You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Allah Azze ve Celle Der ki; Bana dua edin kabul edeyim..!

Forumcu
Bismillahirrahmanirrahim

Allah Azze ve Celle şöyle buyuruyor; Bana dua edin kabul edeyim Çünkü bana ibadeti bırakıp büyüklük taslayanlar aşağılanarak cehenneme gireceklerdir. (Mü,min/60)

Allah Sübhanehu ve Teala bu ayeti kerimesinde kendisine dua edilmesini emrederek duanın bir ibadet olduğunu bildirmektedir. Büyüklük taslayarak böyle bir ibadetten uzak duranlara ise azap vaadinde bulunmaktadır.

Dinde ihlaslı ve samimi kişiler olarak O,na dua edin. (Mü,min/65)

Bu ayette ifade edilen dua her iki türü de kapsamaktadır. Duada ihlaslı olunması emriyle yalnızca Allah Sübhanehu ve Teala,ya dua edilmesi dolayısıyla başkasına değil sadece O,na kullukta bulunulması yalnızca O,ndan istenmesi bir tek O,ndan yardım dilenmesi ve sırf O,na iltica edilmesi emredilmektedir.

Mescidler hiç şüphesiz ki Allah,ındır Bu itibarla oralarda Allah ile beraber başka birine dua edip yalvarmayın.! (Cin/18)

Arap dilinde bir kurala göre nehyin (olumsuz emrin) ardından gelen nekra (belirsiz) isim umum mana ifade etmektedir. Buna göre ayeti kerimenin anlamı; Allah ile beraber başka hiçbir kimseye dua edip yalvarmak caiz değidir demektir.

Allah,tan başka kıyamet gününe kadar kendisine cevap veremeyecek kimseleri çağırıp durandan daha sapık kim vardır.? Halbuki o kimseler bunların dua ve çağrılarından habersizdiler. (Ahkaf/5)

Allah dışında birtakım ölülere ve taşlara seslenip dua edenden daha sapık kimse yoktur.

Bu ayette geçen (kimseler şeklinde tercüme edilen) (من) men kelimesi malum olduğu üzere akıllı varlıklar için kullanılır. Bu da ayetin kendilerine dua ve ibadet edilen peygamberler melekler ve salih kimseler hakkında nazil olduğunu göstermektedir.

Rasülullah sallallahu aleyhi ve sellem İbn Abbas,a hitaben şöyle buyurmuştur; (Birşey) isteyeceksen sadece Allah,tan iste.! (Birinden) Yardım dileyeceksen sadece Allah,tan dile.! (Tirmizi No; 2516 Tirmizi Hasen Sahih,tir der)( Faysal b.Kazzar el-Casım Tecridu,t-Tevhid min Dereni,ş-Şirki ve Şubehi,t-Tendid.s.19-20-21)

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Abdullah b.Ömer (r.a) anlatıyor:

Ben her işimde Allah’a dua ederim.Hatta bineğimin yürüyüşünü açmasına kadar Allah’a dua ederim.Bu duanın bana büyük bir huzur verdiğini anlarım. (Buhari Edebu’l-Müfred.s.263.no:643)
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
RE: Allah Azze ve Celle Der ki; Bana dua edin kabul edeyim..!
Allah duası kabul olunan kullarından eylesin. Amin
"Ey Sevgili!..
Bir geceliğine değiş tokuş etseydik yüreğimizi,
Taşıyabilir miydin acaba bendeki seni!..
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.