You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

EntEl sÖzlÜk...
Selamün aleyküm forum halkıgülücük

Muhakkak ki çevremizde yerli yada yabancı kökenli bir sürü yeni kelimeler duyuyoruz...

Özellikle de kendilerini aydın kesim olarak tarif eden Yazar-Çizer takımı konuşurken

ve birçoğumuz bazen anlamamanın verdiği rahatsızlıkla

"Ne diyor bunlar? deyip vazgeçioruz dinlemekten...

"Oysa ki bir insan birşeyi yapabiliyorsa herkes aynını yapabilir."

Bu şiardan hareketle dinleyip de anlamadığımız ve sürekli duymadığımız için de

pekiştirmekte güçlük çektiğimiz yeni öğrendiğimiz kelimlerin kaynaklı anlamlarını

burada bir sözlük oluşturup paylaşırsak hem akılda kalıcılığını artırmış oluruz

hem de bilgimizin zekatında bir adım atmış oluruz diye düşündüm...

İmdi,

Ben başlıorum entel olma yolunda EntEl sÖzlÜğÜ müze destek olalım diyorum...ok

AKABİNDEKİ MESAJLA İLK KELİME GELİYOR...

HER MESAJDA BİR BAŞKA KELİME İLE DEVAM EDELİM İNŞAALLAH...
"rosegul giderayak işlerim var bitirilecek,
giderayak.
ceylanı kurtardım avcının elinden
ama daha baygın yatar ayılamadı.
kopardım portakalı dalından
ama kabuğu soyulamadı.
oldum yıldızlarla haşır neşir
ama sayısı bir tamam sayılamadı.
SEVDALARA DOYULAMADI...rosegul
Bunu ilk beğenen sen ol.
Cvp: EntEl sÖzlÜk...
Aforizma

Aforizma, çeşitli konularda kesinlikle bilinmesi gereken kural ve özellikleri birkaç kelime ile öz ve âhenkli olarak anlatan cümle, bir çeşit vecize veya bir slogandır. Kelime anlamı özdeyiştir ancak günümüzde geniş zamanla çekilen tv dizilerinde ve köşe yazarlarının ortaya attığı her derin anlamlı cümle aforizma muamelesi görmektedir.

Aforizma derin anlamı olan geniş duygu ve anlatıların tek ve sloganımsı cümle şeklini almış halidir yani derin duygu tasvirleri ve onlarca kelimeyle ifade edilmeye calışılanın tek solukta çıkmasıdır.

"Damarlarımdaki kan gibisin varlığını her an hissetmiyorum ama yokluğunda yasayamam." (J.Saramago)

(sayetunlu edebiyatçıların kitaplarındaki kahramanların ağzında yazılanları yazarların fikri kabul etmek yorum yapmak olur ve sık sık ozellikle Oscar Wilde için bu hataya düşülür)

aslında aforizmanın tanımını da yine aforizmaları ile de ses getiren F.Wilhelm Nietzsche yapmıştır :

"Benim arzum başkalarının bir kitapta anlattığı şeyi,on cümlede anlatmaktır."

Zaten bu aforizmanın üstüne de aforizma hakkında bir şey söylemek gevezelik etmek olur sözcüğün kokeni Latincedeki "aphorismus" sözcüğüdür.

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yani kısaca "özlü söz" ya da "vecize" desek olmuyor böğğgülücük

aforizma demek kadar şatafatlı durmuyor anlaşılanok
giderayak.
ama kabuğu soyulamadı.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 01-05-2008, Saat:04:55 PM, Düzenleyen: Nizam-ül Mülk.
spiritüel

spirit (ruh, can) kökünden türeyen bir ingilizce kelimedir.

ruhsal,ruhani,ruha dair,ruhi, manevi, ilahi anlamlarını karşılar...

kısaca "ruhsal" ya da "manevi " dense olmuyor işte

biz mi kompleksliyiz dilimiz mi anlamadım ama hıms

spritüel deyince başka bir havalı oluyor demek böğğSmile
giderayak.
ama kabuğu soyulamadı.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 01-05-2008, Saat:11:15 PM, Düzenleyen: Nizam-ül Mülk.
sempati

Fransızca sympathie (duygudaşlık, kanı kaynama, cana yakınlık). "Bir insanın bir başkasına karşı duyduğu sevgi ve yakınlık" anlamında kullanılan sempati için dilimizde şu karşılıklar uygun düşmektedir: yakınlık, cana yakınlık, sevimlilik. Örnek: Türk olduğumuzu söyleyince Macarların yakınlıklarını tebessümlerinden hissediyoruz.

sempati duymak : kanı kaynamak.

sempatik : Fransızca sympatique (sevimli, cana yakın, candan). Teklif ettiğimiz karşılıklar: sevimli, cana yakın. Örnek: Sevimliliği (cana yakınlığı) ile bütün bakışları üzerinde topluyordu.

sempatizan : Fransızca sympatisant (yandaş, taraftar, sevgi duyan, tutan). Türkçe Sözlük’te “üyesi olmadığı hâlde bir partinin, bir topluluğun görüşlerini benimseyen veya bir görüşü, bir öğretiyi, bir akımı tutan (kimse), duygudaş” şeklinde tanımlanan bu kelime için Kurulumuz, yakınlıkduyar ve sever karşılıklarını teklif etmektedir. Örnekler: Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, illegal örgütlere yakınlık duyduğu belirlenen yüzlerce kişiyi gözaltına aldı. YÖK bu yıl öğrencilere, ÖYS sonuç belgesiyle birlikte terör örgütlerinin üniversitelerde yakınlıkduyar (sever) kazanma faaliyetlerine dikkat çeken bir mektup da gönderecek.

TDK kaynaklıdır...

bu kelime günlük hayatımızda alışık olduğumuz bir kelime ama detayları bilmek güzeldir...
giderayak.
ama kabuğu soyulamadı.
Bunu ilk beğenen sen ol.
simülâsyon

Fransızca simulation. "Taklit etme, taklidini yapma" anlamındaki bu söz son dönemlerde bilgisayar ve iletişim terimi olarak duyulmaya ve kullanılmaya başlandı. Kurulumuz, bu söz için benzetim kelimesini önermiştir.

Kök bakımından aynı olan simülâtör sözü için de benzetimlik uygun bir karşılık olarak seçilmiştir. Örnek: Benzetimlik aynı uçaktaymış izlenimini verirken, pilot da havadaymış gibi uçacak.

Ayrıca gazetelerde bu sözün simülâsyon sineması şeklinde bir başka kullanımına daha rastlamaktayız. Bu durumda da kullanılacak karşılık benzetim sineması'dır. Örnek: Seyredenlerin kendilerini perdenin içinde hissedecekleri benzetim sinemaları Tatilya'nın bir başka yönü.

TDK dan alınmıştır...

neymiş kısaca "benzetim" demekmiş...gülücük
giderayak.
ama kabuğu soyulamadı.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 01-05-2008, Saat:11:26 PM, Düzenleyen: Nizam-ül Mülk.
münzevi_yürekli
RE: EntEl sÖzlÜk...
İroni
(eski yunanca eironeía) Söylenenin tam tersinin kastedildiği ifadedir. Söylenen ya da yapılan eylem, ciddi görüntüsü altında, karşıt söylenceyi ya da eylemi, çelişki noktasına çekmeyi hedefler.Mizahdan farkı olarak ,ironi daha eleştirel yaklaşır .İroni mimik, jest ve tonlama ile söylemek istenenin altını, dolaylı çizer.
Ay vurunca çatlatır göğsümdeki mahşeri
çünkü kavganın göbeğidir benim yerim
canlarım, kollarında Parti pazubentleri
dik başlar, erkek haykırışlarla
göndere, en yukarlara çekiyorlar
en yukarlara çatlıycak kadar aşkî yüreklerini.

Bunu ilk beğenen sen ol.
MüslümAnarşist
Emperyalizm

Emperyalizm veya yayılmacılık, bir devletin veya ulusun başka devlet veya uluslar üzerinde kendi çıkarları doğrultusunda etkide bulunmaya çalışmasıdır.

Emperyalizm terimi Latince “imperium” sözcüğüne dayanmaktadır ve diktatörlük gücü, merkezî hükümet, keyfî yönetim metotları anlamına gelmektedir. Bu kullanımının dışında Fransa’da 1830’larda Napolyon imparatorluğuna hayranlık duyanları nitelemek için, 1848’den sonra ise Napolyon III’ün kötü yönetimini ifade etmek için kullanılmıştır. Emperyalizm kavramının kullanımı 1870’lerde İngiltere’de yaygınlaşmıştır.
Sevgilim, eylem güzelim benim!
Yitik bir ülkeyi korumaya değil,
Yeniden kurulacak bir ülkeyi
Aşkla örmeye benzer devrimci olmak....
Bunu ilk beğenen sen ol.
teşekkürler ebuzer ve ateşdevrimi

desteğiniz önemli...
giderayak.
ama kabuğu soyulamadı.
Bunu ilk beğenen sen ol.
münzevi_yürekli
RE: EntEl sÖzlÜk...
gülücük biz teşekkür ederiz ne demek...
Ay vurunca çatlatır göğsümdeki mahşeri
çünkü kavganın göbeğidir benim yerim
canlarım, kollarında Parti pazubentleri
dik başlar, erkek haykırışlarla
göndere, en yukarlara çekiyorlar
en yukarlara çatlıycak kadar aşkî yüreklerini.

Bunu ilk beğenen sen ol.
sanitasyon :

Fransızcadan dilimize giren bu söz bir tıp terimi olarak "halk sağlığını korumak ve hastalığı önlemek için tasarlanan önlemler ve bunların uygulanması" anlamında kullanılmaktadır. Kurulumuz(TDK), bu sözün sağlık koruma kelimesiyle karşılanacağı görüşündedir.

Örnek: Gökdemir, yaptığı yazılı açıklamada, UNICEF’in ödüle lâyık görülmesinin nedenini şöyle açıkladı: Dünya çocuklarının sağlıklı büyümelerini hedef alması ve Türkiye’de de çocukların sağlık, beslenme ve eğitim konularından başka nüfus kontrolü, çevre ve sağlık koruması(sanitasyon) konularında da etkin faaliyetlerde bulunması ve bu faaliyetleriyle ulu önder Atatürk’ün çocuklara verdiği önemi pekiştirmesi...

sanitasyon, sağlık koruması anlamındaymış...
giderayak.
ama kabuğu soyulamadı.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.