You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

-İKRA-
aza kanaat etmek
[Resim: alin-teri.jpg]

Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"İslam hidayeti nasip edilen ve yeterli miktarda maişeti olup, buna kanaat edene ne mutlu!"
Tirmizi, Zühd 35, (2350).

Kanaat büyük bir hazine.. İnsan kanaat ederse sahip olduklarının değerini anlar ve hayat onun için kolaylaşır. Ancak kanaat etmeyen kişi hangi şartlarda olursa olsun huzuru bulamaz. Çünkü kanaatsizlik insana sürekli bir şeylerinin eksik olduğu hissini yaşatır.

Eldeki ile yetinmek, ihtiyacı dışındaki şeylere göz dikmemek anlamlarına gelen kanaat aynı zamanda aza rıza, çoğa vefa göstermektir.

Kendisi için aza kanaat eden fakat başkalarına hayır ve hizmette sınır tanımayan, Allah yolunda vermekten usanmayan insana cömert denir. Cömertler, Rasulullah Efendimiz’in (s.a.v) “Cennet, cömertler yurdudur” diye söz ettiği bahtiyarlardır.

Bir zamanlar cömertliği ile dillere destan olan Hatem-i Tai, misafirlerine büyük bir ziyafet vermiş, kırk tane büyük baş hayvan kesmişti. Ayrıca herkese güzel ve kıymetli hediyeler dağıtmıştı. Aynı gün şehrin dışına gezmeye çıktı. Yolda bir ihtiyar gördü. Sırtına odun yüklemiş, iki büklüm olmuş gidiyordu. Odunların bir kısmı dikenli olduğundan ihtiyarın el ve yüzünde çizik halinde kanamalar gözüküyordu.
Hatem ihtiyarı durdurdu ve “Be adam sen Hatem-i Tai’yi tanımaz mısın? O şu anda herkese ziyafet ve hediyeler veriyor. Sen de git, ihtiyacını al, beş kuruşluk diken ile uğraşma” dedi. O kanaatkar ihtiyar, Hatem’in ismini duymuştu fakat onu hiç görmemişti. Kendisine dönerek “Ben bu dikenli yükümü izzet ve şerefimle taşıyorum. Onu taşırken yüzümden ter dökülüyor fakat ben yine de gidip de midem için Hatem-i Tai’nin minneti altına girmem, hürriyetimi kimseye vermem” dedi.
Bir gün bir mecliste Hatem-i Tai’ye sordular: “Bu dünyada senden daha cömert ve şerefli bir insan gördün mü?”
Cevabı şu oldu: “O sırtıyla odun taşıyan ve bana minnet etmeyen ihtiyar, benden daha şerefli, daha mert ve daha yüksek bir kimsedir.”
Allahümme salli alâ seyyidina Muhammedin ve alâ âli seyyidina Muhammed
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 12-09-2014, Saat:11:55 AM, Düzenleyen: Zehan.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.