You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

ebru sanatı yapımı ve bir kaç örnek

General
Ebru yapımına başlamadan önce tekne kitreli su ile doldurulur.

Ebru teknesi basitçe alüminyum bir baklava tepsisi gibidir. Kitre ise bir bitkinin öz sıvısı olup baharatçılarda (attarlarda) satılır. Sinme bir avuç veya tepeleme iki çoba kaşığı kitre iki litre kadar su içinde 2, 3 veya 4 gün bekletilerek kitrenin su içinde iyice şişmesi sağlanır. Şişen kitre su içinde el ile yoğurularak suya yedirilir. Kitreli su boza kıvamında veya az seyreği olmalıdır. Hazırlanan sıvı ince bir tülbent ile süzülerek temizlenir. Son haliyle tekneye yavaşça (köpürtmeden) boşaltılır.

Ebru yapımında toprak boya kullanılır.

Değişik renklerde toprak boyalar ayrı ayrı iki cam yüzey (veya seramik, krom) arasında iyice ezilir. Ezilme esnasında hafif su katılır. Elde edilen çamur kıvamındaki boyaya sığır ödü katılarak 15 gün veya bir ay kadar bekletilir. Boyanın öd asidiyle pişmesi sağlanır. Beklemeden sonra mamül sulandırılarak kullanılır. Boya açılmıyorsa öd katılır. Rengi açmak için boya sulandırılır.

Bir ebru bir defa yapılabilir.

Hazırlanan boyalar fırça veya metal çubuk yardımıyla daha önce hazırlanmış olan kitreli suyun üst yüzeyine damlatılır. Bir desen veya figür yapılacaksa yine metal çubuk, tarak v.b. aletler ile şekillendirilir. Boyaların açılmasını ve şekillerin yuvarlaklığını kesin olarak belirleyemeyiz. Ancak fikir sahibi oluruz. Yaptığımız ebrunun tam olarak nasıl olacağını değil neye benzeyeceğini bilebiliriz. Bu yüzden iki defa aynı ebruyu yapmak imkansızdır. Her ebru, yapıldığı anın imzasını taşır adeta...

Kağıt tekneye serilir, iş tamamlanır.

Kağıt düzgünce tekne yüzeyine bırakılır, boyanın kağıda işlemesi sağlanır. Kağıt temiz ve rüzgarsız bir ortamda kurumaya bırakılır.

lale desenli ebrudan bir kaç örnek:
[Resim: 17ev22ledb4vd6.jpg][Resim: 27oo2febo0hl9.jpg][Resim: 35qp9tguj0ar3.jpg][Resim: eser1027sg3tpiv5hr6.jpg][Resim: eser1127lc3lrbm3ki8.jpg][Resim: eser1226wt5ueqr4mb9.jpg][Resim: eser1822kb4oyvt4hl6.jpg][Resim: eser4621vm6rbmn6th4.jpg]
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
RE: ebru sanatı yapımı ve bir kaç örnek
büyük sabır isteyen bir sanat,boyası bile kaç saat eziliyor...
ama çok zevkli karşına ne çıkacağını bilemiyorsun...
...
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
bayılıyorum ben bu sanata...
sanki ruhuma dokunuyor... gülücük
Tek isteğim gölerinden Rahman a ulaşmak...
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
Cvp: RE: ebru sanatı yapımı ve bir kaç örnek
nisan Adlı Kullanıcıdan Alıntı:büyük sabır isteyen bir sanat,boyası bile kaç saat eziliyor...
ama çok zevkli karşına ne çıkacağını bilemiyorsun...

hala zevkli mi hocam merak ettim de :sırıtık:
Alnım rüzgarlara açık
Kor kaynar yüreğimde
Umutlar sevinç içinde
Kan dolan gözlerimde..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
tabiki de zevkli hocam ama tabi ortam daha müsait olsa farklı olacağını düşünüyorum.. :D
...
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
ben de senin ebru sanatına uygun olmadığını düşünüyorum :D babam gibi oldum hee :D
Alnım rüzgarlara açık
Kor kaynar yüreğimde
Umutlar sevinç içinde
Kan dolan gözlerimde..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
yok ebru sanatı uygun da ortam pek uygun değil...
babamın düşüncesine göre de "çok uygun" :D :D :D
...
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
Allah gönlüne göre versin hocam :sırıtık:
Alnım rüzgarlara açık
Kor kaynar yüreğimde
Umutlar sevinç içinde
Kan dolan gözlerimde..
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.