Bugün Cizre'li 2 arkadaşımızla yaptığım telefon görüşmesinde Cizre'ye dair ne çok yalan üretildiğini anladım...
Cizre askerler tarafından kuşatılmış, sokağa çıkma yasağı var. Herkes evlerine çekilmiş ve çatışmalar sürüyor. Çatışmalar sürüyor çünkü YPG-H adı verilen silahlandırılmış "çocuk askerler" Cizre'den çıkamıyor ne PKK gelip onları alabiliyor ne de teslim oluyorlar...
Tek çıkış koridoru olarak HDP'nin kalabalık bir konvoyla girip onları oradan almasını bekliyorlar, çatışmalara ara vermeden...
"Kara Elmas" filmini izleyenler çocuk askerlerin ne demek olduğunu ve ne tür bir endoktrinasyonla hangi psikoloji içine sürüklendiklerini bir nebze anlayabilir; ki bu çocuklardan beklenen, bir tür 'emnriyo vatan' Cizre Kantonunun yaşamlarınpahasına 'kurtarılması'...
'Öz yönetim' ilan edilmiş embriyo vatanı çocuklarla kurmaya hazırlanan bir 'kurmay zeka' ile karşı karşıyayız! Ama kurmay zeka korunaklı kalelerinde buyruklarla dehşet saçmaya hazırlanırken, 'öz kantonuna' giremiyor ve "Yalanlar Üstüne" filmine taş çıkartacak bir çakma holivud prodüksüyonu icra etmeye çalışıyor çocuk kanlarıyla renklendirilmiş...
Türkiye'nin bölge dışı insanlarının orada neler olduğunu anlaması kolay değil, belki şimdilik mümkün de değil ama okuyup yazan Kürt arkadaşlara sesleniyorum:
Çocuk cesetlerinden kanton yaratmaya bir itirazınız yok mu?
Çocukların ellerinde patlayan bombalarda ve çatışmaya sürülmüş olmalarında sessizliğinizin hiç mi payı yok?
'Cizre Kantonu' adıyla bir cephaneliğe dönüştürülen ilçe, baskının, şiddetin ve totaliterizmin en ilkel biçiminin kol gezdiği boyun eğmeyenin katledildiği bir karanlığa gömülmüş...
Diğer bölge şehirlerine şiddet ihracatı yapılan bir cephaneliğin adı kanton da olsa öz yönetim de olsa kanlıdır, karanlıktır, insanlık dışıdır...
Görüştüğüm Kürt Arkadaşlarımın en ilginç bulduğum ifadeleri de şöyle:
"Cizre Kanton'unda PKK desteği %90 gibi gösteriliyor ama serbest, baskısız bir referandum yapılabilse Türkiye'den ayrılmak isteyeceklerin oranı %10'u bile bulamaz..."
İşte bu yüzden "totaliterizm" kavramını kullandım. Karalamak değil maksadım. Bu şartlar altında yeterince karartılmış bir beldeden yalan haberlerle kara propaganda üreten ahlak yoksunu, çocuk istismarcılarına belki düşünürler diye bir çağrım var:
Savaş'ın da bir hukuku var! Kadınlar, yaşlılar ve ÇOCUKLAR müstesna...Bu dünyanın her yerinde böyleydi, demek ki 'Kürt Kantonları' hariç diye bir istisna kaydıyla...
EDİ BESE!
Rüştü Hacıoğlu