You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Forumcu
Akaid Dersleri
[Resim: 1486644_10201430043452228_476222922_n.jpg]
1. Allah’ı birlemek hakkında; yine O’nun tevfikiyle diyoruz ki: Allah birdir ve O’nun şerîki yoktur.

ŞERH

Şerik; bir şeyde hissesi olan kimsedir.

Allahu Teâla her şeyde birdir. Zatında birdir, fiillerinde birdir, isim ve sıfatlarında birdir.

İbadet edilmeye gerçekten layık olup, bu hususta tek hak sahibi oluşunda birdir. Bu sayılanların hiçbirisinde ortağı yoktur. Hakezâ, yaratmasında ve emrinde de şerîki (ortağı) yoktur.

“Yaratma ve emretme O’nun değil midir?” (el-A’raf, 7/54)

“Allah’tan başka gökten ve yerden size rızık veren bir yaratıcı var mı?” (Fâtır, 35/3)

Allah’ın, evrende yarar, zarar, öldürme, diriltme ve bundan başka her türlü tasarruf ve tedbirinde hiçbir ortağı yoktur. Hakezâ O’nun ne isimlerinde ve ne de sıfatlarında ortağı yoktur.

Bir kul, bu şirk türlerinin hepsinden kurtulup bunun aksi ve vacip olan Tevhid’in tüm erkanını yerine getirmek suretiyle, O’nu Rububiyetinde, uluhiyetinde, isimlerinde ve sıfatlarında birlemedikçe, Tevhid tamamlanmaz. Kul hiçbir mahlûku, yalnızca Allah’ın hakkı olan bir sıfatla vasıflandıramaz. O’nu Ulûhiyetinde birler ve ibadetlerin hangi türü ile olursa olsun, O’ndan başkasına ibadet edemez.

“Ancak Sana ibadet eder ve ancak Senden yardım dileriz.” (Fatiha: 1/5)

“Ben, cinleri ve insanları ancak Bana ibadet etsinler diye yarattım.” (ez-Zariyat: 51/56)

2. O’nun misli yoktur.

3. Hiçbir şey O’nu aciz bırakamaz. Yani hiçbir şey O’na güç yetirip O’nu aciz bırakamaz.

İlah, Ma’bud; kendisine ibadet edilendir. Ancak İlah olan Ma’buddur. Her kişinin ilahı, kendisine ibadet ettiğidir.

4. O’ndan başka ilah yoktur.

bkz;Dr. Muhammed b. Abdurrahman el-Humeyyis Gençler için Akaid Dersleri Tahavi Şerhi
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.