You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Erkek ve kadının çorapsız namaz kılması caiz midir?

R4BİA
Cevabımız

Değerli Kardeşimiz;

Avret yerleri, erkek ve kadında örtülmesi farz olup başkalarına gösterilmesi harâm olan uzuvlardır.

Erkeklerde avret yerleri, göbekten diz kapağının altına kadar olan kısımdır. Kadınlarda ise avret, yüz, el ve ayaklar dışında bütün vücuttur.

Bu nedenle kadınların çorapsız namaz kılması bazı alimlere göre mekruh ise de yine de namazları geçerlidir.

Erkeklerin çorapsız namaz kılmasının ise bir sakıncası yoktur.
Selam ve dua ile...
Bunu ilk beğenen sen ol.
Üye
RE: Erkek ve kadının çorapsız namaz kılması caiz midir?
asr-ı saadette çorap varmıydı acaba? bilgisi olan varmı? varsa yazsın lütfen
''solcu olmak, filistinde israile karşı olmakken, dünyanın kalanında israil karşıtlığına karşı olmaktır"Sıfırıncı Delege
Bunu ilk beğenen sen ol.
Üye
Topuğun görünmemesi şartıyla caiz değil diye biliyorum ben.
Demir ranzalarda derin uykular
Sahipsiz mısraların nikotin soluğu
Zamansız bir düşle gelen aşk
Ve... buhurdan gibi tüten yalnızlık...
Ağlamaklı şiirlerin ipeksi dokusunda
Siyah tüllerde üzgün bir Matmazel
Kesif bir yalnızlık ve maça kızı,
Yalnızlığın genzi yakan küflü şarkısında...
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
Erkek tede Kadindada fetva ; Setri Avret tir.

Zaten bu hususta Namazin Disindaki 6 Farzdan biridir.
yani erkek ve kadina avret mahalli neresi olarak verilmis ise oralari örtmesidir.

Takva boyutu ise , Acik kalabilir denilen yerleride kapatmak, bunda mecburiyet yoktur.
Degerli B.Alperen Kullanicisi Aug 2009 Tarihinden Beri İmam Hatip, İslami Forum, Dini Forum, Genel Forum Üyesidir.
Bunu ilk beğenen sen ol.
BOŞ ÇERÇEVE!
Erkeklerde avret yerleri, göbekten diz kapağının altına kadar olan kısımdır. Kadınlarda ise avret, yüz, el ve ayaklar dışında bütün vücuttur.

Bu nedenle kadınların çorapsız namaz kılması bazı alimlere göre mekruh ise de yine de namazları geçerlidir.

çelişki deilmi sizce? Kadınlarda ise avret, yüz, el ve ayaklar dışında bütün
Sükut eyledim, ''Kahrı var'' dediler.
Biraz söyledim, ''Zehri'' var dediler.
Sustum, kahrından susuyor dediler;
Biraz konuştum, zehrini kusuyor dediler...
MEVLANA
.
.
.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
Celiski bunun neresinde anlamadim ki..?

Kadinda ayaklar avret mahalli disindadir.Yani namaz bu sekilde kilinirsa yine namazdir. Mekruh yapilmasindan mümkünse kacinilmasi gereken seylerdir.

Bazi alimler bu hükmü koymus ise dikkat ederseniz " mekruh" demistir.
Farz ile mekruh mukayese bile edilemez. Ama corap giyerek kilmak tabiki evlâ dir. Sen corapsiz ama sadece ayagin acikta kalir bir vaziyette kilmis isen namazini Allah Kabul etsin o namaz olmustur. Oldumu olmadimi diye kalbine vesvese verme,buda seytandandir.

Size kücükte olsa fikrimi yazmama müsade ederseniz, bu sekilde sorulariniz oldugu zaman ilk etapta FETVA noktasina bakiniz....

Isin takva boyutu sonra gelsin...önemli olan fetva dir bizlere...
saygilar efendim.
Degerli B.Alperen Kullanicisi Aug 2009 Tarihinden Beri İmam Hatip, İslami Forum, Dini Forum, Genel Forum Üyesidir.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Üye
-------------------
Cevabımız
ERKEKler çorapsızda namaz kılabilirler.ancak ömer nasuhi bilmen bayanların çorapsız namaz kılmalarına iyi bakmıyor.diyanette çorapsız namaz kabul olur diyor.
şunuda unutmamak gerek ŞAFİLERDE kesinlikle çorap şarttır.ama hanefilerde şart değildir.biliyorsunuz ki ayağımızdaki küçük topuğumuz gözükürse namazımız kabul olmuyor.o yüzden çorap giyip namaz kılmak daha uygundur.HANEFİ MEZHEBİNE BAĞLI BAYANLARIN ETEKLERİ UZUNSA VE KÜÇÜK TOPUĞUNUDA KAPATIYORSA O ZAMAN ÇORAPSIZDA NAMAZ KILABİLİRLER...
Değerlikuddüs, kullanıcısı Dec 2008 tarihinden beri İmam Hatip, İslami Forum, Dini Forum, Genel Forum üyesidir..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
ben ayakların corapsız olmasını mekruh dıye bılıyorum..hatta uzun kollu seyler ıle namaz kılmak gerekır.sart degıldır corapsız ve uzun kollu ıle namaz kılmak ama coraplı ve uzun kollu bırsey ıle namaz kılmak daha efdaldır;camıde namaz kılmak ıle evde namaz kılmak arasındakı durum gıbı bırseydır bu...

bıldıgım kadarı ıle mezhepten mezhebe fark edebılır bu durum...
en ıyısını Allah bılır...
.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
kadınların ayak ve el bileklerinden 3 parmak yer açılırsa namaz bozulur...buda hesapladıgınız zaman el ve ayak bileklerinde 1,5 parmak yani corap giyilmediginde açılması muhtemel olan yerlerdir...secdeye giderken rukuya egilirken corapsız ayak bilekleri açılabilir...o yüzden çorap giymek daha yerinde olur benim bildigim bu şekilde...ne kadar uzun etekj giyerseniz giyin egildiginizde açılabiliyo...kollarda aynı şekilde normal bir bluz ile kılsanız bile secdede açılabiliyo bu yüzden eskiden namaz için özel elbiseler diktrimiş kadınlar...bilekleri değil ellerinin üzer,ne kadar uzun olurmuş kolları ki ellerini bagladıgında yada secdeye gittiginde bilekleri gözükmesin...
[Resim: urjn1.jpg]

Gaflet içinde gördüm, nice canlı cesedi ;
Câhillerden beterdi, âlimlerin hasedi..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Kıdemli Üye
ben kadinlarin çorapsiz namaz kilmasi caizdir diye biliyorum. Teredüt ettim simdi
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.