Gözlerime inanamadım!..
Şimdi bazı dostlarım ağabey, hocam memleketin bir çok büyük derdi, gündemi varken niçin böyle küçük, basit konularda yazıyorsun diyecekler.Emin olun göz görmese yine de gönül (Haluk) katlanacaktı. Önce dün Carrefour,sonra bugün Migros, iki büyük süper markette araştırma yaptım.Menşe şehadetnamelerini(yetiştirildiği bölge) inceledim.Maalesef doğru çıktı...
Türkiye ABD 'den ceviz satın alıyormuş...
Daha önce Kanada'dan mercimek ithal ettiğimizi de üzüntüyle yazmıştım.Ama bu daha acı verdi.Haydi mercimek her bölgede yetişmiyor,ceviz öyle mi?
Kargadan başka kimse ceviz fidanı dikmeye lüzum görmez,daha önce dikilen ağaçların mahsulü de toplamaya gidilmezse olacağı budur.
Tarım politikalarının yanlışlığı,teşviklerin azlığı, girdilerin çokluğu gibi sebep ve bahanelere de takılmadan açık konuşmak istiyorum.
Köylüler ve gençlerin çalışma ve üretme enerjileri yok(tembel demedim)
Şu son yıllarda dikmedığim ceviz fidanı cinsi kalmadı.Kendi çapımda memlekete üreterek katkı yapıyorum.Asla parayla satmıyorum, tanıdıklarıma gelin toplayın sizin olsun diyorum.Kimsenin harekete geçtiği yok...
Bir dostuma kendim toplayarak hediye götürdüm,o da ne dese beğenirsiniz: "Ağabey şunları kırıp da getirseydin,daha çok sevaba girerdin" demesin mi...
Amerikalı Kaliforniya'da ceviz yetiştirip Anadolu'ya satıyor.Ne güzel, Amerika ile kozlarımızı paylaşıyoruz...Malum bizde cevize koz denir...
Yukarıdaki Kaliforniya cevizlerinin fotoğrafını da Kozyatağı'ndaki Carrefour'da çektim!..
Doç. Dr. Haluk Dursun