You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Allah ilk olarak neyi yarattı

Profesör
Allah’ın ilk olarak yarattığı şey:

Cenâb-ı Hak, insanlığın babası Hz. Âdem (as)'i yaratmıştı. Başını kaldırıp bakan Âdem (a.s. ), Arş-ı A'lâda muazzam bir nur ile bir isim yazılı gördü: "Ahmed." Merak edip sordu: "Ya Rabbi, bu nur nedir?" Allah Teâla buyurdu:

"Bu senin zürriyetinden bir peygamberin nûrudur ki, onun ismi göklerde Ahmed ve yerlerde Muhammed'dir. Eğer, o olmasaydı, seni yaratmazdım!" (Kastalanî, Mevahibü'l-Ledünniye: 1/6.)

İmanımızla kabul ettiğimiz bu muazzam gerçeği, milyarlar sene sonra gelen o nûrun sahibi de, bütün açıklığıyla ifade buyurmuşlardır.

Bir gün Ashabdan Abdullah bin Câbir (r.a.),
"Yâ Resûlallah," dedi, "Allah'ın her şeyden evvel yarattığı şey nedir, bana söyler misin?" Şu cevabı verdiler:

"Her şeyden evvel senin Peygamberinin nûrunu, kendi nurundan yarattı. Nur, Allah'ın kudreti ile dilediği gibi gezerdi. O zaman ne Levh-i Mahfuz, ne kalem, ne Cennet, ne Cehennem, ne melek, ne semâ, ne arz, ne güneş, ne ay, ne insan ve ne de cin vardı." (Kastalanî, Mevahibü'l-Ledünniye:1/7)

Semâyı bütün haşmetiyle aydınlatan nûr, sonra ilk olarak Hz. Âdem (as)'in alnında parladı. Sonra peygamberlerden peygambere geçerek İbrâhim'e (a.s.) kadar geldi. Ondan da oğlu Hz. İsmâil (as)'e intikal etti… (Salih Suruç, Peygamberimiz'in Hayatı)

Kalem suresi, ayet 1:

"Nun, Kaleme ve kalem ehlinin satıra dizdiklerine ve dizecekleri hakkı için,.."
Göz sayesinde görüyor olsaydın gece uyurken rüya göremezdin.
Demek ki görmüyorsun, sana gösteriliyor.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
RE: Allah ilk olarak neyi yarattı
Cabir b. Abdillah el-Ensari’ye nisbet edilen şu hadiste Cabir (r.a) demişki:

"Rasulullah’a sordum: << Ey Allah’ın Rasulü! Annem babam sana feda olsun. Nebilerden önce Allah Subhanehu ve Teala’nın yarattığı ilk şey nedir? Rasulullah (sa.v):

" Ey Cabir Allah (c.c) Nebilerden önce kendi nurundan ilk olarak benim nurumu yarattı. Bu nurun istediği yerde dolaşmasını diledi. Daha o zaman ne Levhi Mahfuz, ne kalem, ne gökler, ne yerler, ne güneş, ne de ay vardı.

Benim nurumun birinci cüzünden kalemi, ikinci cüzünden levhi mahfuzu, üçüncü cüzünden arşı yarattı. Dördüncü cüzünü ise dört küçük cüze ayırarak, onun birinci cüzünden arşı taşıyan melek-leri, ikinci cüzünden kürsüyü, üçüncü cüzünden kalan diğer melekleri yarattı ve kalan dördüncü cüzü dör-düncü cüzü de dört bölüme ayırarak, birinci bölümü-nden gökleri, ikinci bölümünden yerleri, üçüncü bölü-münden cennet ve cehennemi yarattı ve dördüncü bölümünü de dört kısma ayırarak, birinci kısmından mü’minlerin gözlerinin nurunu ikinci kısmından Allah’ı bilme olan kalblerin nurunu, üçüncü kısmın-dan ise, mü’minleri teselli eden tevhidi ( Leilehe illallah Muhammedun Rasulullah’ı)yarattı.

Sonra Allah Subhanehu ve Teala o rasulünün nuruna baktı ve o nurdan ter akmaya başladı. Tam 224. 000 damla aktı. Allah Subhanehu ve Teala bu damlaların her birinden bir rasul veya bir nebinin nurunu yarattı. Sonra o nebilerin ve rasullerin ruhlarına nefes verdi. Bu nefeslerden de kıyamet gününe kadar gelecek olan velilerin, mutlu olacakların, şehidlerin ve itaatkarların ruhlarını yarattı.

Arş, kürsi, akıl, ilim ve imanı bulma, nebi ve ra-sullerin ruhları da hep benim nurumdan yaratılmış-tır. Kıyamette mutlu olacakların ve salihlerin ruhları da benim nurumdan yaratılmış olan nurdan yaratıl-mıştır.

Sonra Allah Subhanehu ve Teala yerden Ademi yarattı ve dördüncü kısmın nurunu ona verdi. O nur Adem öldükten sonra Sit (a.s)’a intikal etti.Ve bu şekilde temizden temize ta Abdullah b. Abtulmuttalibe ulaştı. Sonra annem Amineye geçti ve Allah Subhanehu ve Teala annem Amineden beni çı-karttı. Böylece Rasullerin seyyidi, nebilerin sonu, kah-ramanların lideri kıldı.>>

Bu hadisin baştan sona tamamını naklettik ki, Rasulullah’a atılan iftira, yalan, uydurma, saçma sözler daha iyi anlaşılsın.

Bu hadis bazı tasavvufçuların temel dayanağı olmuştur. Onlar bu ve bunun gibi hadislere dayanarak Rasulullah’ın bu kainatın kubbesi, ilk var olan varlık ve nurundan bir cüz olduğuna inandılar. İnsanlara da bu şekilde yaydılar. Allah (c.c) onların uydurduklarından yüce ve münezzehtir. Bütün mahlukların da Rasulullah’ın nurunun bölümlerinden yaratıldığını iddia etmişlerdir.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
RE: Allah ilk olarak neyi yarattı
İbn Abbas İbn Ömer ve Ebu Hureyre radıyallahu anh,den nakledildiğine göre Rasülullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur; Allah,ın ilk yarattığı şey kalemdir Ona emretmiş o da olacak her şeyi yazmıştır.

İbn Ebi Şeybe el-Musannef fi,l-ehadis ve,l asar VIII 341 Ebu Bekr Amr b Ebi Asım en-Nebil eş-Şeybani el-Evail s.6 Kitabü,s-sünne thk Muhammed Nasıruddin el-Elbani I-50 Ebu Ya,la Ahmed b Ali el-Mevsili Müsned IV,217-218 Ebu Cafer et-Taberi Camiu,l-beyan an te,vili,l Kur,an XIV Et-Teberani el-Mu,cemu,l-kebir XI,342 XII 54 el-Evail Ebu Bekr Muhammed b el-Hüseyn el-Acurri eş-Şeria.s.175-177 ve 178-179 el-Hakim en-Nisaburi el-Müstedrek ale,s-Sahihayn II,453-454-498 Ebu Nuaym Hilye VIII,181-182 el-Beyhaki es-Sünenü,l-kübra IX,3 el-Esma ve,s-sıfat.s.378 ed-Deylemi el-Firdevs I,11-13 İbn Asakir Tehzibu Tarihi Dımeşk I,440 Keza hadisi İbn Abbas,tan merfu olarak el-Bezzar da rivayet etmiştir el-Heysemi Mecmau,z-Zevaid VII,190 Bu lafızla kalem hadisini Rezin b Muaviye Übey b Ka,b,dan da merfu olarak nakletmiştir.el-Mağribi Cem,ul-fevaid II,429 İbnü,l-Esir Camiul-usul IV,18

Velid b Ubade babası Ubade b es-Samit,in ölmeden önce kendisini çağırıp şöyle vasiyet ettiğini nakleder: Oğulcuğum Allah,tan kork ve bil ki kaderin hepsine hayrına da şerrine de iman etmedikçe Allah,tan asla korkmuş olmazsın Bu itikat dışında ölürsen ateşe girersin Ben Rasülullah sallallahu aleyhi ve sellem,in şöyle buyurduğunu işittim: Allah,ın ilk yarattığı şey kalemdir yaz dedi Kalem Ya Rab neyi yazayım dedi Allah şöyle buyurdu: Olan ve kıyamete kadar olacak bütün kaderi yaz.

Ebu Davud Süleyman b Davud et-Teyalisi Müsned s.79 İbn Ebi Şeybe el-Musannef VIII,347 Ahmed b Hanbel Müsned V,317 et-Tirmizi Kader 16 ve Tefsir 68 Suretu Nun Ebu Davud Sünne 18 İbn Ebi Asım el-Evail s.5 Kitabu,s-Sünne I,48-49

İbn Ebi Asım,ın el-Evail,ini tahkik eden Ebu Hacer Zağlul,un dipnotta kaydettiğine göre et-Teberani,nin el-Evail,deki rivayetinin isnadı sahih ravileri sikadır.(.s.6) Nureddin el-Heysemi hadisi el-Bezzar ve et-Taberani,nin rivayet ettiklerini söyledikten sonra ravilerinin sika olduğunu kaydeder.(Mecmau,z-Zevaid VII.190) Hadisi İbn Abbas,tan mevkuf olarak bazı ilavelerle nakleden el-Hakim ise hadisin sahih olduğunu belirtmiş ez-Zehebi de onu onaylamıştır. ( el-Müstedrek II.453-454-498) Şeyhül İslam İbn Teymiyye kalem hadisinin sahih olduğu kanaatindedir.(Buğyetül-murtad.s.275) İbn Ebi Asım,ın es-Sünne adlı eserini tahkik eden Muhaddis el-Elbani ilk iki şekliyle hadisin sahih olduğunu söylemektedir.(I.48-50) El-Kettani de mütevatir hadislere dair eserinde kalem hadisinin sahih olduğunu belirtmiştir.(el-Kettani Nazmu,l-mütenasir.s.185)
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 25-04-2014, Saat:09:06 PM, Düzenleyen: Ehli_Hadis.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.