Efendimiz, kendi yaşayış tarzıyla İslâm’ın nasıl olması lazım geldiğini ortaya koymuştur.
Bir insanın dünya hayatından koparak Cenab-ı Hakk’a gidip dönmesi kesinlikle İslamiyet’in yasakladığı bir durumdur.
Eğer; Cenab-ı Hakk devamlı ibadeti murad buyursaydı, insanda nefsi yaratmazdı.
…Allah’a yaklaşımı; insan kendi zevkiyle, kendi imanıyla senkron olarak yürüttüğü zaman Cenab-ı Hakk’ın makbulüdür.
Mesela; cuma namazı için, namazınızı kılar kılmaz iş başına diyor. Bütün dinlerde bir günlük tatil olduğu halde, İslâmiyet’te yarım gündür tatil.
Bir müslüman yalnız kendisi için de değil, çevresi için de çalışmak zorunda olduğu için; ben Allah’a yakın olacağım diye kendi kendini aldatarak, büyük bir sahtekarlığa düşerek, vicdanından uzak düşerek yaşamanın yanlış dürtüsüne gitmemesi lazım gelir.
İnsan, kendisi, sırf ibadet ederek cennete gideceğim diye boşuna gayret eder. Çünkü İslamiyetin ilk şartı; NAMAZLA BERABER, İNFÂKTIR.
İslamiyet’in Allah’a yaklaşımı GÖNÜLDENDİR! Gönlün Allah’a yaklaşabilmesi için; sevgi, merhamet ve şefkat göstermesi lazımdır.
Bir Müslümanın, Efendimiz’in yaşadığı tarzın dışında bir ibadet tarzını seçmesi fevkalade yanlıştır.
Efendimiz’in kılmadığı namazı hiç kimse getirip koyamaz! İbadet kötü mü olur? EFENDİMİZ’İN YAPMADIĞI HİÇBİR ŞEYİ TASVİP ETMEM!
Çarşafı getirip de, efendim; asr-ı saadette, Hz. Hatice giydi mi? Giymedi! Hz. Aişe giydi mi? Giymedi! Nereden çıkardınız kardeşim? Hz. Fatıma giydi mi? Giymedi! Siz nereden çıkardınız? Kötümü olur? KÖTÜ OLUR!
Resulullah yapmamışsa kötü olur! Bunu öğrenmek lazım, bilmek lazım! Yani Resullullah’ın yapmadığı şey iki taraflı kötüdür…
Senin aklına, mantığına uygun geldiğini zannettiğin şey yanlıştır.
Bir kere Allah kabul etmemiş, Allah bir fotoğrafa bakıyor; Fahr-i Kâinat fotoğrafı… Bu yapmış mı? Yapmış, ‹geç› diyor. Yapmamış, kendi kafandan ne kadar iyi zannedersen zannet…
Cenab-ı Hakk’a yaklaşıyorum diye, işi bir çılgınlık tarafına götürmek nefsin en büyük putudur aslında!
Dikkat ederseniz, şeytanda aynı taraftan gitmiştir.‹Ben Allah’ı çok sevdiğim için, O’ndan başkasına secde etmem› demiştir, ‹Adem’e secde et› dedikleri için…
Cenab-ı Hakk kendine yakîn olacakları kendi seçer.
Bir kimse, kendisine göre uydurma, kalıplanmış ibadetlerle Cenab-ı Hakk’a gidemez. Ne yapılacağını Fahr-i Kâinat Efendimiz göstermiştir.
Eshapların her birisi Ahlak-ı Muhammedi hakkında bir zerre taşır.
Allah öyle kıskanç ki; Resulullah gibi bir daha yaratmamış, yaratmaz da…
Efendimiz’in tatbikatının dışında bir takım maceralar aramak mümkün değildir.
Diyelim ki şortla gezen kadın, bu nasıl sapmışsa; çarşafla gezen de sapmıştır.
Allah’a demek lazım ki; ‹ben örtünüyorum arkadaş. Resulullah böyle istediği için örtünüyorum, paşa gönlüm böyle istediği için değil; yani bu bana yakıştığı için de değil, yakışmadığı için de değil›
Dr. Haluk Nurbaki: