Sabrın da şekilleri vardır:
1- Allah (cc)’ın verdiği musibetlere, Allah’a kulluk yolunda zorluklara, küfür ve münker ile mücadele anındaki eza ve cefalara sabır farzdır.
2- Mukaddesatın tahkikatına karşı haksızlığa ve her türlü münkere karşı susmak gibi zillet ve acizlikle sabır ise haramdır.
İmtihan kazanmanın yolları ise Allah (cc)’ın buyurduğu yolda, O’nun rızası doğrultusundadır.
Şimdi Allah (cc)’ın Kelamı Mübiyn’ini can kulağımızla dinleyelim. İmtihanı kazanmanın yolunu bizzat Allah (cc) çok açık ve bariz bir şekilde beyan buyuruyor:
“Ey iman edenler! Sizleri elim bir azaptan kurtaracak karlı bir ticaret yolun sevk edeyim mi? Allah’a ve Rasulüne iman ederseniz. Allah yolunda mallarınızla ve canlarınızla cihad ederseniz. Eğer biliyorsanız sizin için hayırlı olan budur.”
(Saf Suresi:9-10)
Dikkat edilirse, mal ve can, cihat için kullanılan iki vasıtadır ki, bunlar feda edilmesi lafla mücahitliğin hiçbir faydası yoktur. Yine Yüce Allah Tevbe suresi 111′de: “Allah mü’minlerden Cennet karşılığında mallarını ve canlarını satın almıştır” buyuruyor.
Görüyoruz ki, iştera kelimesi mazi sigasıyla gelmiştir. Yani Allah (cc) önceden bir defa mü’minlerden mallarını ve canlarını satın almıştır. Artık, o mal ve can kendisinin değildir. Onlar Allah (cc)’ındır. Allah (cc) onları, mü’minlere emanet vermiştir. Bundan dolayı mü’minlerde o emanetleri ancak O’nun için feda ederler. Allah’ın rızası dışında sarf ettiği zaman, o emanete hıyanet etmiş olur ki o zaman Cenneti de kazanamaz.
Cenab-ı Allah bizleri yazıklarıyla, okuduklarıyla söyledikleriyle, okuyup anladıklarıyla amel eden muttaki, mü’min, mücahid kullarından eylesin. Amin…
Ş. Sarı