You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Dinde güç yetireceğine talip olmak

-İKRA-
Dinde orta yol, kolaylık yolu, itidal yolu, güç yetirilebilecek yol emredilmiştir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v), “Orta yolu size tavsiye ederim. Çünkü her kim çok ince eleyip sık dokumaya kalkarsa din onu yener” buyurmuştur. (Câmiü’s-Sağîr, 3/2706)

Buna örnek olabilecek bir hadise :
Ebu Muhammed Abdullah b. Amr b. El-Âs (ra) anlatır:
Benim “Yaşadığım sürece gündüzleri oruç tutacağım ve geceleri ibadete kalkacağım” dediğimden Resulullah (asm) haberdar olmuştu. Bana:

“Bu sözü söyleyen sen misin?” buyurdu. Ben:

“Evet, ya Resulallah, doğrudur” dedim. Resulullah (asm):

“Böyle yapma. Bazen oruç tut. Gecenin bir kısmında uyu. Gecenin bir kısmında namaza kalkman yeter. Şüphesiz cesedinin senin üzerinde bir hakkı vardır. İki gözünün senin üzerinde bir hakkı vardır. Eşinin senin üzerinde bir hakkı vardır. Misafirlerinin senin üzerinde bir hakkı vardır. Her ayda üç gün oruç tutman sana yeter. Zira sana her iyiliğin on misli sevap vardır. Bu üç günlük oruç yıl orucu gibi olur” buyurdu. Ben:

“Ey Allah’ın Resulü, benim daha fazlasına gücüm yeter!” dedim. Resul-i Ekrem (asm):

“O zaman Allah’ın Peygamberi Hz. Davut (as) orucunu tut. Üzerine fazlalaştırma” buyurdu. Ben:

“Davud orucu nedir?” dedim. Resul-i Ekrem (asm):

“Yılın yarısında tutulan oruçtur. Bir gün oruç tutar, bir gün yersin” buyurdu. Ben:

“Bundan daha fazlasına gücüm yeter” dedim. Allah Resulü (asm):

“Bundan daha faziletli oruç yoktur. En faziletli oruç Davud orucudur” buyurdu.

Abdullah (ra) yaşlandıktan, güç ve kuvvetten düştükten sonra derdi ki:
“Keşke ben Resulullah’ın (s.a.v) tavsiye ettiği üç günlük orucu kabul etmiş olsaydım. Bana ailemden de, malımdan da daha sevimli olacaktı. Fakat heyhat! Şimdi çok geç!”
( Nevevî, R. Sâlihîn, 150.)

Başka bir misal olarak Mecnun el-Muhibb örnek verilebilir. İmam Gazali anlatıyor. Bir gün bu zat; içinde bulunduğu halet-i ruhiyeye uygun olarak “Ya Rab! Beni nasıl istersen öyle dene! Göreceksin ki ben her hal-ü kârda seni severim.” demiş, daha sonra dayanması güç bazı hastalıklara duçar olmuştur.
Yolda yürürken kendisine taş atan çocuklara; “Ne olur, taş atmayın, iyileşmesi için bu yalancı amcanıza dua edin.” diyormuş. Bununla “Her halükârda seni severim, yani her şeyine tahammül ederim.” sözüne atıfta bulunmak istemiştir.
Allahümme salli alâ seyyidina Muhammedin ve alâ âli seyyidina Muhammed
Bunu ilk beğenen sen ol.
-İKRA-
RE: Dinde güç yetireceğine talip olmak
Zamanımızda bırakın ekstra ibadet yapmayı,
farzları yapabilmek başarıdır.
Allahümme salli alâ seyyidina Muhammedin ve alâ âli seyyidina Muhammed
Bunu ilk beğenen sen ol.
pejmurde
Bu Şuna Benzer Faydalı Diye Bir Besini Çok Yerseniz Yan Etki Yapar Faydasından Çok Zararını Görürsünüz..Tabikİ iBADETİN Bir Limiti Yok Ama Yukarıda Yazıldığı Gibi İnce Eleyip Sık Dokumamak Lazım..Paylaşım İçin Tşkler..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
Bir ara bir hadis okumuştum.Hadiste;
İbadette aşırı gitmeyin zira Allah kabul etmekten bıkmaz ancak sizler yapmaktan bıkarsınız..
Geldi üzerime üç keder bir anda,
Yalnızlık,esaret ve sevgilinin hasreti,
Yalnızlığın ve esaretin çaresi var,
Ama sevgilinin hasreti,
Sevgilinin hasreti..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Üye
Keşke peygamber efendimiz zamanında olabilseydik,ne güzel başın sıkışınca dosdoğru bir kaynak...

Şimdilerne neyi doğru neyi yanlış yapıyoruz onu bile bilmiyoruz..!
Gittiğin yol doğru bir yere gitmiyorsa,yaptığın sadece ayaklarına eziyettir..!
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.