You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Böyle bir hadis var mı?

Böyle bir hadis var mı?

Uzman
Böyle bir hadis var mı?
SORU:
Esselamu aleykum,bir kaç sene önce nahiv üzerine yazılmış şerhil-muğni adlı kitabı okuyordum, orada bir hadis rivayeti vardı ben onu okuyunca bu hadis uydurmadır diye düşünmüştüm.Bugün de o hadis aklıma geldi,acaba kim rivayet ediyor bakayım dedim haşiyede Ahmed bin hanbel ile Nesai'nin rivayet ettiği yazıyor.Hadis şöyleSadمن تعزيبعزاء الجاهلية فاعضوه بهن ابىه ولا تكنو اى ولا تقولو له بالكنايت بل قولوله اعضض باىرابىك)

الإجابــة : Cevap

الحمد لله والصلاة والسلام على رسول الله وعلى آله وصحبه، أما بعـد
Allaha Hamd,Resulune aline ashabına salat ve selam olsun.

Suyutî'nin Sünen-i Nesai Şerhi var.Oradan da daha detaylı bakılabilir.

فمما لا شك فيه أن الإسلام قد حث على الحياء، بل قال أبو سعيد الخدري رضي الله عنه: كان رسول الله صلى الله عليه وسلم أشد حياء من
العذراء في خدرها وكان إذا كره شيئا عرفناه في وجهه. رواه البخاري ومسلم

İslamın hayayı(utangaçlığı) çağırdığından hiç şüphe yoktur.Ebu Saîd El Hudrî (ra) rivayet ettiğine göre kendisi şöyle demiştir : Resulullah(sav) çadırdaki bakire kızdan daha çok haya sahibi idi.Hoşlanmadığı birşey görmüşse biz onu yüzünden anlardık.(Buhâri ve Müslim rivayet ettiler.)

Kavmiyetçilik (milliyetçilik), çirkin bir çığırtkanlık ve İslâmî vahdeti parçalayan bir ırkçılıktır (kafatasçılıktır). İslâm onu haram kılmıştır. Rasulullah Aleyhi’s Salatu ve’s Selam;

مَنْ تَعَزَّى بِعَزَاءِ الْجَاهِلِيَّةِ فَأَعِضُّوهُ وَلا تَكْنُوا

Cahiliyye taassubu olan milliyetçilikle iftihar eden birisini gördüğünüz zaman kinaye kullanmadan ona babasının şeyini (zekerini) ısırtın.” (Ahmed b. Hanbel, Ensar, 20285) buyuruyor.

Cahiliyye taassubu olan milliyetçilik hakkında da;

دَعُوهَا فَإِنَّهَا مُنْتِنَةٌ

Onu bırakın, zira o kokuşmuştur.” (Muslim, Birr, 4683) demektedir.

Müslim, Rasulullah Aleyhi’s Salatu ve’s Selam’dan şöyle rivayet eder:

وَمَنْ قَاتَلَ تَحْتَ رَايَةٍ عُمِّيَّةٍ يَدْعُو إِلَى عَصَبِيَّةٍ أَوْ يَغْضَبُ لِعَصَبِيَّةٍ فَقُتِلَ فَقِتْلَةٌ جَاهِلِيَّةٌ

Kim bir milliyete taassubundan dolayı kızgınlık göstererek ya da asabiyete (milliyetçiliğe) davet ederek ya da milliyetçiliğe yardım ederek savaşır ve öldürülürse cahiliyye ölümü ile ölmüş olur.” (Ahmed b. Hanbel, Ensar, 20285)

En güzel açıklama Zadul Meadda geçiyor :

وذكر ابن القيم الحكمة من ذكر هن الأب، فقال في زاد المعاد: ذكر هن الأب لمن تعزى بعزاء الجاهلية فيقال له: اعضض هن أبيك، وكان ذكر هن الأب ها هنا أحسن تذكيرا لهذا المتكبر بدعوى الجاهلية بالعضو الذي خرج منه، وهو هن أبيه، فلا ينبغي له أن يتعدى طوره. انتهى.

''Cahiliyye taassubu olan milliyetçilikle iftihar eden birisini gördüğünüz zaman kinaye kullanmadan ona babasının şeyini (zekerini) ısırtın''

Yani ''babasının cinsel organını ısırması cahiliye taasubundan,kibrinden daha hayırlıdır,daha iyidir.'' demektir.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 25-12-2013, Saat:06:22 PM, Düzenleyen: Ahmed1.
Profesör
RE: Böyle bir hadis var mı?
ilk defa okuyorum baygın hiç duymadım
Göz sayesinde görüyor olsaydın gece uyurken rüya göremezdin.
Demek ki görmüyorsun, sana gösteriliyor.
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
RE: Böyle bir hadis var mı?
bende hiç duymadım war mı acaba ?
Ya Söylersem Kim Anlar ?
Söylemezsem Bağlar Gamlardan Ağlar Sad

Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.