Günümüzde eğitim sistemi berbat durumda. Her başa geçen sınavlarda ve konularda oynamalar yapıyor. Doğal olarak eğitim için dershane olsun, kaynak masrafları olsun artıyor. Şimdi bununla alakalı olarak paralı bir set geçti elime, çalışma seti ve gayette güzel bir anlatımı var bana göre; fakat bu setin sahibi olan şahıs her konu öncesinde itinayla kırmızı belirteçle KUL HAKKI 'dır şeklinde tanımlama yapmış ( açıkçası gülme geliyor gördükçe ). Eğer ulaşamazsak üniversite öğrencisine bağış yapabileceğimizi de belirtmiş. Ulaşabiliyorum aslına bakılırsa ama çok kararsızım. Çalışmalarımı bu setten sürdürmeme rağmen içimde pek de kul hakkı sıkıntısı yok. Şimdi ben şahsi fikrimi yazayım sizde bunun kul hakkı olup olmayacağı ya da bedelini ödemem ya da ödememem gerektiği hakkında bir yorum yaparsanız ortak bir noktayı bulabileceğimizi düşünüyorum. Set tahmini 200-250 lira tutuyor o kadar da yüksek değil.
1- "İlim, Çinde bile olsa gidip alınız" yani bu hadiste bilginin evrensel olduğundan bahsediliyor.
2- Zaten sınav kaygısı taşıtan bir sistemde her slayta kırmızı ibareyle (satın alan kişilerde görüyor) dini bir korku salmaya çalışmak ne kadar ahlakidir?
3- Bilgi parayla satılabilir orası kesin; fakat zamanında devlet okullarında halkın vergileriyle okumuş bu şahısların kendi öğretimleri dışında bu tarz bilgi satımları yapması ne kadar doğrudur ?
4- Araştırdım, set için arayanlar olmuş; fakat 1 lira dahi indirim yapmadığını beyan etmişler. İnsanlara yardımcı olmadığını da çıkarabiliriz buradan.
5- Son zamanlarda dindar görünümlü bu şahısların bu tarz vakalara önlem alamadıkları için dini kullandıklarını da düşünecek olursak ve zamanında üniversite öğrencilerine set bedeli kadar bağış yaptığımı da hesaba katacak olursak ( eğer bana ulaşamazsanız bağış yapın demiş ) bu seti kullanmanın gerçekten kul hakkı var mıdır yok mudur ?
6- Seti, muhtemelen parasını veren bir şahıs dağıtıma sokmuş yani artık o satın alan kişinin şahsi malı sayılmaz mı? Yani bunu bir komşusuna ya da yakın bir akrabasına, kardeşine vermesiyle aynı sonucu doğurmaz mı ? Misalen son zamanlarda internet kafeye gidip bedelini ödüyorsunuz o bilgisayar sizin oluyor ama adam hakkınızı vermenize rağmen ekstradan usb'ye belge atımına ayrı para alıyor bu nasıl ki ahlaki değilse, satın alan kişinin bu yaptığı şey buna nispeten ahlaki sayılmaz mı ?
Son olarak şu açıdan düşünelim kişinin maddi imkanı yoktur, seti bulur bir türlü ve sınavı kazanıp doktor olur vs. ve işini çok iyi yapar milyonlarca kişiye yardım eder veya bir hastalığa çözüm üretir. Şimdi bütün bunları ele aldığımızda ahlakilik ve kul hakkı olarak değerlendirmeler yaparsanız sevinirim. Dediğim gibi içim gerçekten rahat...