You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Bir koltukta iki karpuz taşınmaz ata sözü

Bir koltukta iki karpuz taşınmaz ata sözü. Bu ata sözü çok şeyi kapsayan ve öğreten ata sözüdür. Mesala iki yolda aynı zamanda bir kişi gidemeyeceğini kişinin anlatır. Bizde dini açıdan bu sözden şu yola çıkabiliriz. Eğer haramlara çok girip cehennemde azap görmemek mümkün olsa, peygamber olarak gönderilen insanlarda haram işler öyle cehennemden kurtulurlardı. Yani iki ters iş bir birine zıt işi aynı kişinin yapması doğru olmaz. Hem haram ve helallere dikkat etmeden yaşayıp, hemde cehennemde azap görmeyeceğine inanmak doğru olmaz. Bu yanlış bir durum olur. Behlül Dana hazretleride bir kez bunu vurgulamıştır bir kıssada. Bir gün haram işleyen bir adamın yanına gidip, küplerin içine bakıp bir şeyler arar. Adam Behlül Dana hazretlerine sorar:"Ne arıyorsun küplerin içinde diye." Behlül Dana hazretleri cevap verir.:"Develerimi kaybettim onu arıyorum." der. Adam cevap verir:"Hiç küpün içinde deve aranır mı?" der. Behlül dana hazretleri cevap verir:" Senin haram işlediğim halde dini ibadetleri yapman, benim küpün içinde deve aramamdan daha saçma değil mi?" Bu kıssada anlatılmak istenen şey, haramlardan kaçmadan cehennemden kurtulmayı istemek doğru değildir.
Dünya ahiretin tarlasıdır.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.