You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Adnan Menderes'in son mektubu

Üye
Yakın tarihimiz, şapka giymediği iddiasıyla asılan yüzlerce erkek ve bir kadının yanı sıra, Batılı düşünürlerin ifadesiyle "Türkçe ezan" tekrar Arapçaya çevirdiği için asılan başbakan ve bakanlara da şâhit olmuştur. Adnan Menderes'in idamından biraz önce bir asker vasıtasıyla gizlice Giyaseddin Emre'ye gönderdiği aşağıdaki mektup, yakın tarihimizin iç yüzünü ortaya koyan sayısız belgelerden biridir;

[Resim: tarih7.gif]

«Sizlere dargın değilim, sizin ve diğer zevâtın iplerinin hangi efendiler tarafından idare edildiğini biliyorum. Onlara da dargın değilim. Kellemi onlara götürdügünüzde deyiniz ki, Adnan Menderes, hürriyet uğruna koyduğu başını 17 sene evvel almadığımız için sizlere müteşekkirdir. İdam edilmek için ortada hiçbir sebep yok. Ölüme karar-i metanetle gittiğimi, silahların gölgesinde yasayan kahraman efendilerinizce acaba söyleyebilecek misiniz?

Sunu da söyleyeyim ki, milletçe kazanılacak hürriyet mücâdelesinde sizi ve efendilerinizi yine de 1950'de kurtarabilirdim. Dirimden korkmayacaktınız. Ama simdi milletle el ele vererek, Adnan Menderes'in ölümü, sizi ebediyete kadar takip edecek ve birgün sizi silip süpürecektir. Ama buna rağmen merhametim, sizlerle beraberdir.»
Müslümanca yaşamın olmadığı bir yerde, müslümanca ölmenin elbette bir yolu vardır.
Malcolm X
Bunu ilk beğenen sen ol.
Cezalı Üye
RE: Adnan Menderes'in son mektubu
Türk Milliyetçiler Derneği kapatıldı.

Halk evleri kapatıldı.

Sosyalist partisi kapatıldı.

Millet Partisikapatıldı.

Profesörlerin partilerde fiili görev almasını engelleyen kanun çıkarıldı.

CHP mallarını haczedip, hazineye devreden kanun çıkarıldı.

Menderes hükümeti muhaliflerini artıran ve mevcut muhaliflerin tepkilerini daha da arttıran olaylardır.

1955 yılında iktisadi kriz hızlı kalkınma hareketinin sonucu başladı. Dış borç yükünün ve enflasyonun ağırlığı birçok şehirde hissedilir oranda artması.sonucu hem DP içinde hem de halk içinde güvensizlik arttı.

Menderesin arzu ve isteklerini, yakın mesai arkadaşlarına ve DP milletvekillerine kolayca kabul ettirip istediği kararların TBMM’de alınmasını sağlıyor ve bu durumda aydınlar arasında Menderes “şahsi” yönetim kurmakla suçlanıyordu.

6- 7 Eylül olaylarının patlak vermesiyle, İstanbul’da sıkıyönetim ilanı ve bunla birlikte, Menderesin bazı yakın arkadaşları ve eski bakanları tarafından Hürriyet partisinin kurulması , Demokrat parti grubunun Menderes dışında hükümeti istifaya zorlamasın ,toplantı ve yürüyüşleri kısıtlayan yeni bir kanun çıkarılması, bütün muhalif partilerin güçbirliği şeklinde birleşmesi ve partilerin aday gösterme imkanlarını daraltan ve aday listelerinde değişiklik yapılmasını önleyen yeni bir kanun çıkarılması gergin havayı dindirdi ve DP ertesi seçimi de kazandı. Fakat bu gerginligi dindirmedi ve aksine meclis içindeki kavgalar meclis dışına da taştı.

1957 seçimlerinden sonra şiddetlenen ve mücadeleleri meclis dışına taşan CHP- DP çekişmesi gittikçe arttı. CHP, DP iktidarına karşı sertleşen bir mücadeleye girişti, iktidar ise bu mücadeleyi TBMM dışına taşan şiddet tedbirleriyle karşıladı. CHP lideri İnönü’nün 1959 mayısında çıktığı yurt gezisinde yaralanması olayları başlattı.

Üç gün sonra İstanbul’a gelirken Topkapı’da benzer bir gösteriyle karşılandı ve muhtemel bir suikasta uğramaktan askeri birliklerin müdahalesi sayesinde kurtuldu.

Gazeteler, konan yayın yasakları yüzünden olaylardan bahsedemiyor, muhalefet yapan gazete ve dergiler kapatılıyor, gazeteciler hapse atılıyordu.

İktisadi güçlüklerin artması ve bunla birlikte dış kredi alamama sonucu ortaya çıkan kriz insanların Adnan Menderes’ e olan güvenini azaltıyorsu. Halk üzerinde de oluşan bu karşı etki 27 Mayıs’ ı daha da yaklaştırıyordu.

....

Bugünden pek de bir farkı yokmuş.

Darbe doğru, asılma kararı bana göre yanlış.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 25-01-2016, Saat:02:48 PM, Düzenleyen: Allame Reloaded.
Üye
İlk defa ülkemizi mahveden 12 eylül darbesini destekleyen bir müslümanla karşılaşıyorum.
Kardeş Adnan Menderesin ülkesi için yaptıklarını ,darbeyi başlatan kenan evrenin darbeden sonra neler yaptığını, müslümanlara nasıl zulmettiklerini kadınlara nasıl tecavüz ettiklerini görgü şahitlerinden dön bir daha dinle , tekrar araştır.
Bu darbeyi destekleyen insan olamaz !
Senin zihniyetini gerçekten anlayamıyorum
Müslümanca yaşamın olmadığı bir yerde, müslümanca ölmenin elbette bir yolu vardır.
Malcolm X
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 25-01-2016, Saat:04:35 PM, Düzenleyen: seyoby.
Cezalı Üye
Menderes 46 kişiyi idam ettirdi diye biliyorum. Detaylıca inceleyince menderesi doğru bulmak mantıklı değildir. İdam edilmesi ise çok yalnıştı. bu sebeple kahraman gibi algılandı. Hatta siyasi tarihte bu gün bir çok ekonomik kültürel problemin Menderes döneminden kaynaklı olduğu düşüncesindeyim. Mesela marshall gibi şeyler... Sunulana alışmış bir islami siyasetimiz var. Rakıyı susuz içdiği yazıyor hatta ramazanda içki fotoları da int var. şarap fabrikaları açmış vs. garip ilişkileri olan bir lider ama algıya bakıyorsun ezanı arapça yapmış vay... İlginç olan namaz kılan, muhafazakar bir ailesi olan, kutsal emanetlere asker nöbetleten bir başka lider ama algıya bakıyorsun ezanı türkçe yapmış vay...
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.