You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Arkadaşlar Kuran'da geçen kalp hakkında sorum var

Arkadaşlar Kuran'da geçen kalp hakkında sorum var

Yeni Üye
Arkadaşlar Kuran'da geçen kalp hakkında sorum var
arkadaşlar beni aydınlatın lütfen vesveseye kapılıyorum buda benım bilgisizliğimdendir bana yardım edin Araf 179. ayetde kalpleri var düşünmezler geçer ama bundan önce kulakları var işitmezler gözleri var görmezler bunlar gerçek anlam ama kalpleri var düşünmezler mecaz anlam nasl anlamam gerekiyor biz kalbimizle düşünmüyoruzki ben söyle anladım iman kalpledir ve ilk olarak insan temiz bir kalp ile inanmak isterse anlar kavrar bunumu kastediyor ben boyle anladım ama bundan önce kulaklar ve gözleri gerçek anlamıyla kullanıldııg için kafam karıştı bunun açıklaması elbet vardır anlatırmısınız arkadaşlar
Bunu ilk beğenen sen ol.
-İKRA-
RE: Arkadaşlar Kuran'da geçen kalp hakkında sorum var
Bu ayette; kalpleri var, anlamazlar, idrak etmezler denilmektedir.
Kur'anı Kerim'de beyinden de bahsedilir:
Araf 155 ile Bakara 142, Nisa 5, Cin 4 ve Alak 14-15 ve 16. ayetler beyinden söz etmektedirler.
Ayette özellikle kalp denmesinin hikmeti vardır.

İmam Gazali'nin kalbin hakikatiyle ilgili şu yazıyı okursak, burada kalp demekle ne kastedildiğini anlarız:

Kendini tanımak, bilmek istersen, iki şeyden yaratılmış olduğunu bilmelisin. Biri zahirî kalıp. Buna beden derler. Göz ile görülebilir. Diğeri bâtın [içyüz, görünmeyen taraf] mânâsındadır. Ona nefs derler, ruh derler ve kalb derler. Bu ancak hakikat gözü ile bilinir. Baş gözü ile görülemez. Senin hakikatin, aslın, bu bâtın mânâsındadır. Ondan gayrisi ona tâbidir. Onun askeri ve hizmetçisidir. Biz bu mânâya kalb ismini vereceğiz. Kalb dediğimiz zaman biliniz ki, bazen ruh dedikleri, bazen nefs dedikleri, insanın hakikatini demek istiyoruz. Kalb demekle, göğsün sol tarafına yerleştirilmiş olan et parçası [yâni yüreği] kasdetmiyoruz. Onun bir kıymeti yoktur. Hayvanlarda da ölülerde de vardır. Baş gözü ile görülebilir. Baş gözü ile görülen her şey, bu âlemden olup bunlara âlem-i şehâdet denir.
Kalbin hakikati bu âlemden değildir. Bu âleme garib olarak gelmiştir. Yolcu gibi gelmiştir. Görünen et parçası [yürek] onun taşıyıcısı ve âletidir. Bedenin tüm uzuvları [organları], onun askeridir. Bütün bedenin padişahı odur. Hak Teâlâ'yı tanımak, O'nun cemâlini müşahede etmek, onun sıfatıdır. Teklif ona olmaktadır. Hitab onadır. 'Itab ve ikab [azarlama ve cezalandırma] onadır. Asıl saadet ve şekavet [bedbahtlık, kötü hallilik] onun içindir. Beden, bütün bunlarda ona uymaktadır. Onun hakikatini bilmek, sıfatlarını tanımak, Allahü Teâlâ'yı tanımanın, bilmenin anahtarıdır. Onu bilmeye çok uğraş ki, o çok yüksek bir cevherdir. Melekler cevherindendir. Onun asıl madeni, Allahü Teâlâ hazretleridir. Oradan gelmiştir, tekrar oraya dönecektir. Buraya gurbete gelmiştir. Ticaret ve ziraat tohumu ekmek için gelmiştir. O hâlde bu mânâdaki ticaret ve ziraati bilmelisin.
Allahümme salli alâ seyyidina Muhammedin ve alâ âli seyyidina Muhammed
Bunu ilk beğenen sen ol.
Üye
RE: Arkadaşlar Kuran'da geçen kalp hakkında sorum var
Kalp zaten düşünebilmek için uygun bir organ değildir.Kalp,4 odacıklı kan pompalayan bir organdır...

Düşünce,beyinde gerçekleşir.Ama burada bahsi geçen,kanı pompalama işlemini yapan kalp değil,manevi kalptir.Yani ruhtur.İnsanın maneviyat yönüdür.
Gittiğin yol doğru bir yere gitmiyorsa,yaptığın sadece ayaklarına eziyettir..!
Bunu ilk beğenen sen ol.
Kıdemli Üye
RE: Arkadaşlar Kuran'da geçen kalp hakkında sorum var
Bize ne soruyon kardeşim.Sende vicdan yok mu?Vicdanına sor söylesin...

Vicdanına sor!..
Kalbine sor..!

Derler hiç mi duymaydın,böyle bir söz?

Demek ki vicdana,kalbine sorabiliyorsun ve onun da haliyle düşünüp sana cevap vermesi icap edecek,demek ki vicdanları,kalpleri var ama düşünmüyor.!!

bu kadar basit...

Kardeşim düşünme mekanizması olarak beyin diye şartlanmışsın,ya da çok sığ düşündüğün için ufkun kapalı onun içindir ki böyle bir ayrımın farkına varamıyorsun...elbette beyinin fonksiyonlarıda var ama daha çok mantık çerçevesinde harekat eder...manayı görebilmek için ayrıca Allah'ın bize verdiği vicdanı,kalbi kullanmak icap ediyor...

Yoksa böyle beyninle düşünüp hareket edecek olsan hep ben dersin,kendi menfaatleri önde tutarsın vs.

Anlamadıysan al sana bir örnek daha

Aklım(beynim) başka diyor;kalbim(vicdanım) başka diyor...

Sen hiç böyle bir durum ile karşı karşıya kalmadın mı şu hayatta???

Sormadın mı kalbine hiç...

Evet kalpleri var ama düşünmezler...

Çünkü onlar hep aklı ön plana alır öyle düşünürler,ene der dururlar,kalplerini hep sustururlar...

Oysa onlarda kalp var fakat başkasına gelince sevgi ile atmaz kalpleri,en kötü insan bile bakıyorsun kendi çocuğuna sıra gelince şefkatli olabiliyor,ama başka çocuklar onun için bir hiç,çünkü aklı,mantığı devreye giriyor

Kalpleri var ama düşünmezler o çocuklarında kendi çocukları gibi yaşma hakkı bulunduğunu...Akıllarını devreye sokarlar hep,kalpleri var ama düşünmezler...umurlarında bile değildir,hep bastırırlar düşünmesi acı verir onlara kalplerinin...

Sözü fazla uzatmanım bir alameti de yok!..bu ayetteki böylesine ince bir ayrıntı bile kendi başına Allah'ın varlığına bir delildir,O'nun sözü olduğunu gösterir.


Hala inanmayacaklar mı....



Yukarda da dediğin gibi o(anlamayıp vesveseye kapılıyor olmak) senin,bizim cahilliğimiz kardeşim...


Kalp olanda ne olacak kullanmadıktan,onun ile düşünmedikten sonra,eee insanda enaniyet boru gibi olunca yapacak bişe de kalmıyor değilmi???Bu sözümü beyninle düşün bak ne diyor!!!!

Bir de kalbinle düşün bak ne diyor.!!!

Sevgilerimle...


Not: emrahtan,Kalbine sormadan gitme sevgilim parçası isteyene gelsin gülücük))
Şarkısı bile var arkadaş.ah bu cehalet!!..
Aşk bir şem'-i ilâhîdir benim pervânesi
Şevk bir zencîrdir gönlüm anın dîvânesi
-Şeyh Galip-
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
RE: Arkadaşlar Kuran'da geçen kalp hakkında sorum var
Bir Hadiste Efendimiz : "İnsan vücudunda bir et parçası vardır o düzelirse bütün vücut düzelir, o bozuk olduğunda bütün vücut ifsat olur. İyi bilin ki, işte o et parçası kalptir" (Buhari-muslim)

Vucudun bir azası fonksiyonunu yitirirse o aza işlevsiz kalır. Mesela kulak özelliğini yitirince sağır, gözler özelliğini yitirirse kör... olur. Aynen bunun gibi insanın fizyolojisinin ötesinde batıni yönü vardır ki burda da göz kulak ve benzeri azaları var. bunlarda aynen öyle özelliklerini yitirince işlevsiz kalır.
Geldi üzerime üç keder bir anda,
Yalnızlık,esaret ve sevgilinin hasreti,
Yalnızlığın ve esaretin çaresi var,
Ama sevgilinin hasreti,
Sevgilinin hasreti..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yeni Üye
RE: Arkadaşlar Kuran'da geçen kalp hakkında sorum var
Allah kulakları sağır insanların olduğunu bilmiyor mu? Neden kulakları var işitmezler desin? ayrıyeten kulak duymaz zaten.Kulak zarı diye birşey var. Gözleri var görmezler neden desin?Allah bilmiyor mu kör insanlar var.Göz içinde sarı nokta diye birşey var.Ruhun işlevi , göz, kalp,kulak ruhun hislerini belirtmek için bilinenden bilinmeyeni anlatmaya yönelik.Ruhun beyni,kulağı,gözü yok fikri var mı acaba diye okunur işitmezler desin? ayrıyeten kulak duymaz zaten.Kulak zarı diye birşey var.Göz içinde sarı nokta diye birşey var. Bilinenden bilinmeyeni anlatmaya yönelik.Ruhun yetilerini anlatmak için maddi alemin vücudun özelliklerine vurgu yaparak asıl unsuru/özü anlatıyor.Ruhun ne beyni var ne kulağı,ne gözü ama sağır,kör,beyni işlevsiz bir insanın ruhu sakat olmaz duyar(duyuşsal olarak),görür,düşünür.Iste Allah kulağı sağır insanların da bulunduğu topluluğa/ kullara ne diye kulakları var işitmezler desin ki burada ki kulak dahi gerçek manada fiziksel duymak değil.Ruhun isitmesi,görmesi,hissetmesi.Akil zaten kendi ruhtan ayrı mahluk.Dusunme zaten ne ruh ne beyin ne kalp ile alakadar değil.Ha dunyada buna bağlıdır o ayri mesele gercekte olan farkli.akil ayrı bir nur.Dusunme bu nuri mahluk ile oluyor.Ruhun beyni yok ama hissi düşünceleri var bunu izah icinde dunyada kullanilan kalbi esas alarak bilinenden yola çıkarak anlatim yerinde oluyor.Beyin dese hissi düşünce merkezi olarak yalan olurdu.Allah ise yalan söylemez.Beyin dünyada daha çok mantık/matematiksel şeyler için kullanılır "aklın" tarifi için olsa beyin demesi yerinde olurdu.Cunku akıl ruhtan ayrı bir mahluk.
beyin(mantıklı düşünme,işlem yapmak vs. )=mahluk olan akıl nuru ile
Duymak,görmek,hissi/kalbi düşünmek=ruh ile alakalı.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.