Cemaat dediğin kendi fikirlerini insanlara aşılayarak onları kendi istediği şekilde islamı yaşatmaya çalışan topluluktur bence.Arkadaş çevren kötü değilse ''kötüden kasıt şimdilerde normal olarak algılanan her konusmanın sonuna bir küfür misal ''Bugun çok yoruldum ..koyim.''

gibi veya içki içen ya da namazlarını kılmayan vaktini hep boş işlerde harcayan kişiler'' herhangi bir cemaate girmedende dinini yaşayabilirsin.
Önemli olan kafanda ölümden sonra hayatın oldugunu hep canlı tutmaktır.Ölümü sık sık düşün.Öldükten sonra sana kimsenin yardımcı olamayacagını hiç aklindan çıkarma.Bilimsel makaleler oku.Mesela ben Guneşten buyuk yıldızların oldugunu internetten izledigimde kendimi okadar kucuk hissetmiştimki artık kendimi dünyanın merkezi olarak almaktan vazgectim önceden düşünmezdim tek düze bir hayat ve o hayatta önemli olan tek bendim ama şimdi anladımki evrende Allah'ın yarattığı okadar güzel büyük akılalmaz şeyler varki.Sen öldükten sonra onlar kalıcak hayat devam edecek.Bunları düşünürsen zaten kimseye ihtiyaç duymadan genel bilgilerle İslamdan sapmazsın ve hayatına devam edersin tabi insalardan da kopmamak şartıyla.