You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Bir vaktin namazı kılınırken diğer namazın vakti girerse kılınmakta olan namaz bozulu

Bir vaktin namazı kılınırken diğer namazın vakti girerse kılınmakta olan namaz bozulu

~Laedri~
Bir vaktin namazı kılınırken diğer vaktin ezanı okunsa, namaz tamamlanır (Buhari, Mevakit, 28). Bu namazı kaza etmeye de gerek yoktur. Ancak unutmamak gerekir ki bir özür olmadan namazı son vaktine bırakmak tahrimen mekruhtur.

Sabah ve cuma namazı dışında namaz kılarken vaktin çıkmasının o namazı bozmayacağı konusunda alimler görüş birliği içindedir. Sabah namazında ise güneş doğarken namaz kılmayı nehyeden hadislere dayanan İmam Ebu Hanife güneşin doğmasının kılınmakta olan namazı bozacağını söylemiştir. Bunun yanında İmam Ebu Yusuf ve Muhammed son oturuşta teşehhüd miktarı oturulmuşsa namazın bozulmayacağını ifade etmişlerdir (Kasani, Bedaiu’s-Sanai’, I, 329; İbnü’l-Hümam, Fethu’l-Kadir, I, 386; II, 254). Diğer mezhepler ise Hz. Peygamber (s.a.s.)’in sabah namazının bir rekatı kılındıktan sonra güneş doğar veya ikindi namazının bir rekatı kılındıktan sonra güneş batarsa o namazın tamamlanacağını ve geçerli olacağını bildiren hadisine (Buhari, Mevakit, 27) dayanarak namaz kılarken vaktin çıkmasının o namazı bozmayacağını belirtmişlerdir (İbn Rüşd, Bidayetü’l-müctehid, I, 95; İbn Kudame, el-Muğni, II, 16-17).

Buna göre sabah namazında ihtilaf bulunmakla birlikte bir vaktin namazı kılınırken diğer vaktin ezanının okunması kılınmakta olan namazı bozmaz.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 23-12-2014, Saat:04:58 PM, Düzenleyen: fenafillah.
General
RE: Bir vaktin namazı kılınırken diğer namazın vakti girerse kılınmakta olan namaz bozulu
Bir şeyler yazasım var;ama üşeniyorumgülücük
Camide bile sünneti ihya edemeyen bir toplumdan siz ne bekliyorsunuz bilmem; ama benim hiçbir beklentim yok!
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
RE: Bir vaktin namazı kılınırken diğer namazın vakti girerse kılınmakta olan namaz bozulu
Yok;ama açıklanması gereken yerler var.Onu açıklamak istiyorum;ama kendim cümle kurunca hiç hoş olmuyor.Zaten cevabı ben de bilmiyorum,sadece yorum getireceğim meseleyegülücük

Mesela ikindi güneş batarken kılınan namaz bozulmuyor da neden güneş doğunca bozuluyor?Açıklanması gereken konulardan birisi bu.Sizce neden ve nasıl bu ayrımı yapmışlar?
Camide bile sünneti ihya edemeyen bir toplumdan siz ne bekliyorsunuz bilmem; ama benim hiçbir beklentim yok!
Bunu ilk beğenen sen ol.
~Laedri~
O konu benimde kafama takılıyor ikiside kerahat vaktine giriyor ama
Akşam namazı ile alakalı bi durum sanırım
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
İşte ben kendime göre yorum yapmaya çalışıyorum da düzgün yazmak zor işgülücük Ama yazacağım bir şeyler bu konuda.
Bunu ilk beğenen sen ol.
~Laedri~
Bende tam kaynak bulmadan konuşamıyorum bilgime güvenmediğim için tıkanıp kalıyorum detaylarda gülücük
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
İşin fetva boyutunu bulmak kolay.Ama işte iş, sebeplere gelince zorlanıyoruz.Söz konusu Hanefi Mezhebi olunca daha çok tıkanıyoruz doğal olarak.

Ben de güvenmiyorum;ama yorum yapmaktan zarar gelmez.Çünkü biz yorum yaparak haram-helal belirlemiyoruz.Belirlenmiş olan hükmü izah etmeye çalışıyoruz o kadar.
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Hanefi Mezhebi'nin sabah namazını kılarken güneş doğarsa namaz bozulur görüşünü bence konuşmak gerekir.

Sabah namazını kılarken güneş doğunca o namaz bozulurken,neden ikindi namazını kılarken güneş batınca o kılınan namaz bozulmuyor?Sabah ve ikindi namazını bu şekilde ayırmaya teşvik edebilecek bir hadiste yok.

Hanefi Mezhebi açısından bu olaya bakmak gerekirse,Hanefi Mezhebi şöyle düşünmüş olabilir.

Güneş doğduğu anda artık ne kaza,ne nafile namaz kılınabilir.Namaz kılmak artık tahrimen mekruhtur.Tahrimen mekruh olan bir ibadet sahihtir.Yani hal böyle olunca güneş doğduktan sonra namaz kılmak nehyedilmiş,kılınırsa sahih olmaz demek mümkün değildir.Hanefi Mezhebi sebep olarak güneş doğduktan sonra namaz kılmak nehyedilmiş diyor.Bu delil olamaz.Çünkü o vakitte kılınan namaz kerahatla birlikte caizdir.Bunu kendileri söylüyor zaten.

Peki güneş doğarken ve batarken neden iki farklı hüküm verilmiş olabilir?

Ben burada biraz yorum yapmak istiyorum.Güneş doğarken namaz kılan birisi,helal vakitte namaza başlamışken,tahrimen mekruh vakitte bitiriyor.Yani helal vakitten,tahrimen mekruh vakite bir geçiş var.Yani derece olarak yüksekten düşüğe düşüyor.

Güneş batarken namaz kılan birisi ise,tahrimen mekruh olan vakitten helal vakite geçiyor.Yani derece olarak düşükten yükseğe geçiyor.

Şu örneği verirsem daha iyi anlarsınız.İkinci rekatta oturmamız gerekirken yanlışlıkla ayağa kalkarsak geri oturmayız.Çünkü kıyam farzdır,teşehhüde oturmak ise vaciptir.Hatta kalktıktan sonra geri oturursak namazımız bozulur.Çünkü yüksek dereceden düşük dereceye geçilmez.Yani farz olan bir şeyi bırakıp vacip olan bir şeye dönülmez.

Aynı şey sabah namazını kılarken güneş doğması konusunda da söyleyebiliriz.Helal vakitten tahrimen mekruh olan vakite geçilmiş oluyor.Yani yukarıda verdiğim örnekte kıyamdan teşehhüde dönüldüğünde nasıl namaz bozuluyorsa burada da bozulur.Çünkü yüksek dereceden düşük dereceye geçiş var.

Akşam namazını kılarken güneş batarsa namaz bozulmaz.Çünkü burada yüksek dereceden düşük dereceye geçiş yok.Yani helal vakitten mekruh vakite geçiş yok.

Ben bu farklı iki hükmü bu şekilde yorumluyorum.Belki benim gibi düşünüp öyle ictihad etmişlerdir,belki farklı düşünmüşlerdir.Allahu alem.

Söz konusu Hanefi Mezhebi olunca onları anlamak için biraz kafa yormamız gerekiyor.Çünkü rey ekolu ve akılcı bir ekol.Dolayısıyla bir Şafi Mezhebi kadar,bir Hanbeli Mezhebi kadar kolay anlaşılır bir Mezhep değil.Evet amel açısından en kolay mezhep Hanefi Mezhebidir;ama delillerini,hükümlerin sebeplerini anlamak açısından en zor Mezhep yine Hanefi Mezhebidirgülücük

Bir de iki namaz arasında şu farklılık var.Güneş doğduktan sonra diğer namazın vakti girmiyor,güneş battıktan sonra akşam namazının vakti giriyor.Bu konu üzerinde de durmak faydalı olabilir.

Okuyan arkadaşlar,düzgün yazamadım,yine istediğim gibi olmadı.Ama demek istediğim anlaşıldı mı?
Bunu ilk beğenen sen ol.
~Laedri~
Söz konusu din olunca biraz daha yorumlamada zorlanıyorum Şahsen daha hassas bi konu olduğu için
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.