İslamiyette günahkâr kulların nasuh bir tövbe ile affedileceğinin yegâne göstergelerinden biri de Hz. Vahşi’nin pişmanlığı olayıdır. Mekke’nin fethinden sonra Müslüman olan Hz. Vahşi, Müslüman olmadan önce Peygamber Efendimiz (s.a.v)‘in amcasını şehit etmesine rağmen, iman edip tövbe ederek İslamiyet’i seçmiştir.
Hazreti Hamza (r.a.) Bedir gazasında kahramanca savaşmış ve savaşta müşriklerden Tuayme’yi öldürmüştü. İntikam ateşiyle tutuşan Tuayme’nin oğlu Cübeyr, kölesi Hz. Vahşi’ye babasının intikamını alması karşılığında özgürlük vadetmişti. Bu vaat karşılığında Hz. Vahşi, Uhud savaşında taş arkasına saklanıp Hazreti Hamza’ya mızrak atarak ağır yaraladı ve onu kılıçla şehit etti. Böylece Hz. Vahşi artık fiziken özgür olmuştu. Fakat ilerleyen zamanda vicdani özgürlüğü için de aynı şey geçerli olacak mıydı?
Hz. Vahşi’nin Pişmanlığı | Efendimiz (s.a.v) Onu Nasıl Affetti?
Aradan yıllar geçtikten sonra İslamiyet hakim oldu, gerçekler gün yüzüne çıktı ve müşrikler bozguna uğradı. Hz. Vahşi pişman olmuştu yaptığı fiilden ötürü. Müslüman olmak istiyordu fakat amcasını öldürdüğü Peygamber Efendimiz (s.a.v) onu affeder miydi? Nitekim o zamanlarda köle olduğu için özgürlüğünü kazanmak adına her şeyi yapardı fakat nereden bilebilirdi ki Allah’ın Rasülüne düşmanlık yapacağını?
Hz. Vahşi tövbe için Medine’ye, Efendimiz (s.a.v)’in yanına gitmek istiyordu fakat korkuyordu. Ya affedilmezse?
Bir gün Efendimiz (s.a.v)’in “İman edip pişman olan herkesin geçmiş günahları bağışlanır” sözünü işitti ve bunun üzerine yola çıktı. Artık, Hz. Vahşi’nin pişmanlığı onu tövbe etmeye götürmüştü ve Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’den af dilemek için Medine-i Münevvere’ye geldi.
Adab-ı Muaşeret kurallarına riayet ederek Hz. Vahşi pişman olup iman ettiğini söylediğinde Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurdu:
-“İman eden, pişman olan bağışlanır. Bizim kardeşimiz olur” . Bunun üzerine Hz. Vahşi:
-“Amcanızı öldürse bile mi?” deyince Peygamber Efendimiz (s.a.v) Hz. Vahşi’yi tanıdı. Amcası Hz. Hamza (r.a.) aklına gelmesiyle gözlerinden damlalar süzülmeye başladı. Fakat Allah’ın Rasülü şahsa göre hareket etmezdi. Bu yüzden, gözü yaşlı bir şekilde Hz. Vahşi’nin tövbesini ve pişmanlığını kabul etti. Fakat Hz. Vahşi’yi görünce amcası aklına geldiğinden onu Yemame tarafına gönderdi ve Hz. Vahşi bir daha Medine-i Münevvere’ye dönmedi.
Hz. Vahşi’nin Tövbesi Sonrası Hayatı ve Ölümü
Hz. Vahşi tövbe ile beraber iman edip hidayete kavuştu ve Ashab-ı Kiram olmakla şereflendi. Hicretin on birinci senesinde, Halife Hz. Ebubekir (r.a.) döneminde, Yemâme’de mürtetlerle (dinden dönenlerle) şiddetli bir savaş oldu. Müseyleme ordusundan 20.000, Halid Bin Velid ordusundan 2.000 kişi öldü. İlk başta Müslümanlar bozuldu, ancak sonra Hz. Vahşi kahramanca saldırıp yalancı peygamberlik iddiasında bulunan Müseylemet-ül Kezzab’ı kılıçla öldürdü. Bunu gören Müslümanlar hücum ederek zafer kazandılar. Yermük gazasında Rumlara karşı çok kahramanlıkları görülen Hz. Vahşi, Hazreti Osman döneminde Humus’ta vefat etti.
Hz. Vahşi’nin Pişmanlığı
Hz. Vahşi’nin Pişmanlığı Herkese Numunedir
Müslümanların o zamanki şecaat sahibi kişilerinden Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in amcası Hz. Hamza‘yı şehit etmesinde rağmen affedilmişti Hz. Vahşi. Çünkü Efendimiz (s.a.v) şöyle “İslam, kendisinden önce olanları siler” buyuruyordu. Başka bir Hadis-i Şeriflerinde “Günahından tövbe eden, hiç günah işlememiş gibidir” buyurmuştu. İşte bu yüzden, Hz. Vahşi’nin tövbesi ve onun pişmanlığı Allah’ın affıyla sonuçlandı. Buradan çıkaracağımız yegane hikmet, şirk dışında hangi günah olursa olsun rahmeti sonsuz olan Rabbimizin affedeceğidir. Hz. Vahşi’nin pişmanlığı, insanların günahlarından dönüp tövbe edebileceğini ve affedilebileceğini gösteren önemli bir örneklerden biridir. Mümin kullara düşen, vakit kaybetmeden günahlardan tövbe-i nasuh ile tövbe edip temiz bir sayfa ile hayatına devam etmektir. Vesselam.
Bu dini sohbetimizi beğendiyseniz Sahabe-i Kiram’dan Adaletiyle meşhur Hz. Ömer’ul Faruk (r.a.) Efendimizin Hayatı ile alakalı sohbetimizi de okuyabilirsiniz.