You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Çocuklara Namaz Alışkanlığı Kazandırmak İçin Neler Yapmalı?

~Laedri~
[b][color=#006400][align=left]Çocukları namaza alıştırmak
İçimizde en ufak bir şüphe bulundurmayarak şuna inanıyoruz ki, Allah tarafından insanlığa gönderilen son mükemmel din olan İslam, bütün insanlar için en ideal en huzurlu hayat tarzını sunan bir din olarak çocuklarımızı da küçük yaşlardan itibaren ibadetlere ve özellikle de namaz ibadetine alıştırmamız gerektiğini emir ve tavsiye eder.

Çocuklarımızın hem dini terbiyelerinde hem de ibadet anlamında gösterdikleri hassasiyet ölçüsünde üzerinde en fazla durulması gereken husus namaz ibadetidir.

Namaz ibadetinin İslam’daki diğer ibadetlere nazaran çok daha sıklıkla ifade ediliyor olması, onun çok önem arz ettiğini ortaya koyar. Peygamber Efendimiz (sav) da hadis-i şeriflerinde namazın üzerinde çok durmuş, ona çok büyük önem vermiştir. Namaz farzı; hiçbir şartı olmaksızın gerçekleştirilmesi istenen bir farzdır. Diğer farzların büyük kısmı bir takım şartlara bağlanmışken Namaz ibadeti şartlara bağlanmamıştır.

Kendisi kılıp çocuğuna namazı emretmeyen ebeveyn yanlış yapmaktadır.
Rabbimiz, Taha Suresinin 132. ayetinde şöyle buyurur: “(Ey Muhammed) Ailene namaz kılmalarını emret, kendin de onda devamlı ol. Biz senden rızık istemiyoruz, sana rızık veren biziz. Sonuç Allah’a karşı gelmekten sakınanındır.”

Ayette de görüldüğü gibi, mukaddes kitabımız Kur’an-ı Kerim, çocuklara namaz ibadetinin sevdirilmesi ve öğretilmesi için, anne babalara çok önemli görevlerin düştüğünü göstermektedir. Çocuklara namazın, hayatın kopmaz, ihmal edilemez bir parçası olduğunu dahası namazın hayatın özü olduğunu iyi anlatmak ve öğretmek gerekmektedir. Çocukların namazla ilişkisi, anne babaların yükümlülüğündedir. Bu Allah tarafından verilmiş bir ödevdir.

Peygamber Efendimiz (sav), anne babaların bu yükümlülüğüne işaret ederek şöyle buyuruyor: “Çocuk yedi yaşına gelince namazı emredin. On yaşına gelince (gerekirse) namaz hususunda dövün” [Ebu Davud] Bu hadis-i şerifteki ‘emir’ dili, muhakkak yapılmasına işaret etmektedir. Aksi takdirde karşılığında vebal, kınanma ve azap vardır.

Namaz, dinin merkezindedir
Namaz ibadetinin dinin merkezinde olduğu bugün herkes tarafından açık ve net olarak bilinmektedir. Birçok ayet ve hadis-i şeriflerle sabitlenmiş bir hükümdür namaz. İslam âlimlerinin büyük çoğunluğu namazı terk hususunda ağır cezalar ve yaptırımlar öngörmüşlerdir.

Namaz ibadeti böylesine önemli bir yerde bulunurken, bu ibadet muhakkak çocuklarımızın eğitiminin merkezinde de olması gereken bir ibadettir. Anne babalar, küçük yaşlardan itibaren çocuklarına namazı sevdirmek için ellerinden geleni yapmalı, bu uğurda her türlü meşakkate katlanmalıdırlar. Ayetteki ifadeyle, bu hususta sabırlı ve sebatlı olmak zorundadırlar.

Çocuklarımıza namazı sevdirmek için dikkat!
Çocuklarımıza namazı sevdirmek için öncelikle kararlı ve düşünceli olmak zorundayız. Çocuklarımızı daha çok küçük yaşlarından itibaren namaz ibadetine karşı sevgi dolu olarak yetiştirmek gerekiyor.

1) İkna edip sevdirmek en temel düsturdur. Namazı öğretmeyin, sevdirin.

2) Sevdirmeden ve anlatmadan çocukları namaza zorlamak, namaz kılmalarını mecburi tutmak onları namazdan soğutur. Buna dikkat etmek gerekir.

3) En iyi öğretmen örnekliktir. Çocuklar, sizin namaza gösterdiğiniz saygı ve sevgiyi görmeliler.

4) Namazı ilgi çekici hale getirerek, çocukların sevgi dolu bir merak edinmelerini sağlamak gerekir. Kitaplarla, CD lerle namaz eğitimi çeşitlendirilmelidir.

5) Çocuk güzel hediyelerle teşvik edilmeli, onun için sürprizler hazırlanmalıdır. Teşvik ve tebrik edilmelidir.

6) Kendisine ait bir seccadesi, tesbihi ve takkesi olmalıdır. Kız çocuklarına namaza mahsus özel beyaz başörtüsü alınmalıdır.

7) Küçük yaşlardan itibaren devamlı camiye götürülmeli ve çocuğun namazı en ön safta kılması sağlanmalıdır.

Peygamberin çocuklarla ilişkisinin merkezinde namaz vardır
Peygamber Efendimiz (sav)’ın çocuklarla ilişkisinin merkezinde namaz ibadeti vardır. Efendimiz, namazı çocuklara sevdirmek ve öğretmek için çeşitli yöntemler uygulamıştır.Efendimiz (sav) bazen evde çocuklara abdest aldırıp onlara namaz kıldırmış, çoğu zaman da çocukları camiye götürerek onlara cemaatle namaz kıldırmıştır. Efendimiz (sav)’ın bu yaklaşımına maruz kalan çocuklar, bundan çok memnuniyet duymuşlardır. Zira büyük adamların safında onlar gibi sayılmak, çocuk için tarifi imkânsız bir duygu, yüce bir makamdır. Hele cemaat ehli tarafından başı okşanıp medhedilmesi ayrı bir zevk bir taltif ve teşvik edici bir davranış olmaktadır.

Rivayetle sahabeden Enes (ra) anlatıyor: “Ben, annem ve teyzem Ümmü Haram evdeyken, Resulullah (sav) çıkageldi. Bir müddet sonra; ‘Kalkın size namaz kıldırayım’ dedi. Beni sağ tarafına aldı. Öylece bize namaz kıldırdı. Namazdan sonra bize dua etti…” [Müslim]

İbni Abbas der ki: “Ramazan veya kurban bayramı günü Resulullah (sav) ile birlikte bayram namazına gittim. Allah’ın Resulü namaz kıldırdı. Sonra hutbe okudu. Daha sonra kadınların bulunduğu tarafa gelerek onlara vaaz etti ve namaza devam etmelerini söyledi.” [Buhari, Müslim]

Semure bin Cündüp, çocuk yaşta iken, Hz. Peygamber ile birlikte bir kadının cenaze namazını kıldıklarını haber vermektedir. [Müslim]
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 01-01-2015, Saat:09:55 PM, Düzenleyen: fenafillah.
Kıdemli Üye
RE: Çocuklara Namaz Alışkanlığı Kazandırmak İçin Neler Yapmalı?
camide gürültü yapıyor diye çocukları azarlamayın.. kızmayın ....hala bunu yapan insanları görüyorum..hz hüseyin secde de üstüne bindiği için namazı uzatan peygamberin ümmeti nerde
Sana taş attılar, sen gülümsedin,
Dervişin bir çiçek attı, inledin,
Bağrımı delmeye taş yetmez, dedin,
Halden anlayanın bir gülü yeter..

Tatlıydı akrebin sana kıskacı,
Acıya acıda buldun ilacı;
Diyordun, geldikçe üstüste acı:
Bir azap isterim bundan da beter.

Bunu ilk beğenen sen ol.
Yeni Üye
7 yaşına kadar çocuklara kızılmaz yaptıklarından dolayı amma 7den büyükse böyle çocuklara kızılır hatta tedip edilir.

Ben şaşıyorum camilere 100 kişi gelir sanki hiçbirinin çocuğu veya torunu yokmuş gibi 1 tane çocuk olmaz!!!! sanki bütün sorumluluklar kendilerine ait çocukların hiçbir sorumlulukları yok ya da olmayacak yani hep çocuk kalacaklar sanki!!!! Allah akıl fikir en önemlisi iman versin....
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
Allah Razı olsun kardeşim. Çocuğun namaza başlamasının en büyük etkenlerinden biride, ev ahalisinin "namazın olmassa olmaz " farkındalığının çocuğa verilmesi, bu kutsal vazifeyi bizzat,fiili olarak yerine getirmeleridir...

[Resim: avatar_1657.gif]

Bırak ey biçare feryadı belâdan kıl tevekkül
Zira feryat belâ ender hatâ ender belâdır bil
Eğer belâ vereni buldunsa, safâ ender atâ ender belâdır bil
Eğer bulmazsan bütün dünya cefâ ender fenâ ender belâdır bil
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
çok ince çok güzel bir konu ALLAH razı olsun paylaşım için RABBİM cümlemizin çocuklarını namaz kılanlardan eylesin
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Allah Razı Olsn ne yalan soyleyım ımrenerek okudum cok guzel nasihatler tawsıyeler war Anne babalar olarak dıkkat edelım ınsallah , ewlatlarımızı hayrı guzelı ogretelım ..
Ya Söylersem Kim Anlar ?
Söylemezsem Bağlar Gamlardan Ağlar Sad

Bunu ilk beğenen sen ol.
Üye
Şartlandırmak, Sevdirmek, çeşitli psikolojik yöntemler, ve zorlamak
Bu sonuncusu genelde işe yaramaz.

Ama sevdirmek ve bazı psikolojik yöntemler en garanti olanıdır.

Sevdirmeyi hepimiz biliriz güzelce anlatarak vb...

Yöntemlerden bazıları ise ;

Subliminal mesajlar (bu bir yöntemdir ve sadece kötü şeylerde kullanılmaz iyi şeyler içinde kullanılabilir. 14 yaş ve üstü daha çok işe yarar) :

- Çocuğun eğlence, hobi ve özel hayatına İslami figürler yerleştirmek.
Bu sadece bir mesaj vermek için değil gerekli bilinçaltı altyapısını
Hazırlamak içinde kullanılabilir.
Kendisi farketmesede ileride İslama aşina olacaktır.

Telkin:

Namaz kıl, yaşın geldi artık vb... Sözler yerine Namaz kıldım
Huzur verdi.. XXX istatistiklerine göre namaz kılanlar en az suça
Karışan insanlarmış.. Namaz kılmak aynı zamanda bir spor faaliyeti
İşlevi görüyor.. Günde 5 defa abdest alıyorum gerçekten bu bir temizlik
Dini.. gibi direk olarak çağırmayan fakat onun sevmesi için diğer
Bireyler üzerinden gidilen önyargıları bu şekilde yıkan sınırsız
Sebep çoğaltılabilecek faydalı bir yöntem...

Daha pek çok yol var ancak hem üşeniyorum hemde en etkili olanları
Yazdım gerisine gerek yok :D :D
Psikoloji ve sosyoloji meraklısı biri olarak bunlar kendi bilgim dahilinde
Yazdım. Bana göre yukarıdaki yöntemlerden en iyisi telkindir.
Yardımcı olabildiysem ne mutlu gülücük

Ayrıca kurasaki ichigo'ya teşekkürler konu ve bilgiler için
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 02-01-2015, Saat:01:19 AM, Düzenleyen: XooX.
~Laedri~
Allah hepiniizden razı olsun kardeşlerim inşallah sağlıklı bireyler yetiştirebiliriz
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.