Firavun’un Maşite’ye yaptığı zulümden sonra asiye validemiz, Firavun’a kızdı,öfkelendi ve hatta tavır koyarak hakaret etti.bunun üzerine Firavun,Asiye validemizinde Musa aleyhisselama iman ettiğini anladı. Asiye validemiz de , bu hakikatı saklamadı ve ikrar etti:
-evet ,ben de Musa’nın rabbine iman ettim! Dedi.
Ebu Hureyreden rivayete göre Firavun, Asiyeyi dört direğe bağlattı. Sırtüstü yatırdı. Üzerine bir değirmen taşı koydurdu.. çeşitli zulüm ve işkenceyle şehit etti.
Bir defasında Musa aleyhisselam işkence yapılan mahalleden geçerken Asiye validemize çok çok ağır işkenceler yapıldığını gördü. Asiye validemiz,ızdırabını ifade etmek için hz Musa’ya işaret etti. O da dua etti. Bundan sonra Asiye validemiz , acı ve ızdırap duymaz oldu.
Diğer bir rivayete göre Asiye validemiz,kızgın bir çöle bırakılmıştı .melekler kendisine gölgelik yapıyordu. Nihayet Asiye validemiz şehit oldu. Kuran-ı Kerim’de kendisinden övgüyle bahsedilir;
Allah inananlara Firavun’un karısını(asiye’yi) misal gösterdi.O:
Rabbim!bana katında cennette bir ev yap! Beni firavundan ve kötü işinden zalimler topluluğundan kurtar!demişti.
Rivatete göre Asiye validemiz ,bu duayı kendisine işkence yapılırken yapmıştı.o esnada kendisine :
-başını kaldır! Diye ilham olundu.
O da başını kaldırıp göğe baktığında gözünde perdeler kaldırılmış ve o’na cennette kendisi için yapılmakta olan bayaz incili köşkü gösterilmişti .artık o tebessümlerle köşkünü seyrediyor hiç acı duymuyordu.
Seyyid KEMERKAYA
furkan 63