Bugün sizinle bir kitaptan okuyup öğrendiğim mucizevi bir bilgiyi paylaşmak istiyorum.
Geçen hafta bir sohbette İkra isimli bir kitap duyup, kitabın Kur'an-ı Kerim'e göndermeler içerdiğini öğrendim. Okuyan arkadaşların dediğine göre kitap dikkatli okuduğunda Mushaf'tan öğütler içeriyormuş. Bir kaç gün sonra alıp okumaya başladığımda, kitabın konuşma özürlü bir çocuk olan İkra'nın hayatından bahseden bir hikayesi olduğunu anladım.
Ancak kitapta ilerledikçe, bazı yazı karakterlerinin farklı yazıldığını gördüm. Yani romandaki sayfalarda bazı kelimeler diğerlerinden değişik yazılmış halde. İlerledikçe fark ettim ki, bu kelimeler yan yana geldiğinde cümleler ve paragraflar oluşturuyor. Ama normalde romanın akışını hiç bozmayacak kadar güzelce yerleştirilmişler. Merakla okuyarak kelimeleri not almaya başladım. Gerçekten de çok hikmetli ve nasihatli öğütler oluştuğunu fark ettim. Bir yandan küçük İkra'nın hayatını, kendi bulduğu garip alfabeyi ve annesinin iç dünyasını okuyor, diğer yandan kelimelerin oluşturduğu cümleleri yazıyordum.
Yazar değişik dillere ait alfabelerin nasıl oluştuğunu anlatmış. Kitaba bir sürü tarihi bilgiler ve fotoğraflar koymuş. Misaller vermiş. Ve en sonunda İkra'nın aslında disleksi denen bir üst zeka sonucu harfleri ve çizgileri değişik algıladığından yola çıkarak, çocuğun Elif Ba'yı tersten taklit ederek bu dili icat ettiğini anlatmış. Gerçekten de Arapça harflerin tersten yazılışlarının bulunduğu kitapta, harfler bütün dillerin alfabelerine benziyor.
Bunu hayretle okudum, ilk başta mantıksız geldi. Fakat kitapta yer alan çizimleri kendim de denediğimde, Arapça harfler ters çizdiğimiz zaman eski dillerin alfabelerine çok benziyor.
Kitabı dün akşam bitirdim. O kelimelerin oluşturduğu paragrafların düşündürdükleri ise bambaşka.
Diyeceğim bu kitabı herkese tavsiye ediyorum. Hem yazının icadı ile bir sürü bilgi edinmek, hem hikmetli misaller okumak hem de kitaptaki değişik teknikle ustalıkla yerleştirilmiş kelimeleri yan yana getirip tekrar okumak çok zevkli.
Herkese hayırlı günler dilerim.