You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Bakalım Bulabilecek misiniz =) Taha Süresi

Acemi Üye
Evet güzel arkadaşlarım bir sorum var bakalım kimler bilebilecek =)

Önce bir örnek vereyim sonra soruyu sorayım. Mesela Ayşe annesine der ki: "Anne ben Pınar'lara gidiyorum." Ama Pınar'larda erkek arkadaşının beklediğini söylemez. Yalan söylememiştir Ayşe ama sözü gizlemiştir.

Taha süresinin 7. Ayetinde Allah der ki:

"Sen bu sözü açıkça söyleyeceksen (bil ki) şüphesiz O gizliyi ve en gizliyi bilir."

Ve sonraki ayetlerde Hz Musa'ya bir soru sorar: "Sağ elindeki ne Ya Musa"

Hz. Musa bir cevap verir ama bir şeyleri de söylemez, gizler. Gizlediği iki şey var Hz Musa'nın. Ben birinin cevabını vereceğim bugün. Bakalım siz bulabilecek misiniz neyi gizlediğini. Sürenin ilgili kısmını aşağıya yazıyorum. Hadi konuşturun zekanızı =))

Hani

1-TaHa
2-Kur'ân'ı sana zorluk olsun diye indirmedik.
3-Onu ancak huşusu olana bir hatırlatma olsun diye
4-Yeri ve yüksek gökleri yaratan tarafından bölüm bölüm indirilen.
5-Rahman arşa egemenliğini kurdu.
6-Göklerdekiler, yerdekiler, bunların aralarındakiler ve yerin dibindekilerin hepsi Onundur.
7-Sen bu sözü açıkça söyleyeceksen (bil ki) şüphesiz O gizliyi ve en gizliyi bilir.
8-(O), Allah'tır, başka tanrı yok, ancak O var. En güzel isimler onundur.
9-Musa'nın kıssası sana geldi mi?
10-O, bir zamanlar bir ateş gördü ve ailesine "Durun, ben bir ışık gördüm. Belki size (ateşin olduğu yerden) kor bir ateş getiririm veya ateşin yanında bir rehber bulurum" dedi.
11-12- Oraya geldiğinde kendisine şöyle seslenildi: "Ey Musa! Haberin olsun Ben, evet Ben senin Rabbinim. Hemen ayakkabılarını çıkar çünkü sen kutsal vadi Tuvâ'dasın."
13-"Ben seni seçtim, şimdi vahiy edilecek olanı dinle."
14-"Şüphesiz ben Allah'ım. Benden başka ilah yoktur. Onun için Bana ibadet et, Beni hatırlamak için namaz kıl."
15-Çünkü kıyamet vakti elbette gelecektir, her nefis yaptığının karşılığını görsün diye, Ben onu gizliyorum."
16-"Ona inanmayan, arzusuna uyan kimse, seni ondan alıkoymasın, sonra helak olursun."
17-"Ey Musa! Şu sağ elindeki ne?"
18-"O benim asamdır. Ona dayanırım, onunla davarlarıma yaprak silkelerim. Benim için, onda başka faydalar da var" dedi.
19-"Ey Musa, onu (yere) bırak!" dedi
20- Bıraktı, bir de ne görsün, o, bir yılan olmuş koşuyor.
21-"Tut onu, korkma! Biz, onu ilk şekline dönüştüreceğiz" dedi.
22-"Diğer bir mucize olarak elini koynuna sok, lekesiz bir şekilde bembeyaz çıksın."
23-"Sana en büyük mucizelerimizden bazılarını gösterelim."

(Elmalılı Hamdi M. Yazır'ın Mealinden)

Bu arada 15. ayet de muhteşem değil mi? Sanki Allah diyor ki "Ben senin gizlediklerini biliyorum. Ama sen benim gizlediğimi bilemezsin."
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
RE: Bakalım Bulabilecek misiniz =) Taha Süresi
Kimse tahminde bulunmayacak anlaşılan.

Pekala. En iyisi açıklamaya çalışayım.

Örneğin ergenlik dönemlerinizdesiniz ve babanız elinizde bir paket sigarayla görüyor sizi ve "Elindeki ne?" diyor.

Siz cevap olarak sadece "Sigara baba." demezsiniz değil mi. Başlarsınız açıklama yapmaya. "Sigara baba. Ali abi istedi de ona götürüyorum."

Halbuki babası sadece elindeki ne diye sormuştu.

Bir örnek daha verelim. Mesela kampa gittiniz. Mahallenizden bir tanıdığınızı ormanda gezerken gördünüz. Bu kişi daha önce birini öldürmüş. Ve elinde bir döner bıçağı var, kılıç gibi bir şey. O an ne düşünürdünüz? "Elindeki ne Ertem abi?"

Pekala... Hz Musa'yı düşünelim. Daha önce birisini öldürmüş. Bu yüzden kaçak durumunda. Gündüzleri yakalanmaktan korktuğu için geceleri seyahat ediyor. Ve bodyguardları da yok. Kendisini korumak için kullanabileceği tek şey asası.

Biliyorsunuz ki asa güç göstergesidir. Zayıf ve yaşlı biri asa değil baston taşır çünkü asayı taşıyamaz. Asayı ise sadece güçlü insanlar taşır çünkü ağırdır.

Allah Hz Musa'ya soruyor:"Sağ elindeki ne Ya musa?"

Hz Musa ise "Asadır" diyor ve açıklamaya girişiyor. "Ona dayanırım" diyor. Dediğim gibi ayakta durmak için bir sopaya ihtiyaç duysa baston taşır. Daha küçük bir şey. Arada bir soluklanmak için dayanıyor olabilir ama sırf bunun için koca asa sürekli yanında taşınmaz. Yükü getirisinden daha fazla. Sonra diyor ki: "onunla davarlarıma yaprak silkelerim" Davarlarına yaprak silkelemesi gerektiğinde oralarda bir sopa, bir çubuk bulamıyor mu? Asa taşıması için bu da bir gerekçe değil. Sonra da "Benim için, onda başka faydalar da var" diyor =) nedir o faydalar? Mesela asayla kol bacak kırabilir, kafa patlatabilir. Gece birisi yolunu keserse asayla kendisini koruyabilir. Ama bunu geçiştirmek istiyor sanki. Çünkü geçmişte birini öldürmüşlüğü var ve konuştuğu kişi Allah-u Teala. Kim olsa en güzel yönlerini sergilemek ister. Velhasıl asayı koruyucu bir alet olarak kullandığını gizlemeye çalışıyor. "Benim için, onda başka faydalar da var" diyor =)

Allah ne demişti: Sen bu sözü açıkça söyleyeceksen (bil ki) şüphesiz O gizliyi ve en gizliyi bilir.

Allah neyi gizlediğini çok iyi biliyor ve ""Ya Musa, onu (yere) bırak!" diyor. Bir de bakıyorsunuz ki asa yılana dönüşmüş. Hz. Musa'nın koruyucusu birden Hz. Musa'nın düşmanı oluvermiş. (Başka sürelerde anlatılır. Hz Musa oradan hemen kaçmak istemiş)

Allah Hz Musa'nın koruyucusunu kendisine düşman etmiştir.

Allah "Tut onu, korkma! Biz, onu ilk şekline dönüştüreceğiz" der.

=)) Sanki "Hadi kendini onunla koru tabi kendini ondan koruyabilirsen önce," Eğer Allah'a güvenir ve Allah'ın kendisini koruyacağına inanırsa asayı tutacaktır. Ve öyle de yapar.

Bir düşünün. Eğer Allah dilerse bizim koruyucu edindiklerimizi bizim düşmanımız yapar, hem de bir anda. Allah, düşmanlarımızı da dostumuz ve hatta bizim koruyucumuz kılmaya gücü yetendir. Tıpkı yılanın tekrar asaya dönüşmesi gibi.

Subhanallah

Daha anlatacaklarım var buna dair bitmedi.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yönetici
Öncelikle hoş geldiniz.
Kuran üzerine böylesine güzel bir konu açtığınız için çok teşekkür ederim.
Soruyu okumuştum ama cevap yazmaya vaktim olmadığından yazamamıştım.
Sorunuzda tutarsızlık görüyorum yada anlayamadım.

Musa Aleyhisselamın elinde iki şey var birini ben söyleyeceğim diğerini siz bulacaksınız dediniz.
Elinde olan şeylerden birinin ne olduğunu söylemediniz.
Ayette geçen asayı kast ettiyseniz bunu da belirtmediniz.

İkinci mesajınızda Musa Aleyhisselamın elindeki ikinci şeyin ne olduğunu açıklayacağınızı sanıyordum ama yine elinde bir tek asa var.

Asıl soru şu muydu acaba?; Musa Aleyhisselamın asayı taşımasının asıl hikmeti nedir?
Sizce de soru doğru oldu mu?

Musa Aleyhisselam bir yumruk ile birinin ölümüne sebep olmuş ve olası düşmanlarına karşı kendini korumak amacıyla asa taşımaktadır.
Musa Aleyhisselam böyle söylemediği halde bu tespiti yapmışsınız. Gerçekten ayrıntılar çok önemli.
Belki bu ayrıntı çok önemli görülmeyebilir fakat, Kuranı Kerim'in anlaşılabilmesi açısından bu gibi ayrıntılar çok önemli.

Allah razı olsun.
Diğerleri iyi vatandaş, İslam iyi insan yetiştirmeyi amaçlar.

Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
Rabbi şrahli sadrî - veyessirlî emri - vehlül ukdatenm millisanî- yefkahü kavli.

Soruyu doğru sordum fakat anlaşılmamış maalesef.

Tekrar edeyim :" Hz. Musa bir cevap verir ama bir şeyleri de söylemez, gizler. Gizlediği iki şey var Hz Musa'nın. Ben birinin cevabını vereceğim bugün."

Elinde gizliyor demiyorum. Sözünde gizliyor.

Demişsiniz ki:
"Musa Aleyhisselam böyle söylemediği halde bu tespiti yapmışsınız. Gerçekten ayrıntılar çok önemli."

Evet söylemiyor dediğiniz gibi zaten olay da bu gizliyor sözü. Allah da sürenin başlarında diyor ki "7-Sen bu sözü açıkça söyleyeceksen (bil ki) şüphesiz O gizliyi ve en gizliyi bilir."

Bir örnek daha vereyim izninizle.

Bakara süresi:
30- Bir zamanlar Rabbin meleklere: Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım demişti. (Melekler) : "A!.. orada bozgunculuk yapacak ve kan dökecek birisini mi yaratacaksın? Oysa biz seni överek tesbih ediyor ve seni takdis ediyoruz" dediler. (Rabbin): Ben sizin bilmediklerinizi bilirim," dedi.
31-Ve âdem'e isimlerin hepsini öğretti, sonra onları meleklere gösterip: "Haydi davanızda sadıksanız bana şunları isimleriyle haber verin." dedi.
32- Dediler ki "Yücesin sen (Ya Rab!) Bizim, senin bize öğrettiğinden başka bilgimiz yoktur. Şüphesiz sen bilensin, sen hakîmsin."
33-(Allah) "Ey âdem onları isimle bunlara haber ver." dedi. Bu emir üzerine Âdem onlara isimleriyle haber verince, buyurdu ki: "Ben size, ben göklerin ve yerin gayblarını bilirim, sizin açıkladığınızı da, gizlediğinizi de bilirim, dememiş miydim" dedi.

Şimdi soralım melekler neyi açıkladı neyi gizledi:
"A!.. orada bozgunculuk yapacak ve kan dökecek birisini mi yaratacaksın? Oysa biz seni överek tesbih ediyor ve seni takdis ediyoruz" dediler.

Yukarıdakini açıkladı melekler peki ya neyi gizledi?

İnsanın güzel doğasını. Öğreniyor olmasını. Allah'ın ona öğretebileceğini. İnsanın da överek tesbih edebileceğini ve takdis edebileceğini. Sadece kan dökmeyip hüsnayı gözetebileceğimizi gizlediler. İyilik potansiyelimizi gizlediler.

İşte böyle. Bazı şeyler söylenmez Kuran'da düşünmek ve anlamak gerekiyor. Allah tekrar tekrar bize düşünmemizi söyler.

(Bakara süresine dair anlattığım tefekkür bana ait değildir.)
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yönetici
Üzerinde çok kafa patlattığım bir meseleye parmak basmışsınız.

Meleklerin bir sorgulaması söz konusu. (İnsan bozguncudur neden yaratıyorsun?)
Sonra Allah Teala Adem Aleyhisselama isimleri öğretiyor.
Burada ne oluyor ki melekler sorgulamaktan vaz geçiyorlar?

Allah Teala "Haydi davanızda sadıksanız bana şunları isimleriyle haber verin." diyor.
Burada bir haksızlık söz konusu değil mi?
Ademe eşyanın isimler öğretilirken meleklere öğretilmiyor.
İkisine de eşyanın isimleri soruluyor.
Elbette "Allah'ıın öğrettiklerinden başka bir bilgimiz yoktur".

Burada eşyanın ismi derken acaba eşyanın hakikati mi öğretiliyor diye yaptığım araştırmadan böyle bir sonuç çıkaramadım.
Yukarıda geçtiği şekli ile insanoğluna öğrenmek öğretildiyse -ki buna bir işaret yok- meleklerin de öğrenme kabiliyeti olduğu görülüyor. Çünkü onlar "Bizim, senin bize öğrettiğinden başka bilgimiz yoktur" diyorlar. Yani demek ki öğrenmeyi biliyorlar.
Adem Aleyhisselamın da Allah Tealanın öğrettiklerinden başka bir ilme sahip olmadığını söylemeye gerek yok her halde.
Diğerleri iyi vatandaş, İslam iyi insan yetiştirmeyi amaçlar.

Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
Ne kadar az okumuş bir müslüman oldugumu anladım hocam Allah razı olsun sizden konu hakkında daha geniş bir zamanda okuyup yorum yapacağım inşallah.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.