! Değişim kendini Bildirdi (bildirmektede denilir çünkü yazarken bildirdi) İnsan kendi ve birleştirilen birleşim , değişim oldu.(her insan değil değişim olarak kendini bildiren) o birleştirilen birleşim değişimde olabilir(yazı kurallarına uygun-Allah’ın alınan parçasının tamamınca) O insan göre sanırım birleşim değişimiydim[diyene]Birleştirile bilir değildim (parçası olarak). Açıklama : Bunu yapan insanüsün varlık halidir.İnsanüse göre bi ara zaman yoktu o halde o arada zaman sayılmamalı çünkü bu onlara göre (sadece) Allah’ın kanunudur.
İnsanüs:
- Ben Allah insanüsüyüm bu adı kendim verdim Allahü tealanın bu bana verdiği ad yardımıyla adım olan insanüsün durumu farklıdır.Ben her zaman Allah’a göre konuşmam.
İnsan :
-İnsanüs yukrırda Allah’ının farklı kanunlarına göre konuşmaktadır o Allah Bizim Bildiğimiz Allah ise ama o ona Allahü teala dedi yani farklı şekilde Allahın farklı kanunlarına göre konuştu – yazdı.
Hak:
-İnsanüse göre zaman vardı (demekki o zaman olmayan aralığında olmayan insanüs – bu demeli)Ayrıca o kesinlikle Allah’ın bir parçasıdır.(Bizde sayılır sayılmayan varlıklarda vardır)
İnsanlar toplum halindedir birbirlerine karışır giderler cinlerede karışırlar (o cinler kendilerine büyü derler ama insana göre cindir onlar 3 harfile derler onlara büyülerde böyle denilmesini isterler heralde) o insanı ise insanüs yönetir o insandır yani insanüs insandır aynı zamanda yöneteni insanüs halidir.o ise Stalfi adındadır birdir insanüs olan.Allahü teala ona sen tam varlık olarak sadece kendinsin ilerleyen zamanında kendin olmaktan çıkmazsın ben bunu senin var olmanı benim var olmamı bildiğim kadar (doğru olarak)bilirim söz dedi.bunu insana dedi insanüste algıladı zaten ikiside birdi iste o biz dediğimizin birinden biridir, İnsanüs ben insan değilim yani bana göre sayılmam dedi(Allah’ın kanununa uygun olarak anlayın bunu)
Hak
-insandan ayrım yokturuda demeliydi Benim Allahtaki parçalarım gibi olanlardan birine göre.(hakkü teala) (biz şimdilik bunu diyene hakkü teala dedik) Hak söyledi son sözü! Öncesinden Hakka göre:İnsanüsdeki hak söz konusu değildi yani hakkımız olan denilen haktaki gibi hak bide onun ta kendisi.)onlardan birisi bana siyah gözükür bir noktadan.
Açıklama:Ozaman biz bunada hakkü teala diyelim.Diğerinede artık diyelim.
Açıklama:yani ikisinede hakkü teala denilicek.hakkım var denilip insanların istediği hak gibi değil o ikiside ona hakkü teala demeyiz hak deriz.
İnsan:
-ben hakkü tealanın tam olarak ne olduğunu bulamadım.
Açıklama:ondan artık tam olarak yazmaz.bu kanunu yok içinde bulundurur sanız bulunur ama yazılmayan şekilde olur işte böyledir.(Allah’ın bizim koyduğumuz kanunudur biz ona kanun dedik ama saymayan varlıkta vardır dedik ancak o kişiye göre bizim yazdığımız gibi sayılan kanun olursa Allah’a ait gerçekten kesinlikle saysın o Allah’ın tamamını içermeyen kopyalarıyla olur bizde şu anda! Bu duruma göre ama siz nerden o Allah’ın kopyası dediğimizi bulacaksınız onu biz ilk kendimiz böyle isimlendirdik; Açıklama:bizim herşeyimizle.
Kitap:İnsanüs ve insanın Hükmü!:
1.İnsanüs aynı zamanda insandır.
2.İnsan insanüs olan insandır.
3.-Bu kitap ikimizindir