You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Allah dostu öğretmen Mahir İz

-İKRA-
Muallim, dâvâ Adamı, edib, müellif, cemiyet Adamı, İnsân-ı Kâmil Mahir İz
Hoca
talebelerine hayatın her sahasında rehberlik eden bir muallimdi.

Mahir Hoca’nın hayatı üzerinde en çok etkili olan kişi Mehmed Âkif’tir.

Bir talebesi şunları anlatıyor:
“Diyanette yeni görev almıştım. Hoca görev aldığımı duyunca ‘İlk maaşını alır almaz harcamadan bana gel!’ dedi. Ben de öyle yaptım. Bir yerlere gideceğiz, yiyip içeceğiz zannediyorum! Maaşı aldım Hoca’nın önüne koydum. ‘Hesapla bakalım, maaşının yüzde ikibuçuğu ne ediyor? Sonra da o parayı ayır!’ dedi. Hesap ettim, ayırdım. ‘Bu yüzde ikibuçuk senin maaşının zekatıdır. Her ay maaşını alınca bunu hesapla ve fakire, muhtaca dağıt.’ dedi. ‘İyi de hocam’ dedim, ‘etim ne butum ne benim, benim zekatım mı olur? Üstelik ‘nisâb-ı şer’î’ var, ‘hevelân-ı havl’ var zekatta biliyorsunuz. Ben bunlara sahip değilim.’ Ben böyle deyince Hoca ‘Evlâdım’ dedi, ‘Sen memur adamsın, onbeş günde biter paran. Sen ‘nisâb-ı şer’î’, ‘hevelân-ı havl’ı beklersen bir ömür zekat veremezsin. Memlekette bir sürü muhtaç insan var. Onların ‘nisâb-ı şer’î’yi beklemeye tahammülleri yok. Onun için elini hayır hasenâta alıştır!’ dedi.”

Mahir İz Hoca’ya “Hocam, siz elli altmış sene önceki hadiseleri dün olmuş gibi anlatıyorsunuz. Bu hafızayı neye borçlusunuz?” diye sorulmuştu. Hoca “Oğlum, biz Osmanlı sıbyan mektebine gittik. Bize ilk gün yolda nasıl yürünür bunu öğrettiler: Nazar ber kadem! Göz ayağın ucunda olacak yolda yürürken. O yüzden gözümüz hep ayağımızın ucundaydı, hep önümüze bakardık. Sizler boyuna etrafınıza bakıyorsunuz… Sizde hafıza olur mu? Günah çeşmân keren dil mübtelâyi: Günahı göz işlerse de belâsını gönül çeker.” demişti.

Merhum Mehmed Çavuşoğlu, Mahir Hoca’yı anlattığı yazısını şöyle bitirir:

“Mâhir Hoca ile, Mehmed Âkif’in ‘Âsım’ın Nesli’ dediği neslin son temsilcisi gitmiştir. Onu tanımış olanlar; müslüman Türk ahlâkının, terbiyesinin ne olduğunu; fedâkarlığın, ferâgatin, karşılıksız, sadece hizmet için ve Allah rızası için hizmet etmenin nasıl olduğunu gördüler.

Oğluna Mahir adını verecek kadar Hocasını seven Yaşar Fersahoğlu adlı talebesi Hoca için yazdığı kıt’ayı vefatını müteakip neşretmişti:

“İrşâd”a “Mâhir”di, davada “İz”di

Ne mutlu bize ki rehberimizdi

Devrinde muallim hayliydi ammâ

Göllere nisbetle o bir denizdi…
Allahümme salli alâ seyyidina Muhammedin ve alâ âli seyyidina Muhammed
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.