You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Boyun yada parmakları çıtlatmak zararlı mı ?

Cezalı Üye
Gün içinde pekçoğumuz rahatlamak amacıyla boynumuzu veya parmaklarımızı kütletiriz ve onları gererek ses çıkartırız, yani çıtlatırız. Çoğumuz bunu yapar, hatta rahatsız olur ama nedense bunu yapanlar hallerinden memnun görünür . Bu çıtlamalar sadece psikolojik rahatlama sağlıyor başka da hiçbir yararı olmadığı gibi beraberinde pekçok sıkıntıyı da getiriyor.
İki kemiğin birleştiği yerde(eklemlerde) bir bağlantı kapsülü vardır. Bu kapsülün içinde, eklemlerin hareketleri sırasında,hareketi kolaylaştıran bir nevi buraları yağlayan bir sıvı (sinovium) vardır. Bu sıvının içinde erimiş halde oksijen, nitrojen ve karbondioksit gazları bulunur.

Eklemlerimizi gerdiğimiz zaman eklem kapsülünü gereriz.Eklem içindeki sıvının basıncı azalır ve gaz kabarcıkları patlamaya başlar. İşte duyduğumuz sesler bu seslerdir. Bu hemen hemen her sağlıklı eklemden alınabilen bir cevaptır.

Aynı eklemleri arka arkaya çıtlatamazsınız. Bir süre beklemeniz gerekir, çünkü gaz kabarcıklarının sıvı içerisinde tekrar oluşması biraz zaman alır.

Tüm bu açıklamalar, deneylerle ispatlanmasına rağmen, yine de bu kadar küçük gazın, bu kadar büyük bir ses çıkartabilmesinin nedeni hâlâ anlaşılmış değildir. Bu sorunun tatmin edici bir cevabı da henüz yoktur.

Ayrıca araştırmalar göstermiştir ki, çıtırdama sırasında iki ayrı ses duyulmaktadır.

Birincisinin gaz kabarcıklarının patlaması olduğu biliniyor. İkinci sesin ise kapsülün uzama sınırına vardığında çıktığı sanılıyor.

Sürekli olarak eklemleri kütletip çıtlatanlarda ve bunu alışkanlık haline getirenlerde, eklemler etrafındaki yumuşak doku ve eklem kapsülü zarar görmekte ve ileri dönemlerde eklemlerde erken yaşta dejeneratif değişiklikler(kireçlenme) meydana gelmektedir.

Bu nedenle , eklemlerimizi kütletip çıtlatma alışkanlığımızı bırakmalıyız.Hiçbir yararı olmadığı gibi alışkanlık haline getirirsek ilerde kireçlenme meydana gelecektir ve eklemlerimizde ağrı , hareket ve kuvvet kaybı ortaya çıkacaktır.
Bunu ilk beğenen sen ol.
.
RE: Boyun yada parmakları çıtlatmak zararlı mı ?
Ne yani bu rahatlama tamamen psikolojikmiymiş.. Mesleğim gereği sürekli pc başındayım ve yazıyorum .. Yazarken sürekli kütletme ihtiyacı hisseder ve böylece daha hızlı yazdığımı düşünürdüm... Hayal kırıklığı.. Zeynep buda yalanmış...
Bunu ilk beğenen sen ol.
Cezalı Üye
Sürekli bilgisayar başında yazı ile meşgul oluyorsanız bileğinizin pozisyonuna dikkat etmeniz gerekir...İlerde karpal tünel sendromu(KTS) denilen ve bilekte sinir sıkışması ile sonuçlanan durum ile kaşılaşabilirsiniz...İlerleyen aşamalarda parmaklarda karıncalanmalar,kuvvet kaybı ile devam eden tablo ameliyat ile sonuçlanabilir...
Bunu ilk beğenen sen ol.
.
Allah esirgesin.. Gözler bozuluyor, bilekler yıpranıyor falan..Çalışma koşullarımızdan dolayı sağlığımızdan olacağız emeklilikte doktor doktor dolaşacağız .. Bu işte bir terslik var :-/
Bunu ilk beğenen sen ol.
Cezalı Üye
Bir söz vardır bilir misiniz bilmem.'' İnsanlar sağlıklarını kaybedene kadar para kazanmak için çalışırlar,daha sonra sağlıklarını kazanana kadar para harcarlar'' durum buna gidiyor...Çözüm ise dengeli,düzenli beslenme ve fiziksel aktivite...
Yapmanız gereken basit işinizi yaparken yazıya ufak aralıklar verip el ve el bileğinize hareket yaptırmanız gerekiyor...Her yarım saatte bir yapılabilir...
Bunu ilk beğenen sen ol.
.
Bilgilendirme için teşekkürler..Sanırım sitenin sağlık personeli olan üyelerindensiniz gülücük
Bunu ilk beğenen sen ol.
Ruhumuz Yeter...
sesi beni deli eediyorrrr
&& Ağlamak istiyorsanız sakın yapmayın. Çünkü bir yerlerde sadece sizin bir gülüşünüz için, Yaşayan birileri mutlaka vardır !!! &&
Bunu ilk beğenen sen ol.
Cezalı Üye
Evet ben fizyoterapistim.Araştırma görevlisiyim devlet üniversitesinde.mümkün mertebe böyle paylaşımlar yapmaya çalışıyorum :D
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.