You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Allah’ın işitmesi ve görmesi

Allah’ın işitmesi ve görmesi

...
Allah’ın işitmesi ve görmesi
Sual: Kitaplarda, (Allahü teâlâ işitir, görür; ama Onun işitmesi, görmesi bizim gibi vasıtayla, yani göz ve kulakla değildir) diye bildiriliyor. O zaman bunun gibi, (Allah’ın gözü, kulağı vardır; ama bizim gözümüze, kulağımıza benzemez, nasıl olduğu bilinemez) demek de caiz olur mu?
CEVAP
Hayır, kesinlikle caiz olmaz. Bunu söyleyen, Mücessime ve Müşebbihe ismindeki sapık fırkalardır. Bunlar, (Allah cisimdir) diyerek Onu mahlûklara benzetiyorlar. Bunun gibi vehhabiler de, (Allah’ın eli vardır; ama bizim gibi değildir, nasıl olduğu bilinemez) diyorlar.

Hâşâ, gözü, kulağı veya eli vardır demek, yaratılmışlara benzetmek olur. (Nasıl olduğu bilinemez, bilinen şeylere benzemez) dense de, mahluklara benzetilmiş olur; çünkü göz, kulak ve el birer organdır yani maddedir, cisimdir. Allahü teâlâ ise, bunlardan uzaktır. Bir âyet-i kerime meali şöyledir:
(Onun benzeri hiçbir şey yoktur, O hiçbir şeye benzemez.) [Şura 11]
İmam-ı Rabbani hazretleri de buyuruyor ki:
Allahü teâlâ, madde ve cisim değildir. O, bildiğimiz, düşünebileceğimiz şeyler gibi değildir. Nasıl olduğu anlaşılamaz, düşünülemez. Benzeri olamaz. Şu kadar biliriz ki, Allahü teâlâ vardır, bildirdiği sıfatları da vardır; fakat kendisinde, varlığında ve sıfatlarında akla gelen, hayalimize gelen her şeyden münezzehtir, uzaktır. İnsanlar Onu anlayamaz. (2/67)

Alıntıdır

                                                                        “Hayat tiyatro gibidir, en kötü insanlar, en iyi yerlerde otururlar.”
Aristofanes
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
RE: Allah’ın işitmesi ve görmesi
Allah razı olsun.
Yüce Allah tüm tasavurların üstündedir.
Geldi üzerime üç keder bir anda,
Yalnızlık,esaret ve sevgilinin hasreti,
Yalnızlığın ve esaretin çaresi var,
Ama sevgilinin hasreti,
Sevgilinin hasreti..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
RE: Allah’ın işitmesi ve görmesi
BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM
وَأَلْقَيْتُ عَلَيْكَ مَحَبَّةً مِنِّي وَلِتُصْنَعَ عَلَى عَيْنِي
Ey Mûsâ! Gözümün önünde ve korumam altında terbiye olup yetişesin diye de üzerine kendimden bir sevgi koydum." » (Tâhâ: 20/39)

Ebu Davud, Sünen’inde Ebu Hureyre -Radıyallahu anh-’dan gelen rivayetine göre Peygamber -Sallallahu aleyhi ve sellem- yüce Allah’ın:"Şüphe yok ki Allah hakkıyla işitendir hakkıyla görendir." âyetini okumuş ve baş parmağını kulağının üzerinde, ona bitişik olan (şehadet) parmağını da gözlerinin üzerine koymuştur.

Sahih bir hadistir. Bunu Ebu Davud, es-Sünne, bab fi’l-cehmiyye, Avnu’l-Ma’bud, XIII, 37. el-Elbanî ve el-Arnavut senedinin sahih olduğunu belirtmişlerdir. Bk. Sahihu Sünen-i Ebi Davud, III, 895; Camiu’l-Usul, 5020; Hafız İbn Hacer de el-Feth (XIII, 373)’de şöyle demektedir: Bu hadisi Ebu Davud, Müslim’in şartına göre kavi bir senedle rivayet etmiştir. Daha sonra da Ukbe b. Amir’in el-Beyhakî tarafından kaydedilmiş şu hadisini zikretmektedir: Ben Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem)’ı minber üzerinde iken şöyle derken dinledim: “Muhakkak bizim Rabbimiz işitendir, görendir.” Bu aradada eliyle gözüne işaret etmişti. Hafız (İbn Hacer): “Senedi hasen olan bir hadistir” demektedir.

Allah Azze ve Celle,nin İsim ve sıfatları,nı Ayet ve Sahih hadislerde bize nasıl bildirildi ise öylece İman etmek her Müslüman kişiye vaciptir. Nasıl ki Allah,ın var olması diğer şeylerin de var olması benzerliği gerektirmiyorsa. Allah,ın sıfatlarının var olmasıda benzerliği gerektirmez. Zaten bizler Bu isim ve sıfatların çoğunu bilmiyorduk ancak vahiy geldikten sonra bunları okuduk öğrendik iman ettik. Allah Azze ve celle bizlere diri olduğunu bildiriyor ayrıca kullarının da hayat sahibi diri olduğunu bildiriyor burada sadece isimde bir bezerlik söz konusu burada Allah,ın diri olması ile kulun diri olması tabi bir değildir. Yine bize haber verdiği Zatı sıfatlarından semi ve basir olması Yüzü Nefsi Eli parmakları avucu ayağı baldırı olması fiili sıfatlarından olan İstiva etmesi gelmesi inmesi yükselmesi elbetteki kulların ki gibi değildir. Bunlar Kur,an ve Sahih hadislerde nasıl bildirildi ise öyleçe teşbihe tescime tatil,e tekyife temsile tevile gitmeden Rabb Azze ve Celle,nin haber verdiği O,nun Emin olan Rasülü Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem,in haber verdiği gibi İman etmek gerekir bunun dışındaki kelamlar kıyas ve şeytani görüşler batıl ve zandan öteye geçmez. Yardım istenecek sadece Allah Azze ve Celle,dir O,nun Rasülü Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem,e ve ashabına ve onların yolundan gidenlere Allah Rahmet etsin ve onları bağışlasın bid,at ehlini Muattıla Cehmiyye Muşebbihe ve benzeri dalalet ehline,de fırsat vermesin Onların belini daima kıran hayırlı insanları başımızdan eksik etmesin Amin Kıyamet kopana denk Hak bir Taife daima var olacaktır. Bize bunu Emin olan Muhammed Sallallahu aleyhi ve Sellem haber vermiştir.

Allah Azze ve Celle,nin Kadın şeklinde Tecelli ettiğini ayrı ayrı organlarında zahir olduğunu BİZLER RABBİMİZİ BU GİBİ VASIFLANDIRMALARDAN TENZİH EDERİZ O Bu gibilerinin söyledikleri sözlerden münezzehtir kalkıp teşbih ve tescimden bahsetmesi bu kişinin ilimden nasibi olmadığını göstermektedir. Allah Azze ve Celle,nin isimlerini haber verdiği gibi İspat etmek Teşbih ve Tescim olacak Ama Allah,ı kadınlarda tecelli ettiğini söylemek ayrı ayrı organlarında zahir olduğunu söylemek Tenzih olacak Hangi akla hizmettir bu bu olsa olsa Şeytanın aklına hizmettir Allah,ın laneti onun üzerine olsun... Gelin Allah,ın Kitabına ve Rasül sallallahu aleyhi ve sellem,in sahih sünnetine teslim olun. Bırakın Kelamcıları Yunan Felsefesinin kalıntılarını Fıtratınıza dönün Allah,ın insanları yaratmış olduğu dine İbrahim,in (Allah kendisine rahmet etsin) dinine Uyun O,nu bir bilin O,ndan başka ibadet edilecek hak ilah yoktur ve dönüş yalnızca O,nadır

Ebu Hüreyre radıyallahu anh,den rivayete göre;

Rasülullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur; Ümmetimden bir gurup daima Allah,ın buyruğuna hep bağlı kalacaklar. Onlara karşı olanlar onlara hiçbir zarar veremeyecektir.

Şeyh El-Elbani dedi ki Hasen Sahih,tir; Silsiletul-Ehâdîs es-Sahîha 1962 Sahihu ve Daifu Süneni İbn Mace 7


Bunu ilk beğenen sen ol.
...
RE: Allah’ın işitmesi ve görmesi
Kardeşim ne anlatmak istediğini anlayamadım?

                                                                        “Hayat tiyatro gibidir, en kötü insanlar, en iyi yerlerde otururlar.”
Aristofanes
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
RE: Allah’ın işitmesi ve görmesi
Selam

Kardeşim,
Eşlik = yakın değer
Eşitlik = aynı değer
Denklik = aynı kefeye konulabilecek değer
anlamındadır.

Bkz:
Maide 65
Yani insan Allah'a eştir.

Antropol dememin sebebi insan ve melekleri kapsayışıdır.

Allah'ın bileşenleri:
Nur: 35
Maide: 117
Leyl: 21
Bunlardan Allah bir olur.

Allah'ın erkek olması:
Enam 102
Nahl 58
İsra 41
Bunu ilk beğenen sen ol.
...
RE: Allah’ın işitmesi ve görmesi
İnsan Allaha eştir ,sözünü biraz açar mısın?

                                                                        “Hayat tiyatro gibidir, en kötü insanlar, en iyi yerlerde otururlar.”
Aristofanes
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
RE: Allah’ın işitmesi ve görmesi
İnsan beyni bu kadarına yetiyor o da cinsiyet belirliyor tövbe Ya Rabbim uzak eyle bu zehirli fikirleri bizden, meleklere kız cinsine bile uyarı yapan Allah-u Tealaya cinsiyet belirlemiş ayetlerden, büyük fitnedesin uzak dur kendi aklından bile!.
Her şey bir kitapla başladı, İnşaAllah onunla bitecek
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yeni Üye
RE: Allah’ın işitmesi ve görmesi
Ehli sünnete göre Cenabı Hakkında eli gözü vardır.Ama bu aynı vücudu,hayatı ve gücü gibi mahlukata benzemez...Yani akıl ötesi kavramlardır...Bunlar yoktur demek hüsnü niyet şartıyla belki küfür olmaz ama sapıklık olur...Bidat ehli olunur yani....Allah korusun....Bizle ehli sünnet olarak Rabbimiz bizlere neyi söylediyse inanır ve boş boş tevillere girip bazı gerçekleri inkar etmeyiz...Selametle....
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 24-02-2015, Saat:10:04 PM, Düzenleyen: cennetkuşu.
Yeni Üye
RE: Allah’ın işitmesi ve görmesi
Rabbim insanlara Hidayet nasip etsin gerçekten kötü bir durumdayız insan Rabb'ini nasıl böyle ifade eder
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.