You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

ALLAH ile Tanrı kelimesi arasındaki fark buyrun...!

Profesör
arkadaşlar artık bu konuyu okuduktan sonra ALLAH ile tanrı kelimes arasındaki farkı çok daha iyi anlıycanızdan eminim.....

Allah kelimesi ile tanrı kelimesi arasında ne fark vardır :

bizim eski atalarımız müsliman olmadan önce yaratıcı bir zata inanıyorlardı.belki kendilerine göre de işik tanrılarıda vardı.ama onlar daha çok kendi lehçeleri ile ''tengri'' dedikleri zaman zat-ı uluhiyeti kasdediyorlardı.bu kelime sonra biraz daha incelik kazandı tanrı şeklini aldıki aslında mabud demektir ve arapcadaki 'ilah'ın fransızcadaki 'diyo'nun farscadaki 'huda'nın karşılı ı olan bir kelimedir.

Ama hiç bir zaman Cenab-ı Hakkın bütün Esma-i Hüsnasını cami,ism-i zat olan Allah kelimesinin karşılı ı de ildir.

Allah dendi i an,bütün kainatta tecelli eden isimleriylebir zat-ı ecell-i A-la akla gelir Allah kelimesiyle anlaşılan budur.yani o Mabudu mutlak,Halıkı mutlak,Maksud-u mutlak,Rezzak-ı mutlak,Bari-i mutlak,Cemil-i mutlak'tır.

İlhesma-i Hüsnayı cami Allah kelimesinde böyle umumi bir mana anlaşılır,ve bu itibarladaAllah'ın(c.c)ism-i hass dır Allah dendi i anbu ma-budu mutlak anlaşılır,ve vacib-ül vücud akla gelir.ama tanrı dendi i zamanyunanlıların aklına zeus,mısırlının apis bo ası,ve hintlinin aklınada kendi inakleri gelir.tanrı kelimesiyle yerli yersiz ma-bud kelimesinin akla gelmesine karşılık,Lafz-i celale olan Allah kelimesi vacib-ül vucut un ism-i hassı olarak sadece o Esma i Hüsna sahibi Za tı Zülcelali akla getirir .onun için bir insan tanrı demekle Allah yerinde kullanırsa maksatını anlatamaz ve hata etmiş olur.

tanrı ilah kelimesi yerinde,huda,diyo ve god yerinde kullanılabilir.fakat Allah yerinde de il....
Allah cenab-ı Hakk ın Zatının has ismidir.Onun için LÂ İLAHE İLLALLAH diyoruz.fakat la Allaha ill demiyoruz.Evvela ilahlar tanrılar ne varsa hepsi nefy
ediliyor,sonrada isbatta mabudu mutlak getiriliyor ve sadece ALLAH vardır deniliyor.

Mevlid yazarı Süleyman çelebi,bu hususu çok güzel tefrik ederek ''Birdir ALLAH ondan artık tanrı yok'' deyip,her iki kelimenin yerinide tayin ve tesbit etmiştir.

Buna bina en bir insanın ağzından tanrı kelimesi çıktığında hemen reaksiyon göstermemeli o adamın maksadına bakmalı ALLAH yerine o manayı kullanmışsa tatlıca ikaz etmeli aksine tevehhür gösterilmemeli.hele günümüzde asla.

alıntı
Emekli Üye
Bunu ilk beğenen sen ol.
Uzman
RE: ALLAH ile Tanrı kelimesi arasındaki fark buyrun...!
ALLAH YERİNE TANRI KELİMESİ
KULANA ASKERİYENİN BU YAZIYI OKUMASI EN BÜYÜK RİCAM :D

Askeriyede yemek öncesi Tanrımıza hamdolsun kelimesi kullanılıyormuş
NE YAZIKKİ YANLIŞ BİR ŞEY VE BUNU BİR ASKER BİLE SÖYLEMEZSE
TEKRAR TEKRAR SÖYLENİYOR …

Güzel Paylaşım Olmuş +rep
Allah razı olsun
[Resim: 26064.gif] [Resim: 25448.png]
------------------------------------------------------------------------

Cok güze bir gece...
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
Rica ederim sizdende Allah razı olsun
yalnız askeriyede değil çevremizdede tanrı kelimesini kullanan insanlar var malesef
Emekli Üye
Bunu ilk beğenen sen ol.
TANRI KELİMESI RABBIMIN ISIMLERINDEN BIRI OLSA IDI O GUZEL CEMİL OLAN 99 ISMININ ICERISINDE YER ALIRDI....

ISLAMA SALDIRAN KOPEKLER RABBIMIZIN DEGERLI ISIMLERINI BIZ MUSLUMALARA UNUTTURMAK VE ALLAH TEALADAN BIZI UZAKLASTIRMAK ICIN ELINDEN GELENI YAPIYORLAR...

"""TAGUTUN ZIDANI BIZI YILDIRMAYACAK"""

PAYLASIMI YAPAN KARDESIM SAYGILAR..RABBIM RAZI OLSUN...
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
Cvp: ALLAH ile Tanrı kelimesi arasındaki fark buyrun...!
Alıntı:Buna bina en bir insanın ağzından tanrı kelimesi çıktığında hemen reaksiyon göstermemeli o adamın maksadına bakmalı ALLAH yerine o manayı kullanmışsa tatlıca ikaz etmeli aksine tevehhür gösterilmemeli.hele günümüzde asla.

YAZININ EN ÖNEMLİ VE ANA FİKRİNİ BURADA GÖRÜYORUM.
Dini eğitim almış kişiler allah ve tanrı kelimeleri arasında mana farkı olduğunu kabul edebilirler, tanrı deyince akıllarına allah gelmiyor ,putlar geliyorsa HAKLIDIRLAR.

Ancak allah arapçadır, türkçe karşılığı tanrıdır.Bizler tanrı kelimesi allah anlamına gelmez diye düşünebiliriz. Önemli olan Anadoludaki milyonlarca müslüman halkımızın aklına tanrı deyince ne geliyor.Benim anladığım kadarıyla anadoludaki halk kesimi allah deyince de,tanrı deyince de allahı düşünüyor.Çünkü halk ozanları,
halk şairleri şiirlerinde ve şarkılarında her iki kelimeyi aynı anlamda kullanıyorlar.
Bunu ilk beğenen sen ol.
kemalk Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
Alıntı:Buna bina en bir insanın ağzından tanrı kelimesi çıktığında hemen reaksiyon göstermemeli o adamın maksadına bakmalı ALLAH yerine o manayı kullanmışsa tatlıca ikaz etmeli aksine tevehhür gösterilmemeli.hele günümüzde asla.

YAZININ EN ÖNEMLİ VE ANA FİKRİNİ BURADA GÖRÜYORUM.
Dini eğitim almış kişiler allah ve tanrı kelimeleri arasında mana farkı olduğunu kabul edebilirler, tanrı deyince akıllarına allah gelmiyor ,putlar geliyorsa HAKLIDIRLAR.

Ancak allah arapçadır, türkçe karşılığı tanrıdır.Bizler tanrı kelimesi allah anlamına gelmez diye düşünebiliriz. Önemli olan Anadoludaki milyonlarca müslüman halkımızın aklına tanrı deyince ne geliyor.Benim anladığım kadarıyla anadoludaki halk kesimi allah deyince de,tanrı deyince de allahı düşünüyor.Çünkü halk ozanları,
halk şairleri şiirlerinde ve şarkılarında her iki kelimeyi aynı anlamda kullanıyorlar.

PEKİ BİZ MÜLÜMANLAR İLAH DEYİNCE NEDEN PUTLARI ANLAMIYORUZ...

ÇÜNKÜ BU SİSTEM VE SİSTEM İÇİNDEKİ DİN DÜŞMANLARI ALLAH KELİMESİNİ TANRIYA İNDİRGEYİP KUL İLE RABBI ARASINDAKİ KULLUK BİLİNCİNİ ÖLDÜRMEYE ÇALIŞMAKTADIRLAR......
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Hep tartışıp duruyoruz Allah’a tanrı denirmi diye, öncelikle iki kavramı ele alalım.

Rab- Yaradan- Sahip gibi kavramların allahü teala ya atfetmemizde bir beis yoktur, bunlar allah cc lühünün sıfatlarındandır ve Allahü tealanın 99 ismi içerisinde var olanlardır.

.

Allah cc hü kuranı kerimde,

“En güzel isimler (el-esmâü’l-hüsnâ) Allah’ındır.

O halde O’na o güzel isimlerle dua edin.”

(Araf 180)

Bize bildirdiği isimler ile ona dua etmemizi ona yönelmemizi onu o isimlerle anmamızı istemektedir.

Yani rabbimiz bizden en güzel isimler ile allahü tealanın bize bildirdiği 99 ismi ile anılmasını istemektedir.

İnsanlar üzerinden örnek vermek gerekirse, ibrahim diye bir arkadaşımıza seslenirken, fatih dersek dönüp arkasını bize bakmıyacaktır. Hatta ki, hoşnut olmadığı bir ifade ile seslenirken fark etse bile bizim yüzümüze dönmiyecektir.

Allahü teladan birşey isterken onu anarken tanrı ifadesini kullanmamamızın daha akılcı mantıklı ve doğruluğu örnek ve ayeti kerime neticesinde açıkça meydana çıkmış bulunamktadır.

Bir insan bile kendi ismiyle çağrılmadığında dönüp bakmıyorsa herşeyin sahibi yaradanı ona en güzel isimleri diye adlandırdığı vasıflar ile yönelmez ise bakarmı.?!

Anlamlı sözlerle yazımı noktalamak istiyorum,

Sen Tanrı dersin Ben

Allah.!

Ben Rab derim Sen

Erbab..!

Gerçekler fani olduğunda

Ne Tanrı kalır ne Erbab.!

Tek Rab Allah cc lühüdür.
Ne kadar seversen sev, bir gün ayrılacaksın.
Ne kadar toplarsan topla, bir gün bırakacaksın.
Ne kadar yaşarsan yaşa, bir gün öleceksin.
Ne yaparsan yap, bir gün hesabını vereceksin.
[Resim: 9qfd91186dd20fz6.gif]
[Resim: 373jx0.gif]
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 28-10-2008, Saat:03:45 PM, Düzenleyen: konyevi.
Acemi Üye
SEVGİLİ KARDEŞLER , (*)H.Z.B.L.H(*) VE KONYEVİ ,

BEN SİZLERE HAKLISINIZ DEDİM. SİZ EĞER TANRI DEYİNCE AKLINIZA PUTLAR GELİYORSA,DOĞRUDUR, TANRI SİZİN İÇİN PUTTUR.

ANCAK BEN ANADOLUDAKİ MÜSLÜMAN HALK TANRI DEYİNCE DE ,ALLAH DEYİNCE DE, ALLAH AKILLARINA GELİYOR,HER İKİ KELİMEYİ AYNI ANLAMDA KULLANIYORLAR DEDİM.
EĞER BU İNSANLAR YANLIŞ DÜŞÜNÜYORLAR DİYORSANIZ,ONLARIN YANLIŞINI
DÜZELTMEK SİZLERİN DİN ADAMLARININ GÖREVİDİR.

SELAMLAR
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.