You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

...Allahtan gelen Allaha gider...

..Edep Ya Hu..

'Hay' ile Cenab-ı Hakk'ın 'Hayy' (Diri) isminin, 'huy' ile de 'Hu' (Hüve=O=Vücud) isminin kastedildiği malumdur. Güya bilinçli ameller içinde olmaksızın mücerred isimleri zikretmekle maksadın aslâ hasıl olmayacağı ve dolayısıyla kişi vaktini hay-huyla ("Hû, Hû" demekle) geçirirse, ömrünü âdeta 'boşa' harcamış olacağı söylenilmek istenir. Nitekim "haydan gelen huya gider"

Efendim, "hay'dan gelen hu'ya gider"deki hay-huy'un doğru telaffuzu 'Hayy' ve 'Hû'dur. Binaenaleyh "boşa gitmek, berhava olmak" mânâları, işin aslını bilmez cahil halkın bir yakıştırması olup bu ifade "Allah'tan gelen Allah'a gider" şeklinde anlaşılmalıdır.

Halvetilikte müridler seyr-i süluk esnasında esma-yı seb'a (yedi isim) zikretmekle vazifelidirler: Tehlil (Lâ ilâhe illallah), Allah, Hû, Hakk, Hayy, Kayyum, Kahhar. Şeyh Efendi müride, haline göre ona bu isimlerden birini zikretme görevi verir ve mürid sırasıyla makamdan makama bu isimleri zikremek suretiyle basamakları çıkardı.

Dikkat edilirse 3. sırada 'Hû', 5. sıradaysa 'Hayy' ismi yer almaktadır. Şayet sâlik, 5. mertebede kalmayı ve ilerlemeyi başaramazsa, hâli tekrar geriye avdet eder ki bu takdirde Hayy'dan gelip Hû'ya gitmiş (düşmüş) olur; yani -tam da halkın kasdettiği anlamda- bütün yaptıkları boşa çıkmış olur. Nitekim "Benim oğlum Bina okur, döner döner yine okur" diye bir tabir vardır. Bu deyişte geçen 'Bina', medreselerde Arapça eğitimi sırasında takip edilen ve kendisine fiillerin yapısını (binasını) konu edinen ikinci kitabın ismidir. Benzer amaçla söylenir. Talebe bir mertebede takılıp kalır, yukarı çıkmayı beceremez. Hayy'dan gelip Hû'ya giden mürid ise daha ileriye gitmek bir yana geri gitmiştir. Artık şimdi yapması gereken, bir kez daha Hû'nun kapısını çalıp mertebeleri yeniden tırmanmak için eski hâl ve makamından izin almaktır.

Şimdilik bu kadar. İsabet ettiysem, benden değil, O'ndan. Edemediysem, edeblendir beni ki yâ HU, bir kez daha kapını çalmaya yüzüm olsun!

...Öyle garip bir dünya...
...Olmaz dediğin ne varsa olur...
...Düşmem der düşersin...
...Şaşmam der şaşarsın...
...En garibi de budur ya;...
...Öldüm der durur yine de Yaşarsın...

Bunu ilk beğenen sen ol.
..Edep Ya Hu..
RE: ...Allahtan gelen Allaha gider...
Hay`dan gelen Hu ya gider...

Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Eyvallah bu tabirin o isimlerin sıralanışı esnasında ortaya çıktığını bilmiyordum
AKLI YETEN GÖRDÜGÜNE İNANIR
YÜREGİ YETEN GÖRMEDİGİNE

Bunu ilk beğenen sen ol.
..Edep Ya Hu..
bir kez daha Hû'nun kapısını çalıp mertebeleri yeniden tırmanmak için eski hâl ve makamından izin almaktır...

Dinimiz de herşey ne kadar intizamli,,ne kadar ince.. Elhamduillah..

Bunu ilk beğenen sen ol.
General
hak olmasa bunlar konulmazdı ki üstüne

insanlar heyecanını kaybederdi

ya kuranı bi açsak okusak , bir insanın kitabına benziyor mu hiç

bunu aklen idrak ediyoruz ama günahlarımız sebebiyle yüreğimizde tam anlamıyla kabul etmiş değiliz sanırım

bu gevşeklik bu vurdumduymazlık bu Allahın gördüğünü bile bile günahtan vazgeçememe hastalığı bundan kaynaklanıyor sanırım
YÜREGİ YETEN GÖRMEDİGİNE

Bunu ilk beğenen sen ol.
..Edep Ya Hu..
Doğru soyluyorsunuz.. Rabbim kuran ahlakiyla ahlalandirsin bizi insAllah

Bunu ilk beğenen sen ol.
..Edep Ya Hu..
..Bu kadar sükürsuzlugumuze ragmen... Kuranı kerimi yetim biraktigimiz halde.. gafletde yasayip giybetle hemhal oldugumuz.. Yakinligin yerini Rabbimizle uzakligimizin aldigi..
hic bir seyden ibret almadan yasayan bizler Aff afff.. Uzerimize taşlar yagmiyorsa Rabbimin merhameti lutfu,, baska turlu aciklanamaz..

Bunu ilk beğenen sen ol.
General
EyvAllah

lakin yanımızda kardeşlerimiz kan ağıyorken bize hala gülmeyi mutlu olmayı nasip ediyorsa Allah

bu tabloya bakarak sonumuzun iyi olduğunu düşünemiyorum

düşünsenize sahabeler Mekkede ve Riyad da müslümanlar katlediliyor bişey yapamıyorlar ayrı ülkeler diye

bunu duysak nasıl saygımızı yitirirriz sahabe bile olsa

biz sahabede değiliz ve birileri saygısını çoktan yitirdi bence bize karşı
YÜREGİ YETEN GÖRMEDİGİNE

Bunu ilk beğenen sen ol.
..Edep Ya Hu..
Rabbim buyuruyor ..Iki rahatligi birden vermem.. diyor.. demekki burada aglayanlar ahiretde gulecekler.. ama vay hallerimize ki burada guluyorsak ahiretimiz...
Rabbim muhafaza..

Bunu ilk beğenen sen ol.
General
peygamberimiz sallallahu teala aleyhi vessellem bile Allahın yardımı ne zaman demiş

valla ne yalan söyleyeyim hayatta mutlu olmaktan korkar haldeyim şuan

mutlu olursam bişeylerin ters gittiğini düşünüyorum

biz bile Allahın yardımı ne zaman diyecek duruma düşmemişsek ,bilelim ki 2 cihan güneşinin gittiği yoldan gitmiyoruz demek ki

ve onun şuan ulaştığı yola ulaşmamız da düşünülemez
YÜREGİ YETEN GÖRMEDİGİNE

Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.