Her nefis ölümü tadacaktır. Sonunda bize döndürüleceksiniz. Ankebut-57
Bu dünya hayatı sadece bir eğlence ve oyundan ibarettir. Asıl hayat ahiret yurdundaki hayattır. Keşke bilseler! Ankebut-64
DENKLEM KURMA
DENKLEM KURMA
senin browser da herhalde yanıttan sonra başka bir başlığa uçuyor. benimki öyle mesela. buna yanıt veriyorum haydiii en dipten bir başlıkta buluyorum kendimi.
bilimsel forum demişken, 2 sene kadar önce bilim fenerinde yazıyordum, ışık hızının sınırlarından tut da görsel görünmezliğe kadar bir çok yazı yazdım. hatta günümüzde yapılan görünmezlik deneyleri ordaki teorilerime uygundur.
Tabi üyeliğim silinmiş durumda. ama yazılar duruyor. üyeliğimi sildirdim neden? ben bilimsel değilmişim, çağdışıymışım, filan. eleştirilere fazla dayanamadım tepem attı. ama yazılarım duruyor, başka bir nikle. o zamanlar ingilizce nikler kullanırdım genelde de oyun niklerimi filan. "crossbowman" nikiyle bilimfeneri.gen.tr adresinde yüzlerce yazım vardır ve durur.
bir örnek veriyim.
şimdi ben ışık hızını aşabilen birisi olsam, sana burdan ışık hızında bir tokat atsam, sen önce yanağında tokadı yediğini hissedersin, sonra benim elimin havadan gelip suratına çarptığını görürsün. işte orda enteresan bir şey vardır, elimi havada görürsün ama kaçsan bile o tokadı gene yersin. çünkü az önce o tokadı yedin zaten. sanal olarak kaçarsın, gerçekte ise tokadı zaten yemiştin.
İşte allamenin o dümenleri de var demekki. yoksam ben uzak yerlere nasıl gidetim. ışık hızını geçmeden mümkünmü? Bunu o aman bilimfenerinde yazdım ama onlar kendi beyinsizliklerinden dolayı anlamadılar sonra ben bilim dışı oldum niye, ışık hızı aşılabilir diyorum diye.
ışık hızı aşılınca madde tanımsız olmuyor, senin boyutuna göre tanımsız olyor, ya da, sen göremiyorsun. ama
ışık hızının yarısı hızdaki bir cisimden hem ışık hızında giden nesne görünür hem de sen görünürsün çünkü ona göre her ikinizin de hızı ışık hızının yarısıdır ve ışık hızının yarısında hareket eden cisimler gözlemlenebilir.
dedim ama anlamadılar. ben de üstelemedim çünkü yazacağımı yazmıştım. onlar atmadı. ben istifa ettim. aynen öyle. dilekçe verdim. ama adamlar bayram etti.

edit: 2 sene önceymiş. hafızaya bak yaa. 10 sene gibi hatırlıyorum yuh. 2 nere 10 nere
Mesaj Başlığı: Re: Işığın temsil kütlesi, hacmi ve diğer karakteristikleri
Başlık da tarafımdan açılmıştır.
MesajGönderilme zamanı: 21 Oca 2009, 17:52
Kullanıcı avatarı
Alıntı:E=mc2 ve aynı azmanda E=h.f
ışık dalgaysa, sağdaki formül geçerli. ışık kütleyse soldaki formül geçerli. ışık hem dalga hem kütle gibi davranıyorsa, bu ikisi eşitlenebilir.
hf=mc2
o halde temsil kütlesi m=h.f/c2
teorik olarak böyle bir değer bulunduğunu idda etmemi engelleyen bir neden göremiyorum.
pratikte de karadelikler ışığı çekim etkisi nedeniyle yuttuğuna göre ve çekim etkisi de kütleler arasında olduğundan, bir temsil kütlesi varsayabiliriz.
Bu teori de hem pratik hem teorik dayanaklı bir ispat olmuyormu?
-------------
Frekansı ν olan bir fotonun enerjisi E = hv=hw formülüyle hesaplanabilir. Fotonun hızı c olduğu için frekansı v=c/λ şeklinde yazılabilir. Bu sayede enerji ifadesi:
E=hc/λ haline dönüşür. Böylece dalga boyu bilinen bir ışığın enerjisinin hızlıca hesaplanabilmesi için hc ifadesinin hesaplanmış büyüklüğü,
hc=1234 eVnm, veya
hc=1974.10-19 Jnm kullanılır.
Kırmızı ışık 650 nanometre dalga boyuna sahiptir. Kırmızı ışığın bir fotonunun enerjisi 1.9 eV olarak hesaplanır.
yanlış hesaplamayıdsam 3.04*10-19J' ye eşdeğer bir enerji.
yani E= 3.04*10-19kg.m/sn2
burdan eşdeğer η=3.04*10-19kg.m/sn2 / (300.000.000 m/sn)^{2} ≅ 0.1*10-35~= 1⋅10^{-36}kg
---------
Foton, elektromanyetik dalganın toplam enerjisini oluşturan enerji paketçiklerinden her biri için kullanılan isimdir. Elektromanyetik dalga, ışık hızı ile ilerlediği ve enerji içeriğini de fotonlar halinde kendisi ile beraber taşıdığı için fotonun hızı da c'dir. Sonsuz ömrü vardır, yani artık başka şeylere bozunmaz(dönüşmez). Durgun kütlesi sıfır olarak kabul edilir (2005 yılındaki son verilere [1] göre kütlesinin üst limiti m<6 x 10-17 eV şeklinde ifade edilmektedir), ancak enerjisi ve momentumu vardır. Fotonların enerjisi, frekansına bağlıdır.
yani 1x10-35 k eşdeğer kütleye kadar tespit edilememiş. yukarıda hesaplanan teorik değer ise 1* 10-36olduğuna göre halen daha yeterli ölçüm hassasiyetine ulaşılmış değil.
Gördüğün gibi kendini bilimsel sanan azılı -ateistlerden- en azından büyük çoğundan daha fazla bilimle iç içeyim. ama bence yeri burası değil. her şey yerli yerinde olmalı. burda da olur da, gözümüze sokmanıza ne gerek vardı anlamadım.

Bak birisi bir şey sormuş: "bir karadeliğin dünyamızı yutması için bulunması gereken mesafe".
adamlar, yani adma dediklerim koskoca bilimfeneri sitesi, tam 2 yıl soruyu demagojiyle sağa sola geçiştirmişler. daldım aralarına ve yazdım sorunun yanıtını. bak bu daha uzun.

crossbowman
Mesaj Başlığı: Re: Karadelik
MesajGönderilme zamanı: 17 Oca 2009, 20:57
Kullanıcı avatarı
loststation yazdı:
Bir karadeliğin dünyamızı yutabilmesi için en fazla ne kadar yakınlıkta olması gerekir? (sanırım değişiklik gösterecektir ama örnek olarak yani)
Işık ve maddenin artık kaçamadığı bölgeyi sınırlayan kuşağa “olay ufku” adı verilir.
Bir yıldızın olay ufku, yıldızın çökmeden önceki kütlesiyle orantılıdır. Örneğin kütlesi 10 güneş kütlesi olan bir yıldız içe çöküp kara delik haline geldiğinde çapı 60 km. olan bir olay ufkuna sahip olur. (wiki)
-Kara delikten uzaktaki bir parçacık herhangi bir yönde hareket edebilir. O yalnız ışık hızıyla sınırlıdır.
-Kara deliğe yaklaştıça uzayzaman onu deforme etmeye başlar.
-Olay ufkunun içinde tüm yollar parçacığı kara deliğin merkezine sevk eder. Parçacık için kaçış olanaksızdır.
Dolayısıyla, olay ufkunun dışındaki parçacığın kaçıp kaçmaması, hızına bağlıdır olay ufkunun dışındaki parçacığın hızı ışık hızına ne kadar yakınsa kurtulma şansı o kadar fazladır. olay ufkunu oluşturan çizgiye(yüzeye) geldiği andan itibaren kurtulma hızı ışık hızıdır ve bir parça o noktayı geçtiği andan itibaren ışık hızında dahi olsa artık kaçamaz. o noktaya gelmeden de ancak ışık hızı ile kaçabilir.
Dünyamızın, bir karadelikten kaçamayacağı kadar yaklaşması için , dünyanın hızının, uzaklığa göre hesaplanmış kurtulma hızından daha küçük olması gerekir. Dünyanın hızı ışık hızı olsaydı, bu değer olay ufku kadar olurdu.
Dünyanın hızını, standart bir değer olarak güneşin etrafındaki dönüş hızı olarak kabul edelim. (aslında samanyolu galaksisiyle birlikte bağıl bir hareketi daha var ama onu hesaba almayalım)
Karadelik, kurtulmaya çalıştığımız yer olsun. dünyamız da ondan kaçmaya çalışan herhangi bir cisim olsun. Bu durumda kurtulma hızını bulalım:
genel çekim kuvveti yasasından faydalanalım (boyut homojenliği uraşmamak için mks birimde çalışılmıştır)
V0=2GMr
Burada V0 , kurtulma hızı.
G: kütleçekim sabiti
M: karadeliğin kütlesi
r: karadelikten uzaklık
En küçük karadelikten hesaba başlayalım:
En küçük karadelikten kurtulma mesafemiz
M= 3xMgunés =3x1,9891x1030 kg =5,9673x1030 kg olur.
G: kütleçekim sabiti = evrensel değer= 6.67428x10-11m3kg-1sn-2
r: hesaplamaya çalıştığımız değer= X
V kurtulma hızını dünyanın güneş etrafındaki yörünge hızı olan 29780m/sn olarak yerine koyarsak;
X= 898.000.000.000 m= 898 milyon kilometre olarak bulunur.
"En küçük karadelik"ten kurtulma mesafemizi; güneşe olan uzaklığımızla kıyaslayalım:
Güneşe uzaklığımız ≈ 152.000.000 km= 152 milyon kilometre
Demekki bir karadelik dünyaya, güneşe olan uzaklığının (898/152=6) katı kadar yani yaklaşık altı misli yaklaşırsa, dünyanın kurtulma şansı kalmaz. Bu mesafe ise güneş sisteminde güneşe ortalama mesafesi 800 milyon kilometre olan Jupiter gezegeninin konumu ile kıyaslanabilir düzeydedir.
Ortalama bir karadelik için hesap yapmaya çalışalım:
Samanyolu galaksisinin merkezine 3 ışık yılı mesafedeki bir karadeliğin kütlesi, 1.300 güneş kütlesi olarak öngörülmüştür
Bu durumda, formülde yerine koyarsak:
X= 389.100.000.000.000 m= 389.100.000.000 km (389 milyar kilometre)
Bu değeri, en uzak uydu olan pluto'nun güneşe ortalama uzaklığı ile kıyaslayalım: (5 milyar 900 milyon kilometre)
yaklaşık: 389/5,9= 66
Yani orta büyüklükteki bu karadelik dünyaya, Pluto'nun güneşe uzaklığının 66 katı kadar yaklaşırsa, dünya çekim etkisinden kurtulamaz ve karadeliğe doğru çekilmeye başlar.
Daha büyükleri için hesaplamaya girmiyorum; büyüklüğüne göre samanyolu galaksisinin içindeki değişik noktalara tekabul edecektir.
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
![[Resim: urjn1.jpg]](http://t1311.hizliresim.com/1h/p/urjn1.jpg)