You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

"Cenneti istemem; Allah’ı görmek isterim"demek

Administrator
Sual: Okuduğum muteber eserlerde (Cenneti istemem; Allah’ı görmek isterim) demenin caiz olmadığı bildiriliyor. Yunus Emre ve daha başka evliyanın böyle sözler söylediği görülüyor. Bunların izahı nasıldır?
CEVAP
Allahü teâlâ Cenneti beğenmekte ve onu övmektedir. Bir kimsenin övülen beğenilen Cenneti beğenmemesi istememesi Allahü teâlânın beğendiğini beğenmemek Onun isteyin dediği şeyi istememek olur. Bu bakımdan Cenneti istememek caiz değildir.

Yunus Emre gibi Hak âşıklarının vahdet-i vücuda mensup evliyanın sözleri ancak teville anlaşılır. Yunus Emre hazretleri diyor ki:
Cennet Cennet dedikleri
Birkaç köşkle birkaç huri
İsteyene ver sen anı.
Bana seni gerek seni.

Böyle sözleri bir veli söylerse o zaman tevil edilir. Yunus Emre bu sözleriyle (Ben yalnız Cennete gitmek niyetiyle değil sırf senin rızan için ibadet ediyorum) demek istiyor. Zaten her müminin de Allah rızası için ibadet etmesi gerekir. Sadık kul cenab-ı Hakka hep (Senin rızan senin rızan) der. Bunun için aşık Yunus da (Bana seni gerek seni) diyor. Hallac-ı Mansurun (Enel Hak) demesi de böyle tevil edilir. Bu sözüyle (Ben yokum Allah vardır) demek istiyor.

Tasavvuf sarhoşluğu
Vecd ve hal sahipleri tasavvuf sarhoşluğu ile şuurlarını kaybettikleri zaman sözlerinde ve işlerinde mazur olurlar. Tasavvuf sarhoşlarının dine uymayan sözlerine ve işlerine başkalarının uymaları caiz değildir. Kendileri günaha girmezlerse de bunlara uyanlar günaha girer. (Merec-ül-bahreyn)

İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:
Allahü teâlâyı istemek ve sevmek ahireti istemek ve sevmektir. Çünkü Allahü teâlâya kavuşmak ahirette vâd edilmiştir ve Allahü teâlânın kulundan rızası ahirette belli olacaktır. Hak teâlâ ahireti sever. Beğenilenden yüz çevirmek sekrdir. Allahü teâlânın davet etmesine ve beğenmesine karşı gelmektir. Yunus suresinin 25. âyetinde (Allahü teâlâ Dar-üs-selama [Cennete] çağırıyor) buyurmaktadır. Allahü teâlâ ahirete çağırmaktadır. Ahiretten yüz çevirmek Hak teâlâya karşı gelmek olur. Onun beğendiği şeyi ortadan kaldırmaya uğraşmak olur. (1/302)

Büyükler Cenneti Allahü teâlânın razı olduğu yer olduğundan ve Cenneti isteyenleri sevdiği için isterler. Cehennemden sakınmaları da Allahü teâlânın gazap ettiği yer olduğu içindir. Yoksa Cenneti istemeleri nefislerine tatlı geldiği için değildir. Cehennemden kaçınmaları orada azap ve sıkıntı olduğu için değildir. Çünkü bu büyükler sevgilinin yaptığı her şeyi güzel görür. Bunları kendilerinin matlubu maksadı bilirler.

Yunus Emre aynı şiirinde diyor ki:
Aşkın ile yanıyorum bana seni gerek seni
Adını hep anıyorum bana seni gerek seni

Ne varlığa sevinirim ne yokluğa yerinirim
Aşkın ile avunurum bana seni gerek seni.

Aşkın aşığı öldürür aşk denizine daldırır
Arananı buldurur bana seni gerek seni

Aşkın şarabından içem Mecnun olup dağa düşem
Sensin benim hep endişem bana seni gerek seni.

Âşıklara Mevla gerek Mecnunlara Leyla gerek
Sofulara Cennet gerek bana seni gerek seni

Eğer beni öldürseler külüm göğe savursalar
Toprağım yine çağıra bana seni gerek seni.

Yunus Emre benim adım gün geçtikçe artar odum
İki cihanda maksudum bana seni gerek seni.

Cenneti istemek
Sual: Herkes gibi Cennet sevdası Cehennem korkusu yüzünden ibadet ediyor ve haramdan sakınıyoruz. Sanki burada Allah’ın rızası ikinci planda kalıyor gibi görünüyor. Allah kullarım size Cennet Cehennem yok sadece benim rızam için ibadet edin dese bana öyle geliyor ki kimse ibadet etmez. Şu halde Cennet sevdası ve Cehennem korkusundan dolayı yapılan ibadet kabul olur mu?
CEVAP
Bu fikir yanlıştır. Hiçbir Müslüman Cennet Cehennem için ibadet etmez. Allah için eder O emrettiği için eder. Onun rızasına kavuşmak için eder. Onun sevdiklerini sever Onun sevmediklerini sevmez. Mesela Müslümanları sever kâfirleri sevmez.

Cenneti istemek Allah rızasına aykırı değildir. Allah’ı seven Onunla buluşmayı ister. Buluşma yeri Cennettir. Cenneti isteyen aslında Allahü teâlâ ile buluşmayı Ona kavuşmayı istemektedir.

alıntı
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
RE: "Cenneti istemem; Allah’ı görmek isterim"demek
selamun aleykum ve rahmetullahi ve berakatuhu

aslında ameller niyetlere göredir. niyet hususu da kişiyi RAHMAN teala karşısında çocuk gibi bir hale sokar. kul ALLAH tealanın dilemesi ile HZ. CEBRAİL aleyhisselatu vesselam tarafından sıkıldığı an sorulan soruların hepsine verilen cevap bilmiyorum olur.

efendimiz aleyhisselam hakkında söylenen yarı ümmilik kelamı onu okuma bilmemesine değil, ilmin sahibi olanın yanındaki alemi bilmeyen yönüne işaret eder.

HZ.CEBRAİL aleyhisselam kuran-ı hakim ilmine yani herşeyin ilmine sahiptir ve bu zatın sıkması denen sorgusu karşısında doğruyu söyleme isteği de kuran- ı hakimdir.

madem dünyadan muzdaripsin sözün doğrusunu indirdik denir.

bu nedenle efendimiz aleyhisselatu vesselam bir kimseyi tahlilin mümkün olmadığını beyan maksadıyla ameli niyete bağlaycaktır.

ne niyetle söylenmişse kasıt odur.. asli amaç küfre ve ayrılığa düşme konusunda bilinen bir kastın varlığı veya yokluğu olmalıdır.

tehlikeli sözler diye bilinen bir takım sözleri söylemek kula yakışmaz.
seninle cehennem ödüldür bana sensiz cennet bile sürgün sayılır.

ben mi yarattım.

madem unutacaktın.

tanrım

şarkı aleminin bizim alemimizde bulunmaması gereken parçaları ve bir olan ALLAH tealaya karşı ısrarla tanrı lafzını yakıştırmak ve yaratmak kelimesini kasti olarak insan ameli için kullanmak ve buna benzer binlerce örnek insanı tehlikeye sürükler.

ALLAH teala yapısı olmayanı icad edip ondan sonra belli belirsiz bir neticeyi talep insanı yahudileştirir ve bildiği hakikatı ketmederek söyler.

ALLAH teala yarattığı her şeyi övmüştür. cehennem mükemmel ceza demiş, cennet sonsuz bir bahşediş demiştir.

kula düşen kendine ait olmayan el uzatmamak olmalıyken bu değerler üzerinden yapılan zanni konuşmalar insanı tehlikeye düşürür.

ancak daha da vahimi bunların verasında kelimeler türetip ALLAH tealaya izafe çalışmasıdır ki, şarkı türkü şiir gibi niyeti kendisinde saklı amellerin kasti çıkışları kulu zor durumda bırakır.

en mantıklı çıkarım sözün özünü söylemektir. aşk varsa bu ruhtandır ve ruhun ilmi ALLAH tealanındır ve esasen aşık olan o ruha yani ilmin tamamı olan HZ.CEBRAİL aleyhisselama aşık olur, o zat aleyhisselam da ilgili yerlere ilgili duyguları kanalize eder demek gerekmektedir.

yani sözün başı ayete tabi olan bir hayat da bismillahirrahmanirrahiym olmalıdır.
peki ya bu ekber olan söz ikame edilmiyor/edilemiyor ise sorun nedir dersek;sorunun kaynağı tevbe suresindeki besmelesiz halimiz olarak belirlenir.

esasen hal ve ahval mevcut besmelesizliği tevbe ettirilmeye zorlandığımızı kabul olarak düşünmek zorunda bırakır.

bizlerin tevbesizliği bu hali yansıtmakata ve ALLAH teala iletişim engeli olarak günahla dolu bir dünyayı nazara vermektedir.

toplam olarak insanın isyanı inhirafı kendisi tarafından da tam olarak bilinemediğinden tavsiyeci olmak bilgiçlik değil tavsiye edenin kardeşliği olarak karşılanmalıdır.

ALLAH teala oyun oynasaydım kendi katımdan edinirdim diyecektir ve bu halde ciddiyeti arar ve tavsiye eder.

eğer mevcut hali onun celle şanuhu istediği şekilde yapmazsak bu sefer tebdil olarak kuran-ı hakimin içindeki tevrat ve incil hükümleri ile yapılan bir haşre sebebiyet verilebilir.

hiç bir kıvırma payı bırakmaksızın konu hakkında rey belirtmek denen halde ALLAH tealanın diğer kullarının kullandığı argumanlar dehşet verici boyutlara ulaşabilir. dua eksiği veya tevbe engelleri artık kesin olarak çocuğun bilgiç olduğu yani size göre beşikte konuştuğu bir alemde HZ.İSA aleyhisselamın nuzulu görülür.

kıyamete yakın bir hal olmasının/büyük alamet üstünde bazı nazarlar kesinkes alametlerin ötesindeki kopan kıyametlere vakıf olmaya başlar.

ALLAH teala bzilerden razı olsun.

Degerli hado77 Kullanicisi Jul 2010 Tarihinden Beri İslami Forum, İslam, İslamiyet
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
Tasavvuf sarhoşluğu
Vecd ve hal sahipleri tasavvuf sarhoşluğu ile şuurlarını kaybettikleri zaman sözlerinde ve işlerinde mazur olurlar. Tasavvuf sarhoşlarının dine uymayan sözlerine ve işlerine başkalarının uymaları caiz değildir. Kendileri günaha girmezlerse de bunlara uyanlar günaha girer. (Merec-ül-bahreyn)

yazı genel olarak hoştu da böyle birşeyin onlara herhangi bir vebali olmadığı hakkında allah katından kesin bir delil var mı yoksa bu bir tasavvufi var sayım mı ? ve ya onlar için böyle demenin bi vebali yoksa bizim için de olmaması gerekir ?
Alnım rüzgarlara açık
Kor kaynar yüreğimde
Umutlar sevinç içinde
Kan dolan gözlerimde..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
selamun aleykum

Tasavvuf sarhoşlarının....

bu hal bende oluşmuştu. gerçek hali derinlik sarhoşluğu olarak geçer. ALLAH teala insanı derinlerde yüzdürmeye başlayınca hafsalada meydana gelen boşluklar olarak adlandırılmakta.

vecd hali değil günahtan arındırılma hali desek daha doğru olur.

yani bu halde dahi söylenen sözler afaki değil. ALLAH teala bilinç vermiştir bilinci almamıştır.

yani bilinen bir mazereti yoktur. bu halde dahi sorumluluk kabul edilmektedir.
yani cezbeye geldi deli adam işte müslümanlar böyle diyemezsiniz.

bu halleri yaşayan biri olarak havatır hatarat de denilen haller de dahil olmak üzere ALLAH teala kulu bilincinden vazgeçirecek bir vecde sokmaz.
koca peygamberler aleyhisselamlar ismet emanet fetanet sıfatıyla anılırken onların yolundan gidenlerde farklı bir yol izleyemez. aklı başında olmayan adamın dini de makbul olmaz.

yani cinnetle din aynı kefede anılırsa bir kefaret ödeniyordur diye düşünmek daha mantıklı gibi.

ALLAH teala bizlerden razı olsun.
Degerli hado77 Kullanicisi Jul 2010 Tarihinden Beri İslami Forum, İslam, İslamiyet
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
niyet önemli belki...yani amacım Allah rızası demek dogrusu da bu değilmi zaten...cennet bir ödüldür Allahın bize verdigi vaadettigi...o yüzden belki cenneti değil Allahı görmek isterim demek bu niyetle olursa mahsur oldugunu sanmıoyorum...cünkü bende böyle düşünen ve söyleyenlerdenim ....benim cennette gözüm yokki cemalullahı göreyim diyenlerdenim...tşkler ablası
[Resim: urjn1.jpg]

Gaflet içinde gördüm, nice canlı cesedi ;
Câhillerden beterdi, âlimlerin hasedi..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
selamun aleykum

cemalullah çok canan yakan bir kavram. yahudilerin bir kısmı bunu istemiş ve elektriksel düşünme cezasına çarptırılmıştı.

kalbiyle düşünenler bu mealde inanç kastıyla değil bana veren zat celle şanuhu kimdir öğrenmek istiyorum kastıyla hareket etmiştir denebilir.

bu dünya tam anlamıyla bu cezaya çarptırıldığı için kullara tavsiye önce namaz kılın oluyor.

yani haliniz zaten azap düşündüğünüzü söylediğiniz elektrik tarafından çarpılmaktasınız. beyinsizler tabiri bir aşağılama değilidir. beyniniz elektrik dalgasıyla devamlı olarak çarpılamakta olduğundan gerçek düşünceyi daha idrak edemediniz demek.

beyin 3. boyutu yani derinliği yani melekleri görür. ancak çarpılmaması yani cinni akıma uğratılmaması lazım. cinniden kasıt ise şeytanın özüdür.şeytani amel beyni çarpar.

her türlü gayri ahlaki ilşkideki ayakların yerden kesilişi beynin çok mutluyum demesi bu akımı kesen endofrin salgısı olarak geçer. bir çok insan bunu da idrak edemez.endorfine bağımlılık kulu günaha da sevkedebilir ki bu kulun kendi ameline tapması hadisesidir.kul kendi lezzetine tapar.

Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
yahudiler isteemeyi bilememiştir...onlar cemalullaha inansa allaha inansa resulune inansa yahudi değil müslüman olurlardı...lanetlenmezlerdi...yazdıklarınızdan gerci ben konuyla pek bir baglantı bulamadım niyet niyet niyet önemli olan işte...

Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 06-09-2010, Saat:11:34 PM, Düzenleyen: iLahi_aŞk.
Profesör
aleykumselam bu arada...

Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
Alnım rüzgarlara açık
Kor kaynar yüreğimde
Umutlar sevinç içinde
Kan dolan gözlerimde..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
selamun aleykum

gülsevraya

hiçbir hal ileri geri konuşmayı gerektirmez.
bu hal sekaratın acısıdır ve haktır.
yaşamış ve yaşamaya devam eden biri olarak kesinlikle kuran-ı hakim sen eziyet çekesin diye gönderilmemiştir diyebilirim.

ilahi_aşk'a
konuyla bağlantısı şu düşünme dediğiniz ameliyenin aslı bizlerde değil.

ibadeti ALLAH tealanın varlığını görmeye bağlayan herkes gece ölüp sabah dirilen gibidir ve akıl adına kullandığı hafsalayı yöneten de kendisi değil şeytandır denilebilir. zira anlattığı dünya kendi dünyasıdır ve o dünyada her daim zulüm varmış gibi gözükür. beyni elektriki olan kimse bu dünyada adaletsizlik var der. meselenin iç yüzünü göremez ve kendine ait değil şeytana ait bir dünyada yaşar ki bu da cehennemdir.

Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.