You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

CERN'deki deneyde maddenin önceki hali belirlendi

Profesör
Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü'nün (CERN) Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nda ağır kurşun iyonlarının çarpıştırılmasıyla belirlenmeye çalışılan "kuark-gluon plazma"nın, maddenin, bugünkü haliyle ortaya çıkmasından önceki durumu olduğu bildirildi.
CERN yetkilisi Barbara Warmbein'in AP'ye verdiği bilgiye göre, çarpıştırıcının bulunduğu 27 kilometrelik tüneldeki dev detektörler, çarpışma sonrası oluştuğu düşünülen bu plazmayı tespit etmeye çalışıyor. Warmbein, "maddenin koyu kıvamlı çorba" haline benzetilen plazma halinin, "Evren'in, oluşmaya başlamasının hemen sonraki hali olduğunu" ifade etti. Bu halin, Evren'i oluşturan Büyük Patlama'nın da hemen sonrasına rastladığı kaydedildi.
Kurşun iyonlarıyla gerçekleştirilen çarpıştırmanın, maddenin "kuark-gluon plazma" halinin oluşumuna yol açacak kadar güçlü olduğunu umuluyor. Bu plazmanın ortaya çıkıp çıkmadığı, detektörlerin saptadığı verilerin incelenmesiyle anlaşılacak.
"Kuark-gluon plazma"nın, güneşten defalarca kat daha sıcak olduğu, hızla soğuduğu, soğudukça atom altı parçacıkları oluşturduğu, daha sonra birbirine yapışan bu atom altı parçacıkların, atomu meydana getiren proton ve nötronları oluşturduğu düşünülüyor. Çarpıştırıcıda elde edilmeye çalışılan plazma sürecinin incelenmesi, "maddenin nasıl oluştuğunun da daha iyi anlaşılmasını" sağlayacak.
Detektörler, "karanlık madde, anti-madde, karanlık enerji" gibi, evrenin hemen hemen tamamını oluşturan ancak bugüne kadar ne olduğu anlaşılamayan yapılarının keşfedilmesi yönünde de veri topluyor. Bu keşiflerle, maddenin uzaydaki 3 boyutu ve 4'üncü boyutu olan zamana ek olarak var olduğu düşünülen 5'inci, 6'ıncı ve daha fazla boyutlarının da varlığının ispatlanmasına çalışılıyor.
Çarpıştırılan kurşun iyonları, elektronları uzaklaşt ırılmış atomlardan oluşuyor ve daha önce çarpıştırılan atomlardan daha ağır oldukları i çin, bu çarpıştırma için daha güçlü enerji kullanıldı.

AA
.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
RE: CERN'deki deneyde maddenin önceki hali belirlendi
hımmm

ya benim kafam karışıyo bu konularda gülücük
[Resim: urjn1.jpg]

Gaflet içinde gördüm, nice canlı cesedi ;
Câhillerden beterdi, âlimlerin hasedi..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
:D karışır tabi bursalı değilim kiBig Grin ama memleketim gibi severimm kıskananlar catlasın )))
konuyu dagıtmıyyaım hadi nasılsa alırım senin boyunun ölçüsünü ben:D
[Resim: urjn1.jpg]

Gaflet içinde gördüm, nice canlı cesedi ;
Câhillerden beterdi, âlimlerin hasedi..
Bunu ilk beğenen sen ol.
รüгüռժü
Mümkün olanları Kur'an penceresinden gördüğümü zannetiğim ( ne cümle ama) kadarı ile ;
- Fizik kanunlarının bizi sıkıştırdığı e=mc2 den yol alıp bir safha sonrasına gidebilmek için atomaltı fiziğinin irdeleneceğini ve en azından kullanılabilecek kadar sonuç ortaya konacağını düşünüyorum. Çünkü bu sonuç ortaya konamaz ise; zaman bizi fiziksel varlığımıza ve madde çekimine hapsederek 4 . boyut olarak değil esaret olarak karşımızda duracaktır. Birincisi zamanın bir "yaratılmış" olduğunu Rabbim nice ayetlerde bildirmiştir. İkincisi ise zaman konusu Süleyman A.s. ve ashabı Kehf kıssalarında olduğu gibi izafiyeti içeren bir konudur. Zaten birçok ayette"... bir gün belki daha kısa... " , yada "...sizin için 1000 yıl süren bir günde ona ulaşır..." gibi lafızlar vardır.
- Zaman , hız ile alakalı olduğuna göre ( klasik momentum ve ivme formülleri) zaman direkt olarak enerji ilede alakalıdır. Sonuçta mc2 ile enerji formuna ulaşan madde : ışık hızı karesi ( foton , dalga dönüşüm kritik noktası) noktasında zamanı bükmekte ve sonsuza ötelemektedir. Bu Kur'an daki kıssalarda zamanın değişkenliğini ( hele belkısın tahtının getirilmesi ) ortaya koyar.

- Zaman bükülemese insanoğlu kainata sadece pencereden bakar , istifade edemez. Arşı fiziki bir olgu haline getiren ibni sina gibi düşünmeyip , arşı Allah c.c. ilminde bir olgu olarak kabul edersek ; kainattaki yıldızalar , galaksiler gidilip görülebilecek seyrangahlar olur. Hatta nice alimlerimiz keşfile bunu tattıklarını söylerler.

***Madem öyle ışığın bile 20 milyar yılda gidebildiği bir galaksiye biz nasıl gidebiliriz. İşte bu sorunun cevabı ama cern de ama başka yerde araştırılıp bulunacaktır ve bu darvinizm olgusundan daha tehlikeli bir fitnenin, yani yaratabilirim diyen firavn fitnesinin doğmasına ve farklı bir yüzyıl imtihanına sebebiyet verecektir. Çünkü enerjinin maddeye dönüştürülmesi Lavaziye ye inat " sihirbazlık gibi yoktan varetme, şapkadan tavşan çıkarma" konularında çığır açacaktır. Konu aynı olsada araçlar daha ilmi olduğundan "ben yarattım" diyen firavn lar nice akılları çelecektir.

Bu ne kadar uzağımızda bilinmez belki yarın , belki yarından da yakın gülücük
Oku,
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.