![[Resim: 1526668_10201430216216547_531073868_n.jpg]](https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/t1/p480x480/1526668_10201430216216547_531073868_n.jpg)
11. Allah, ihtiyacı olmadan yaratır; yardım almadan, sıkıntı hissetmeden rızık verir. Yorgunluk duymaz.
12. Korkusuz olarak öldürür, zorluk görmeden yeniden yaratır.
ŞERH
Allahu Teâla, yarattıklarını, onlara ihtiyacı olduğundan veya onlardan bir yardım talep etmek dileğiyle yaratmamıştır. Onları ancak kendisine ibadet etsinler diye yaratmıştır:
“Ben, cinleri ve insanları ancak Bana ibadet etsinler diye yarattım.” (ez-Zariyat: 51/56)
Allahu Teâla insanlara, cinlere, kuşlara, vahşi hayvanlara, mü’minlere, kâfirlere, isteyene istediğini verdiği halde, mülkünden hiçbir şey eksilmez. Göklerin ve yerin sevk ve idaresi O’nun elindedir. Yarattıklarını korkuya kapılmadan öldürür:
“Nefisleri zamanı gelince Allah öldürür.” (ez-Zümer: 39/42)
“O’nun hükmüne engel olacak yoktur.” (Ra’d: 13/41)
“(Allah) yaptığından sorumlu olmaz, onlar (insanlar) ise sorumlu tutulacaklardır.” (el-Enbiya: 21/23)
Kıyamet günü ölüleri O diriltir:
“İnkâr edenler yeniden diriltilmeyeceklerini iddia ettiler. De ki: Hayır, Rabb’im adına andolsun ki, siz, muhakkak yeniden diriltileceksiniz. Sonra mutlaka yaptıklarınızdan haberdar edileceksiniz. Bu, Allah’a çok kolaydır.” (et-Teğabûn: 64/7)
“Rabb’imiz! Sen şüphesiz ki insanları kendisinden şüphe olmayan günde yeniden bir araya getireceksin!” (Âl-i İmran: 3/9)
Allahu Teâla Kıyamet günü, insanları öldükten sonra yeniden yaratır. Bu O’na zor değildir. Yeryüzünü öldükten sonra gökyüzünden su indirerek diriltip bitkilerle donatan Allah, insanları öldükten sonra yeniden diriltmeye de gücü yetendir:
“İşte biz ölüleri böylece yeniden çıkarırız. Umulur ki düşünüp ibret alırsınız.” (el-A’raf: 7/57)
Onları ilk kez yaratan, öldürdükten sonra da ruhlarını tekrar bedenlerine döndürmeye kâdirdir. Bu, O’na çok daha kolaydır.
Özet
Allahu Teâla ezelîdir ve ebedîdir. Diridir, ölmez. Her şeye gücü yetendir. Mahlukatı, O’nun ilminden, O’nun bildirdiklerinden başka hiçbir şeyi kavrayamazlar. O’nu ne bir uyku ve ne de bir uyuklama tutabilir, O’na yaptığından sorulmaz, bilakis O hesaba çeker.
Konunun Anlaşılması İçin Sorular
1. Kadîm Allah’ın isimlerinden midir?
2. “Sadece O’nun istediği olur” ne demektir?
3. Allah’ın iradesinde ortağı var mıdır?
bkz;Dr. Muhammed b. Abdurrahman el-Humeyyis Gençler için Akaid Dersleri Tahavi Şerhi