You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Allah Resulu sabah akşam şöyle dua ederdi

Allah Resulu sabah akşam şöyle dua ederdi

Uzman
Allah Resulu sabah akşam şöyle dua ederdi
Resulullah(sav) , Sabahladığı ve Akşamladığı zaman şöyle dua ederdi : İslam Fıtratı , İhlas Kelimesi ,Peygamberimiz Hz.Muhammed dini , Hz.İbrahimin milleti üzere ve Hanif Müslüman olarak Sabahladık.O (Hz.İbrahim) Müşriklerden değildi.(Müslüman idi.)

[Hadisu Ebi Fadl Ezzuhrî ,316]


Hadisin Tahrici ve Açıklaması


Hadisin Geçtiği Eserler:

Ebi Fadl Ezzuhrî , Hadis kitabında nakletmiş.

Ayrıca Beyhaki , Dua kitabında nakletmiş.

Ayrıca İmam Ahmed , Müsnedinde nakletmiştir.

Tahavi Şerhinde nakledilmiş

İbn Ebi Şeybe, Musannefte nakletmiş
Darimi , Süneninde nakletmiş.

Bezzar , Müsnedinde nakletmiş

Aliyyul Kari bu hadisi Mişkat Şerhinde nakletmiş.


Hadisin Güvenilirliği

أَخْرَجَهُ النَّسَائِيُّ مِنْ طُرُقٍ وَرِجَالُ إِسْنَادِهِ رِجَالُ الصَّحِيحِ

Hadisi Nesai de nakletmiş.Ve hadisin içindeki Ravileri sahihin ravileridir.Dolayısıyla hadis güvenilir yollarla gelmiştir.

إسناده صحيح

Ravdatul Muhaddisinde de bu hadisin İsnadı Sahih olarak nakledilmiş.

هذا حديث إسناده صحيح

İbn Hacer de Hadis için''Bütün Ravileri güvenilirdir ,Hadis Sahihtir'' demiştir.


Hadisin Açıklaması :

قَالَ ذَلِكَ جَهْرًا لِيَسْمَعَهُ غَيْرُهُ فَيَتَعَلَّمَ

Hadiste ''Peygamberimiz Muhammedin dini'' ifadesini Resulullah(sav) gizlice değil açık olarak söylemiştir ki , diğerleri onun ettiği bu duayı öğrenip böyle dua etsinler.
Aliyyul Kari nitekim Şerh kitabında öyle nakletmiştir: Bu imkansız değildir.Umulur ki , o Nebi(sav)'dir.


Onu cerhen(açıkça,diğerleri duysun) diye yapmıştır ki , öğrensinler (okusunlar ve diğerlerine de öğretsinler)


(Mirkatul Mefatih Şerhu Mişkatul Mesabih,Aliyyul Kari,2415)


وَعَنْ عَبْدِ الرَّحْمَنِ بْنِ أَبْزَى : Abdurrahman b. Ebzâdan naklediliyor:
كَانَ رَسُولُ اللَّهِ - صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ - يَقُولُ إِذَا أَصْبَحَ : Resulullah sav sabahladığında şöyle derdi
أَصْبَحْنَا عَلَى فِطْرَةِ الْإِسْلَامِ : İslam Fıtratı üzere sabahladıkوَكَلِمَةِ الْإِخْلَاصِ : ve İhlas kelimesi (üzere sabahladık)
وَعَلَى دِينِ نَبِيِّنَا مُحَمَّدٍ - صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : Ve Peygamberimiz Muhammedin dini üzere (sabahladık)
وَعَلَى مِلَّةِ أَبِينَا إِبْرَاهِيمَ حَنِيفًا : Ve Hanif olarak İbrahimin Milleti üzere (sabahladık)
وَمَا كَانَ مِنَ الْمُشْرِكِينَ : Ve o Müşriklerden değildi.
أَخْرَجَهُ النَّسَائِيُّ مِنْ طُرُقٍ وَرِجَالُ إِسْنَادِهِ رِجَالُ الصَّحِيحِ : Nesaî nakletmiştir.İsnadındaki Raviler ,Sahihin ravileridir.(Hadis Sahihtir)

Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.