kaynak: Mustafa Islamoglu Kur'an'a gore Esmaul Husna.
Ibn Kayyim el Cezviyye Ravdatu'l Muhibbin ve Nuzhetu'l Muştakin, 21
EL-HAYY;gerçek hayat sahibi, diri ve canlı olan,her şeye hayat veren,can veren.
Allah(c.c) sürekli diri ve canlıdır.
Varlıkları yaratan,hayat veren odur ki,bu özelliği kendisinin canlı ve hayat sahibi olmasından geliyor.
Mesela zikir meclislerinde
El Hayy ismi çekildiğinde cok ciddi etkisi oluyor insanin uzerinde.
H harfinin çıkışı doğru kullanisi nefes alis verisi ve kalp hızınin artması
Anlamını kabaca herkes biliyordur da yukarida kopi pasteledim.
Bu kadar cok etkin olmasinin sebebi ?
Çok sacma sordum biliyorum. Yani bazi isimlerin insan uzerindeki etkisi degiskenlik arzediyor mu ?
Bazi isimler daha güçlüdür diyebiliyor muyuz ?
Mesela ozellikle el hay kayyum un cekilmesinin ozel bir sebebi filan var mi ?
Anlatabildim mi bilemedim.
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi