You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Allah kaldıramayacağı bir taş yaratabilir mi?

Kıdemli Üye
Ya da yarattığı bir taşa hüküm edemeyip o taşı emri altına alamaz mı manasında bir sorudur.

El-Cevap;

Allah tüm noksan sıfatlardan münezzehtir,Allah'ın yarattığı herşey O'nun emrindedir...
Allah'ın kaldıramayacağı bir taş yaratamaması diye birşey yok çünkü yarattığı herşeyin varlığı O'nun kudretindedir.Yarattığı herşey isteyerek ya da istemeyerek bu emre,kudrete itaat halindedir.

Zira bir insanın yaptığı bir robot,makine insandan üstün olabilir;güçce,kuvvetçe,bilgice insanı yenebilir ve bu robot insana ittaat etmeyebilirde,çünkü varlığını insandan almıyor...Bunun böyle olması insan için bir eksikliktir.

Allah'ın kaldıramayacağı bir taş yaratamaması O'nun için bir eksiklik değildir,O'nun gücünün,kudretinin herşeye yettiğinin bir delili,göstergesidir.O'ndan başka birşeyin olmadığının ve olamayacağının kanıtıdır.Gücünün hep en önde olduğunun,Kadir sıfatının bir nişanesidir.İmdi bu sual ise; Allah'ın asla alt edilemeyeceğinin,hiç birşeyin O'na denk olamayacağının delili olan bir sorudur.

Bu suali anlayabilmek için Allah'ın esmalarını iyi anlamak,özümsemek gereklidir.

Allah'ın kaldıramayacağı bir taşta ne demek,sanki o taş Allah'ın emri dışındaymış gibi,varlığını kendiliğinden alıyormuş gibi yani Allah yarattıklarına dilediği gibi hüküm eder onlar istesede istemesede bu emre girerler. Hamd O’na mahsustur.

Yani kısaca Allah'ın kaldıramayacağı taş diye bişe yok,O'ndan başka ilah olmadığı gibi.

Haşa yaratılan taş,Allah'ın kudreti dışına mı çıkacak ki Allah o taşı itaat altına alamasın.Böyle birşey yok.Allah'ın yarattığı bir taşı kaldıramaması O'nun için bir eksiklik olur,ki Allah tüm noksan sıfatlardan münezzehtir bunu bilmeyen ancak böyle bir soru sorar.

Yani soru bikere çok saçma böyle bir soruya cevap yazdığım için kendimden utandım gülücük)) xddd

41/FUSSİLET-11: Sonra duman halinde olan semaya yöneldi. Sonra da ona (semaya) ve arza: “İsteyerek veya istemeyerek gelin.” dedi. İkisi de: “İsteyerek geldik.” dediler.

Aslında senin kaldırdığın bir taşıda sen kaldırmıyorsun ya da okyanusta yüzen tonlarca ağırlıklı bir gemiyi su kaldırmıyor,yıkılmış betonarme bir duvarı kaldıranda vinç değilki O'nlara bu gücü veren Allah,bu işleri yapan hep O.

Bir dörtlük;

Her kuluna her ânda,
Geh kahr u geh ihsânda,
Her anda O bir şânda,
Mevlâ görelim neyler,Neylerse, güzel eyler...

Neyse,yazımızı diğer bir ayeti kerime meali ile bitirelim inşaAllah

8/ENFÂL-17: Sonra onları siz öldürmediniz ve lâkin onları Allah öldürdü, attığın vakıt da sen atmadın ve lâkin Allah attı, hem de mü'minlere güzel bir imtihan geçirtmek için, hakikat Allah semi'dir,alîmdir
(ElmalılıHamdiYazır)
Aşk bir şem'-i ilâhîdir benim pervânesi
Şevk bir zencîrdir gönlüm anın dîvânesi
-Şeyh Galip-
Bunu ilk beğenen sen ol.
Cezalı Üye
RE: Allah kaldıramayacağı bir taş yaratabilir mi?
Kaldıramayacağı bir taş yaratabilir.
Aynı şekilde onu kaldırabilir. Her şeyi yapabiliyorsa tabi.
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Akik,
Daha bir kac ay önce deli gibi uveysiligi savunuyordun.
Yakin zamanda hadisler diye tutturuyordun
Ne oldu da şimdi meydan okur gibi yorumluyorsun?
Bunu ilk beğenen sen ol.
Kıdemli Üye
-Şeyh Galip-
Bunu ilk beğenen sen ol.
Kıdemli Üye
-Şeyh Galip-
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Valla habire birseyler gorup duruyor.
Hala cok heyecanlı.

Ben sana dedim inkar etmiyorum bunu ama tehlikeli.
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Bazi insanlarin ruhlari digerlerine gore daha yaramazdir kelebek.
Mesela bir tekkeye gitse akik in uzerinde daha cok durulmasi gerekir
Cunku onum ruhu daha sey coşkulu diyeyim.
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Akıl var mantık var ya.
Anlamiyorum ki
Asosyal misiniz nesiniz.

Boyle din mi öğrenilir.

Ya benim arkadasim dinler tarihi okumus
Sonra doktorasini yapmak icin lubnana gitmiş
Araştırma yapmak icin ve orada 1 sene rahiplerle yasamis.
Arkadasim diyorum annemin arkadaşı aslinda ama bende bu sene arkadas oldum

Karsilastirmali dinler tarihcisi var william chittick

Meraklisin al oku.

Dili cok temiz.

Okumuyorsunuz ki.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.