Alıntı:İddia: Rasulullah'ın ''Beni Yunus b. Metta(as)dan üstün tutmayın. Peygamberler arasında da (birini diğerine üstün tutarak) tercih yapmayın.'' (Buhari) buyurduğunu sonrada ''Ben Adem oğullarının efendisiyim -övünmüyorum- ve ben kendisi için yer yarılıp parçalanacak (ve kabirden çıkacak olan) ilk kimseyim-övünmüyorum-''(Müsned) dediğini rivayet ettiniz. Bu ise tenakuz ve ihtilaftır.
CEVAB: Biz deriz ki: Burada ne ihtilaf vardır, ne de çelişki.
Peygamberimiz sadece kıyamet günü Adem oğullarının seyyidi(efendisi) olduğunu kasdetmiştir. Çünkü o gün, şafi(şefaat edici) ve şehid(şahid) olan odur. Livaul-hamdın ve Havz(-i kevser)in sahibidir. O kendisi için yer yarılacak ve kabirden çıkacak olan ilk kimsedir.
Rasulullah ''Beni yunus'dan üstün tutmayın'' sözünü tevazu yoluyla söylemiştir. Nitekim Ebubekir'in (ra) ''En hayırlınız olmadığım halde başınıza halife oldum'' sözü de böyledir. (tevazu yoluyla söylenmiştir)
Rasulullah, İbrahim, Musa, ve İsa (a.m.s.) gibi peygamberleri değilde derecesi onlardan aşağı olan Yunusu zikretmiştir. Bu süretle Rasulullah ''ben yunustan bile üstün tutulmamı sevmezken, nasıl olur da Yunusdan faziletli olan (ulul-azm) peygamberlerden üstün tutulmamı isteyebilirim..!'' demek istemiştir.
Zira Cenabı Hak ''Rabbinin hükmüne sabret de, Yunus peygamber gibi olma'' (Kalem:48) buyurmakla, Yunus'un (as) diğer peygamberlerin sabrı gibi bir sabra sahip olmadığını kasdetmiştir. Bu ayette ayrıca, Rasulullahın (sav) Yunus'dan(as) daha üstün olduğuna delalet vardır. Çünkü Allah ona ''Yunus gibi olmamasını'' söylemiştir.
Demek ki Rasulullah, ''Beni ondan üstün tutmayın.'' sözünü tevazu yoluyla söylemiştir.
İbn Kuteybe rahimehullahın te'vilu muhtelifi'l hadis adlı eserinden yazdım.