You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

BAZI KONULARDA GIYBET ETMEK CAİZDİR.

Profesör
[Resim: g8.jpg]
Tekrar belirteyim ki bazı konularda gıybet etmek caizdir -ki bu tip konular toplumu da ilgilendiren konulardır.- Halis bir niyetle yapılan gıybetler bunlardandır: Örneğin, adamın biri bir baş¬kasıyla bir şirket kurmak istiyor. O adam hakkında siz bir bilgiye sahip olduğunuz için size geliyor, onun durumu hakkında sizinle görüşüyor. Acaba bir süre beraber kaldığınız bu adam nasıl birisi¬dir? Ben onunla bir iş yapmayı düşünüyorum veya kızımı ona ver¬mek istiyorum veya kızını oğluma almak istiyorum gibi şeyler söylüyor. Burada ortada olan istişaredir, danışmadır. Burada isti¬şare söz konusu olduğu için sizin gerekli konularda bilgi vermeniz caizdir, hatta şarttır. Bu adam şöyledir veya böyledir diye gerçeği söylemelisiniz. Veya başka birisi tarafından size zulmedilmesi ko¬nusunda olsun, yani birisi hakkınızı elinizden almışsa. Burada siz, ya ağzınızı kapatıp hakkım elimden alındı demeyeceksiniz -ki bu durumda hakkınız yok olur- Veya eğer söylemek isterseniz gıybet etmiş olursunuz. Fakat bu gıybet caizdir.

“Allah, kötü sözün açıkça söylenmesini sevmez, ancak zulmedilen hariç. (Zulme uğrayan kimse feryat edip zalimin kötülüğünü söyleyebi¬lir, ona beddua edebilir.)” (Nisa: 148)

Ben bunları, özellikle kendimizi ifrat ve tefritlerden korumamız için söylüyorum. Biz Müslüman toplumun eksiği tarihin de hikâye ettiği hata şudur: Bizler, ya tamamıyla o tarafa düşüyoruz, ya da bu tarafa, orta yolda duramıyoruz. Ya daima gıybet eden bir halk oluyoruz veya Haccac’ın gıybetini dahi caiz görmeyen bir duruma düşüyoruz.

[Resim: avatar_1657.gif]

Bırak ey biçare feryadı belâdan kıl tevekkül
Zira feryat belâ ender hatâ ender belâdır bil
Eğer belâ vereni buldunsa, safâ ender atâ ender belâdır bil
Eğer bulmazsan bütün dünya cefâ ender fenâ ender belâdır bil
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.