You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Cuma namazı ile ilgili soru

Acemi Üye
Selamlar , namaza yeni başlıyorum ve çok eksiklerim var , yardımcı olursanız sevinirim. Sorum cuma namazı ile ilgili.

cuma namazının farzına başlanırken ;

Müezzin kamet getiriyor ve biz kamet'in sonuna doğru niyet ediyoruz.

Daha sonra hoca Allahu Ekber deyince bizde Allahu Ekber deyip tekbir alıyoruz ve sübhanekeyi okuyoruz.

Ancak ben sübhaneke okurken hoca fatiha okumaya başlıyor. (Yani hoca başladığında ben sübhanekeyi bitirmemiş oluyorum , son söyleyeceklerim kalıyor , bunlarıda söyleyip (hoca fatiha'ya başlamışken yani fatiha okunuyorken) hocayı dinlemeye başlasam , bir zararı olur mu?)

Yoksa çok hızlı bir şekilde sübhanekeyi okuyup , ve hoca başlar başlamaz mı dinlemeye katılmak gerek?
Bunu ilk beğenen sen ol.
Kıdemli Üye
RE: Cuma namazı ile ilgili soru
Sübhaneke okumak namazın farzı değil sünnetidir. Ama çok değerli bir sünnet olduğu için terk edilmemesi gerekir. Bununla beraber okumamak namazı bozmaz. Ama faziletini artırır. Çünkü Peygamber Efendimiz (s.a.v.) hiçbir zaman sübhaneke okumayı bırakmaz ve bize namaza başlama adabını öğretirdi. Hızlı okumak çok daha iyidir. Ayrıca imam fatiha okurken cemaatin fatihayı tekrar etmesi tahrimen mekruhtur bunu belirtmiş olalım.
Elhamdülillah, Müslümanım.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
yani hoca fatiha okumaya başlamışsa bile biz sübhanekeyi okumayı sürdürüyoruz ve bitiriyoruz , doğru mudur ?
, saygılar
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 13-02-2015, Saat:07:13 PM, Düzenleyen: NoWeDoR.
Uzman
kardeşim hızlı bir şekilde okuyabilirsin hoca fatihaya başlasa bile bitir tabiki...hiçbir sakıncası yoktur...

sübhaneke namazımızın süsüdür...
ruhumun bedenimden sıyrıldıgı gün bedenim toprakla birleşecek.
sen yardım eyle Allah 'ım
Bunu ilk beğenen sen ol.
Uzman
Allah sizdende razı olsun cümlemizden razı olsun inşAllah
ruhumun bedenimden sıyrıldıgı gün bedenim toprakla birleşecek.
sen yardım eyle Allah 'ım
Bunu ilk beğenen sen ol.
Cezalı Üye
Kardeşim tamamlamış olsan namazına zararı olmaz...ama fatihayı dinlemekte önemli..arkadaşların dediği gibi hızlı şekilde okumakta fayda var.

Bir kaç hatırlatma da yapmak isterim müsadenle...

1)Cemaate yetişmek için camiye koşmamak gerekir.Efendimiz 'sekinet ve vakar üzere namaza gidin' demiştir.Ayrıca bu şekilde bizi görenler için endişeye neden olabilir ayrıca cemaatin namazının huşusuna zarar verebilir.

2)Hanefi mezhebinde imam fatiha okuduktan sonra 'amin' demek...kişinin sadece kendisi duyacağı şekilde olmalıdır.

3)Namazda pantolonu iki el ile kavrayıp çekilirse dinen çok iş yapılmış olup namaz bozulur.

4)Namazda secdede iken secde süresince iyi ayak yerden tamamen kesilirse, hiç yere değmezse o secde olmaz.Secde olmazsa namaz olmak

5)Secde de iken dirsekler ve göğüs yer ile temas etmemeli...

6)Özellikle bugün cuma gene şahit oldum...ne olursa olsun namaz kılan birisinin önünden geçmemek gerek...az daha bekleyip namazını bitirdikten sonra geçmek gerek...çok önemli bu konuda...
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
Evet , yeni öğrendiğim için biraz problem yaşıyorum. Allahın izniyle daha hızlı okuyup dinlemeye daha erken katılırım inşallah.

ve

evet yazdığınız öncüllerin ilk 5 ' ine dikkat ediyorum

ama 6.sına da bundan böyle dikkat edeyim. Zaten böyle bir şey yaptığımı sanmıyorum. Bilgilendirdiğiniz için teşekkürler.
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
kardeşim imam fatihayı bitirene adar müddetin var sübhanekeyi okumak için

bazı hocalar subhaneke için pay bırakıyor bazıları bırakmıyor ama sıkıntı oyk fatiha bitmeden okuyabilirsin

ne olursa olsun yavaş yavaş tane tane okumak takvaya daha uygundur
AKLI YETEN GÖRDÜGÜNE İNANIR
YÜREGİ YETEN GÖRMEDİGİNE

Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.