You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

EFENDİMİZİN Umûmî âdetleri

R4BİA
Umûmî âdetleri
Peygamberimiz -sallahu aleyhi ve sellem-, umûmîyetle sağ eliyle iş görmeyi severlerdi. Ayakkabılarını giyerlerken önce sağ ayakkabılarını giyerlerdi. Câmiye girerken önce sağ ayağıyla adım atarlar, şayet bir şeydağıtılacak olurlarsa sağında bulunanlardan başlar ve bir iş yapacakları zaman 'besmele çekerlerdi. Elbiseyi de önce sağdan giyerler, soldan çıkarırlardı.
Hz. Enes -radıyallahu anh- diyor ki:
- Resûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- bir gün evime gelerek su istediler, ben de süt getirdim. Peygamberimiz içtiler. O'nun solunda Hz. Ebûbe-kir, önünde Hz. Ömer, sağ tarafında da bir bedevî oturuyordu. Peygamberimiz sütü içtikten sonra Hz. Ömer kabı Hz. Ebûbekir'e uzatmak istemişti. Resûl-i Ekrem kabın sağında bulunan bedevîye takdimini istemişti."
Peygamberimiz -sallallahu aleyhi ve sellem- Ashab -radıyallahuanhum-u künyeleri ile çağırır, çocuğu olan kadınlara da künyeleri ile seslenirlerdi. Çocuğu olmayan kadınlara ve çocuklara da bir künye bulur ve öyle seslenirlerdi. Böylece de herkesin hatırını hoş ederlerdi.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.