You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Delinin Veliye Tavsiyesi

Delinin Veliye Tavsiyesi

General
Delinin Veliye Tavsiyesi
Delinin Veliye Tavsiyesi

Bayezid-i Bestamî hazretleri. Büyük velilerden. Bir gün tımarhanenin önünden geçiyor. Tımarhane hizmetçisinin tokmakla birşeyler dövdüğünü görüyor:
-Ne yapıyorsun?
Hizmetçi:
-Burası tımarhanedir. Delilere ilâç yapıyorum.
-Benim hastalığıma da bir ilâç tavsiye eder misin?
-Hastalığını söyle.
-Benim hastalığım günah hastalığı... Çok günah işliyorum..
-Ben günah hastalığından anlamam... Ben delilere ilâç hazırlıyorum..
Parmaklığının arasından konuşulanları duyan bir deli,(!) Bayezid-i Bestamî hazretlerine:
-Gel dede, gel! Senin hastalığının çaresini ben söyleyeyim, diye seslendi.
Bayezid-i Bestamî hazretleri, delinin yanına sokularak:
-Söyle bakalım, benim derdime çare nedir? dedi.
Deli(!) şu ilâcı tavsiye etti:
-Tevbe kökü ile istiğfar yaprağını karıştır... Kalb havanında tevhîd tokmağı ile döv, insaf eleğinden geçir, göz yaşıyla yoğur, aşk fırınında pişir... Akşam-sabah bol miktarda ye... O zaman göreceksin senin hastalığından eser kalmaz, dedi.
Bu güzel ilâcı öğrenen Bayezid hazretleri:
-Hey gidi dünya hey! Demek, seni de deli diye buraya getirmişler, deyip oradan ayrıldı.
Bu ilâç, halen günah hastası olanlara tavsiye olunmaya değer bir ilâçtır. Yani bu formülün hükmü hâlâ devam etmektedir.
Ne yaparsan yap, bir gün hesabını vereceksin.
[Resim: 9qfd91186dd20fz6.gif]
[Resim: 373jx0.gif]
Bunu ilk beğenen sen ol.
Kıdemli Üye
RE: Delinin Veliye Tavsiyesi
teşk.

KULA KUL OLMAK İÇİN ATILMADIK MEYDANA,

BİZ YANLIZ HAKİKATE,HAKK'A SECDE EDERİZ!

NASIL GİRDİYSE DAVA SAHİPLERİ ZİNDANA,

BİLSİN Kİ KAHPE DEVİR BİZDE ÖYLE GİRERİZ!...
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
ne güzel ifade etmiş gülücük
Göz sayesinde görüyor olsaydın gece uyurken rüya göremezdin.
Demek ki görmüyorsun, sana gösteriliyor.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
Mevlana bu konuda der ki:
"Canda bir görülmemiş delilik peydahlandı; akıllar deliliğe mürit oldular." sonrasında da
"Akıllılığa doydum, ben artık deliliğe aşığım."demiştir.. bunu söylerken Akıllılığın; herşeyi aklı ile algılamak aklın gördüğünden öteye geçememeyi anlatmaya çalışmıştır..Halbuki aklın ötesinde bir hakikat vardır, o hakikati aklın ötesine geçebilenler görebilir, o hakikati görmek isteyenler Mevlana ya göre akıllarını kapının önünde bırakmak zorundadırlar..bir örnekle akıllıların göremediği hakikat ,bir akıllının bir dağın ululuğunu görmesi onu bütün olarak algılaması demekse, delilik, o dağın her bir zerresini ayrı ayrı farkedip görmek, her birinde yüce yaratıcının bir nüshasını okumak olarak anlatılır. tüm bu nüshaları okuyuncaa deliliğe aşık olmamak mümkün değildir..çünkü o nüshalar sadece aklın ötesinde, delilikte okunabilir. onun için o nüshaları bir defa okumaya başlayanın canında önü alınmaz, vazgeçilmez görülmemiş bir delilik peydahlanır..sonra akıl delilikte okunabilen nüshaları okuyabilmek için deliliğe mürit olmak istese de buna asla ulaşamaz..çünkü akıllılık ile delilik asla bir arada olamazlar.

[Resim: avatar_1657.gif]

Bırak ey biçare feryadı belâdan kıl tevekkül
Zira feryat belâ ender hatâ ender belâdır bil
Eğer belâ vereni buldunsa, safâ ender atâ ender belâdır bil
Eğer bulmazsan bütün dünya cefâ ender fenâ ender belâdır bil
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.