Her nefis ölümü tadacaktır. Sonunda bize döndürüleceksiniz. Ankebut-57
Bu dünya hayatı sadece bir eğlence ve oyundan ibarettir. Asıl hayat ahiret yurdundaki hayattır. Keşke bilseler! Ankebut-64
Asr-ı bidat ve ibadetleştirlen bidatler
Asr-ı bidat ve ibadetleştirlen bidatler
Bu Tevhid grubunun ne menem bir itikat içinde olduğunu gayet iyi biliyorum.
Bu şekilde kendilerini ifşa etmelerinin bir sakıncasını görmüyorum.
Yukarıda ben de kendi kendilerini yalanladıklarını izah etmeye çalıştım.
Bidat için doğru bir tanım kullanmış fakat yorum kısmında kendi kullandığı tanıma aykırı yorumlar yapmış.
Bu vecih ile bu grup tanınsın da peşinden gidilmesin istiyorum.
Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
İki asır geçmişi olmayan vahhabiliği insanlara telkin edip 12 asırlık sünniliğe ve geleneklere-örf-adetlere bidat diyorlar ya. Allah akıl-fikir versin bunlara.
Adam olmayacaklarsa da birileri bunları sufi tarikatlere karşı kullanmazdan evvel helak olsunlar.
Şimdi bu insanları mekanın da ziyaret ettim amaçları vahhabilik yada başka bişe değil de dini eğip bükmeden dobra dobra insanlara ulaştırmak olduğunu gördüm, siz de gidin bi görün korkmayın adam yemiyorlar.
Ayrıca bu din binikiyüz yıl değil dünya var olduğundan beri var yani adem as'dan başlayıp muhammed sav'e ve bize ulaşan bir din olduğuna göre örf adet gelenek sonradan oluşan kültürdür şimdi vahiymi daha önemli yoksa adetlermi eleştirmek için eleştirmek değilde bilinçli yorum yapmak lazım bence.
Bunlar kaç kişiyi namaza başlatmış? Kaç kişiyi iffetsizlikten kurtarmış?
Yani amaçları fesadı mı yok etmek? Yoksa var olan azıcık dini amellere mi saldırmak?
Bence ikincisi. Bilerek veya bilmeyerek; dünyaya hakim olan dinsizlik cereyanına hizmet ediyorlar.
Bunlara göre takke-tesbih-mevlid-zikir halkaları bidattir. Ama devlet desteği ile açılan ve vergi verdikleri müddetçe çalışan içki fabrikaları, kumarhaneler, loto-totolar, iddaalar, genelevler, kredi-faiz sistemi vb bidat değildir. Yani, yanlış şey ile uğraşırlar.
Ayrıca "Peygamber yapmadı, biz de yapmayız" saçma bir tezdir.
Peygamberler kendi mevlidlerini kutladılar. Hz İsa'nın kendisine doğum ve ölüm gününde selam etmesi.
Peygamberimizin Hz Musa'nın doğum gününde oruç tutması vb. gösteriyor ki biz de onun mevlidinde selam eder, etkinlik yaparız.
Din budur. Kurani, nebevi öğretilerdir. "Fezekkir bi eyyamillah" (onlara Allah'ın günleri ile hatırlat ki) emridir. Ve gelenekleşmiş amellerdir.
"Durun! Ben yeni birşey buldum. 1200 yıldır siz yanlış yapıyorsunuz" demek asıl bidat ve saçmalıktır.
Hatta bu tür saçmalıklarında öyle ileri gidenler vardı ve var ki; müslümanlara "atalarınızın dinine inanıyorsunuz, islama değil" diyen tekfircileri bile gördüm ben zamanında.
Yani ben bu bahsettiğiniz şahısları şimdi tanımam. Ama bu düşünceyi tanıyorum. Ona hitaben diyorum. Fi tarihinde çok karşılaşmıştım böyle inananlarla.
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi