''Şüphesiz Yüce ALLAH, ümmetimden olan kişilerin kalbinden gecirdikleri şeyleri, söylemedikleri ve işlemedikleri taktirde affeder; günah olarak saymaz.''
Çünkü bu istem dışı bir şeydir.''İçinizden'' veya ''aklınızdan'' gecmesi demek,hayalinize gelmesi demektir.Hayalimiz ise serbest ve özgürdür,her şeye karşi acıktır.
İnsan için zor olan bir şey varsa,o da hayaline söz gecirmesidir.Öyle ki,elinizi actınız dua ediyorsunuz,bu haldeyken hayaliniz sizi alır,çirkin bir yere götürür ki,şaşırır kalırsınız.''Eyvah ! Ben ne yapiyorum,neler düşünüyorum'' dersiniz,bir teleşa ve korkuya kapılırsınız,kendinizi suclar durursunuz.
Kalbe gelip orda barınmayan kötü, günah, bozuk düşüncelerden insan sorumlu değildir. Çünkü Allah kimseye kaldıramayacağı bir yük yüklemez...
O şer olan düşünceleri kalbinde barındırmayacak, yer tutmasına, kökleşmesine izin vermeyecek; mücadele ile kalbinden atacak, atmaya çalışacak. Uğraşır kalbinden atamazsa, o düşüncelerden keyif almadığı müddetçe yine sorumlu değildir.
Küfür, bid'at, münafıklık, günah, şerre ait kasıtlı (isteyerek ve işleme azmiyle yapılan) düşünceleri kalbinin bir köşesinde barındırmaya ise asla cevaz yoktur.
İstemeden bir anda gelen ve kişiyi rahatsız eden küfür ve münafıklığa, günaha ait dahi olsa o düşünceler de atılmak şartıyla müstesnadır, sorumluluk gerektirmez. Bu ifadelere dikkat ediniz, zira hepsini açıklamış oluyor
Kalbe gelen düşünceler iki kısma ayrılır. Bunların bir kısmını insan kalbine iyice yerleştirir ve onları gerçekleştirmeye azmeder(yani gercekleştirirse sorumlu olur ).Bir kısmıysa böyle değildir; aksine bunlar, insanın hoşlanmadığı, fakat içinden de bir türlü söküp atamadığı şeylerdir.
İnsan, birinci kısımdakilerden sorumludur. İkinci kısımdakilerden ise, mes'ûl (sorumlu) değildir.
'Allah Teâlâ, yapmadıkları veya onu söylemedikleri müddetçe ümmetimin, nefislerine söylemiş oldukları şeyi bağışlamıştır' buyurmuştur."
Böyle bir tavır içine girmeye hiç gerek yoktur.Siz hayalinize gelen gibi degilsiniz,o anda bizzat ne yapıyorsanız onun gibisiniz.O kötü düşünceleri hayalinize gönderen,aklınızı karıştıran, sizi öyle bir manevi ortamdan uzaklaştırmaya calışan şeytanın ta kendisidir.
allah razı olsn faydanılması gerekn bi konu....