İmamın arkası boş kalmıştı, yanımdaki amcanın geçmesi gerekirken beni ileri doğru iteledi Ve imamın arkasına beni geçirdi, Kimileride hiç beklemeden Tabir-i Caiz'se koşarak gidiyorlar, İmamın arkasında namazı eda etmenin Bir manası varmıdır ?-Allah razı olsun.
Her nefis ölümü tadacaktır. Sonunda bize döndürüleceksiniz. Ankebut-57
Bu dünya hayatı sadece bir eğlence ve oyundan ibarettir. Asıl hayat ahiret yurdundaki hayattır. Keşke bilseler! Ankebut-64
CAMİDE NAMAZI İMAMIN ARKASINDA KILMAK
CAMİDE NAMAZI İMAMIN ARKASINDA KILMAK
İmamın arkası boş kalmıştı, yanımdaki amcanın geçmesi gerekirken beni ileri doğru iteledi Ve imamın arkasına beni geçirdi, Kimileride hiç beklemeden Tabir-i Caiz'se koşarak gidiyorlar, İmamın arkasında namazı eda etmenin Bir manası varmıdır ?-Allah razı olsun.
Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“İnsanlar ezan okumanın ve namazda ilk safta bulunmanın sevabını bilselerdi, sonra bunları yapabilmek için kur’a çekmek zorunda kalsalardı, mutlaka kur’a çekerlerdi.”
Buhârî, Ezân 9, 32, Şehâdât 30; Müslim, Salât 129. Ayrıca bk. Tirmizî, Mevâkît 52; Nesâî, Mevâkît 22, Ezân 31
Yine Ebû Hüreyre radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
"Erkeklerin en çok sevap kazanacağı saf ilk saf, en az sevap kazanacakları saf son saftır. Kadınların en çok sevap kazanacağı saf son saf, en az sevap kazanacakları saf ise ön saftır."
Müslim, Salât 132. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Salât 97; Tirmizî, Mevâkît 52; Nesâî, İmâmet 32; İbni Mâce, İkâmet 52
2. Kadınların bağladığı saflar içinde sevabı en çok olanı, en arkadaki saf, sevabı en az olanı da erkeklere yakın olan ön saftır.
3. Kadınlar erkeklerin bulunmadığı bir yerde kendi aralarında ibadet ediyorlarsa, onların en fazla sevap kazanacağı saf ön saf, sevabı en az olanı da son saftır.
İnsanlık hali imamın abdesti bozulması durumunda imam kenara çekilir arkasındaki kişi bir miktar ileri çıkıp (en fazla üç adım) namazı kaldığı yerden imam olarak devam ettirir. Onunda abdesti bozulursa sağındaki onunda bozulursa solundaki namaza devam eder. Bu sebepten dolayı imamın arkasındaki üç kişi imamlık yapabilecek ilme sahip olmalıdır.
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi