You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Dine uymakta ölçümüz ne olmalı?

Kıdemli Üye
Sual: (Yalnız Kur'an) diyenler, (Ben hadislere, mezheplere, alimlere inanmam. Sadece Kur'anı esas alırım) diyorlar. Evet, Kur'an-ı kerim ölçüdür, ama kimin anladığı ölçü olacak? Kur'anın manası, Vehhabi'ye, Şii'ye, Mutezile'ye, Ondokuzcuya, (Yalnız Kur'an) diyene göre değişiyor. Hangisinin anladığını esas alacağız. Bazı sapıklar da, (Ben mezhebe, ilmihale göre değil, hadislere göre söylüyorum) diyorlar. Hadisleri de farklı anlayanlar çıkıyor. Burada ölçümüz ne olmalıdır?

CEVAP
Ölçümüz, Ehl-i sünnet alimlerinin bildirdiklerine uymamız, inanmamızdır. Muhammed Hadimi hazretleri buyuruyor ki:
Dindeki dört delil, müctehid alimler içindir. Bizim için delil, mezhebimizin bildirdiği hükümdür. Çünkü biz, ayetten ve hadisten hüküm çıkartamayız. Bunun için, mezhebimizin bir hükmü, Nass'a uymuyor gibi görünse de, mezhebimizin hükmüne uyarız. Çünkü Nass; ictihad isteyebilir, tevil edilmesi gerekebilir, nesh edilmiş olabilir. Bunları ancak müctehid alimler anlayabilir. Bunun için tefsir ve hadis değil, Ehl-i sünnet alimlerinin kitaplarını okumalı, onlara uymalıyız. (Berika)

Biz ayetten, hadisten hüküm çıkartamayız. Çünkü din kitaplarımızda buyuruluyor ki:
Kifaye kitabında, (Müctehid olmayan din adamı, bir hadis işitince, bu hadisten kendi anladığına uyarak amel edemez. Hadis tevil gerektirebilir veya nesh edilmiş olabilir. Müctehidlerin fetvalarıyla amel etmesi lazımdır. Böyle yapmazsa, vacibi [yani farzı] terk etmiş olur) deniyor. Takrir kitabı da aynısını yazmaktadır. (Tuhfe – İslam Ahlakı)
Elhamdülillah, Müslümanım.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.