You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Bir Tutam Tebessüm

Profesör
Bir Tutam Tebessüm
Muhabbet Nasıl Artar?
Ebu Hureyre (ra) Peygamber Efendimizin (sav) huzuruna her gün gider onu her gün ziyaret ederdi.
Allah’ın Yüce Resulü (sav):
- “Ya Ebu Hureyre beni gün aşırı ziyaret et ki sevgin ve muhabbetin daha ziyade olsun” buyurdu.

Ney’in Yaktığı Adam
Genç bir delikanlı ney öğrenmeye merak sarmış. Ney öğrenmek istiyordu.
Babası buna çok karşıydı. Önce oğluna bağırdı çağırdı olmadı. Adam başladı oğlunun neylerini bulduğu yerde ateşe atıp yakmaya. Babası neyini ateşe atıp yaktıkça delikanlı gidip yenisini alıyordu.
Bir gece çocuk ney üflerken neyin sesi adama dokundu. Dünyası alt üst oldu. Kendinden geçti:
- “Kaçtır ben neyi ateşe atıyorum şimdi ney beni ateşe atıp yaktı” dedi.

Beyazıd Bestami’nin Şükrü
Bir bayram sabahı Beyazıd Bestami hamama gitti yıkandı temizlendi guslederek çıktı. Yürürken sokakta bir evden dikkatsizce başına bir leğen kül döktüler.
Beyazıd Bestami’nin sarığı üstü başı küle belendi.
Bunun üzerine o büyük zat ellerini kaldırıp Allah’a (cc) şükretti ve nefsine seslenerek şöyle dedi:
- “Ey nefsim! Ben ateşe layık iken başıma kül döküldü diye kızar mıyım hiç?”

Kilin Cevabı
Hamamda yıkanırken bir gün dost yüzlü gönlü şen sevimli bir insan bana bir parça güzel kokulu kil verdi. Kil o kadar güzel kokuyordu ki sormadan edemedim:
- “Ey toprak parçası olan kil misk misin amber misin? Senin bu güzel kokun beni mest etti” dedim.
Toprak parçası olan kil bana şöyle cevap verdi:
- “Ben ne misktenim ne de amberden gördüğün gibi adi bir toprak parçasıyım. Fakat bir zamanlar gül bahçesinde bir müddet gülle arkadaşlık ettim. Bu koku ondan bana sindi” dedi.

Tasavvufun Hakikati
Şam diyarında bulunan şeyhlerden birine şöyle sordular:
- “Tasavvufun hakikati nedir?”
O mübarek zat hiç düşünmeden şöyle cevap verdi:
- “Bizden önce bir takım insanlar vardı. Dış görünüşleri gayetle dağınık ve perişan fakat iç dünyaları ise bir o kadar mükemmeldi. Yani zahirleri perişan batınları mamurdu. Manada mükemmele ulaşmışlardı. İşte tasavvuf onlar gibi insanların halleriydi.
Bugün ise bu işle uğraşanların dış görünüşleri mükemmel fakat iç dünyaları perişandır. Tasavvuf bunların işi değildir.”

Nasihat
Mahkemede hakim Necip Fazıl’a; “Bak seni bundan böyle bir daha huzurumda görmeyeceğim öyle değil mi?” der. Necip Fazıl sorar;
- “Hakim Bey yoksa istifa mı ediyorsunuz?”
"Ey Sevgili!..
Bir geceliğine değiş tokuş etseydik yüreğimizi,
Taşıyabilir miydin acaba bendeki seni!..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Kıdemli Üye
RE: Bir Tutam Tebessüm
Mahkemede hakim Necip Fazıl’a; “Bak seni bundan böyle bir daha huzurumda görmeyeceğim öyle değil mi?” der. Necip Fazıl sorar;
- “Hakim Bey yoksa istifa mı ediyorsunuz?”
[Resim: allahmuhammedduais5.gif]
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.