You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Adem ve eşi ebedi cennetten mi çıkarıldı?

هل أنا حقاً أنا ؟
Adem ve eşinin ebedi cennetten değilde hoş ve rahat bir ortamdan çıkarıldıklarına 5 delil:
1-ebedi cennete giren oradan çıkmaz. (hicr 15/48)
2-ebedi cennete ancak amel ve ibadetten sonra girilir.
3-ebedi cennette sorumluluk ve yasak yoktur.
4 - şeytanın cennete girmesine imkan yoktur.
5-ebedi cennet gökyüzündedir, Adem ve havvanın göğe çıkıp indiklerine dair bir delil yoktur.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
RE: Adem ve eşi ebedi cennetten mi çıkarıldı?
Kardesim soruyu yanlış sormuşsun.Bak madem bir yerden çıkarılmışlarsa ve bu da cennet değilse öyleyse nerden çıkarılmışlar soru fail.Dünyadan çıkarılıp dünyaya gönderilecek halleri yok deil mi?Yok hani bazıları direk dünyada olduklarını söylüyorda onun için.Mantık hatası oluyor.Akıl var mantık var.
Bunu ilk beğenen sen ol.
هل أنا حقاً أنا ؟
Soru da bir yanlışlık yok. Çıkarılan yerden kastımız, yeryüzünde tahsis edilmiş olan özel bir mekandır. Tercih etmiş olduğum görüşün delillerini serdettim
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
yeryüzünde olsa o çıkarıldıkları yere pekala geri dönebilirler değil mi?yürüyerek bile...
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
Bir de delil diye yazdıkların aslında fazla düşünülmeden.Üzerine fazla düşünülmeden delil diye sunulmuş ayet ya da yorumlamalar.Mesela 2. si

Cennete amel ve ibadetle girilir demişsin ama Huriler hangi amelle cennette bekliyorlar?
Bunu ilk beğenen sen ol.
هل أنا حقاً أنا ؟
Biraz düşünce ufkunuzu genişletmeniz gerekir, çıkarılma fiilini sadece manevi bir güç tarafından atıldılar ya da ışınlandılar gibi algılamamalısınız nasıl çıktıları ya da indikleri konusunda bir bilgi yok. Dediğiniz şekliyle yürüyerek, ya da uçarak bilmiyoruz. Kendilerinin terk etmeleri daha makul görünmekte makbul olanı Allah bilir.
Diğer itirazını tam olarak anlayamadım. Kitap ve Sünnet ebedi olan cennete girilmesi için iman ve Salih amel vurgusu yapmaktadır. Bunu bir çok ayette görebilirsiniz. Adem aleyhisselamın bulunduğu cennet ise ibadet itaat ve imtihan sonrası konulan bir cennet değildir. Bu da bize farklı bir cennet olduğu konusunda fikir vermektedir.

Şunu ayrcaı ifade edeyim ben bu görüş kesinlikle doğrudur demiyorum. ben bu görüşün delillerini daha yerinde buluyorum ;bu nedenle bu görüşü tercih ediyorum. Yukarıda zikretmiş olduğum delillerin bir kısmı zanni olabilir fakat bir bütünlük içerisinde incelendiğinde isabetli olduğu benim katımda açıktır.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 14-05-2017, Saat:12:52 PM, Düzenleyen: kalemşör.
Acemi Üye
Kardesim burda Allah'tan bahs ediyoruz.Böyle ışınlandı mılar gibi alaycı bir uslub hiç hoş değil.Allah diledikten sonra herşey olur bir kere sen bunu hiç bir zaman unutmamalısın.Ona bakarsan Musa'nın bir sürü mucizesi bile bilimsel olarak ütopik gelebilir sana değil mi?Bak şimdi işin içine bilimi katacam diye Allah'ın kudretini tam olarak idrak edemiyorsun sanırım.Allah dilerse herşey olur bütün bunlar bilimle açıklanacak diye birşey yok.

Bir de iman olmadan zaten cennete girilmez kardesim.Yani Allah'ı sevmeyenin-bilmeyenin-tanımayanın cennette ne işi var.Şeytan da pekala cennete girip çıkabiliyordu ta ki kovulana dek.Adem ilk yaratıldığında zaten Rabbi'ni biliyordu cennette olması neden abes olsun.Sen çok okumaktan basit şeyleri bile karıştırır olmuşsun sanırım biraz ilme arar versen iyi olur.Böyle ışınlandılar mı falan filan hiç hoş değil.Belkide ışınlanmışlardır ne bileyim.Sora Allah dilediğini cennete alır dilediğin atar kime ne.Yer O'nun gök O'nun.Ama durduk yere almaz veya atmaz abes iş yapmaz tabiki.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yeni Üye
Hadislerin tedvin dönemine kadar bu görüş karışıktı. Tedvin ile beraber diğer mezheplerde dünya dışı "bahçeden" geldiği görüşü ağar bastı. İbn Kayyım Miftah'da 300 sayfaya yakın uzun uzun tüm mezheplerin görüşlerini sayar ve delillerini açıklar. Mesela Mu'tezile mütekaddimleri dünyada derken mütahhirleri ise 7 kat semanın üstündeki cenneten indiler demiştir. Cübbai buna örnek olabilir.
Hadisleri es geçip sadece Kur'an'da ki ayeti kerimeler ile hüküm verirsek, etimolojik olarak dünyada olduğu ortaya çıkar. Prof. Dr. Bahaddin Dartma bununla ilgili makale yazmıştı. Oda orada sadece Kur'an'a etimolojik olarak bakarsak o cennetin dünyada olduğu sonucu ortaya çıkar der.
En enteresan olan şey ise bu tartışmanın eski dönemde çok önemli olmayışı. Yani itikadi bir konu gibi algılanmadı. Ha öyle ha böyle. Ama günümüzde bu tartışmanın alevlenmesinin sebebi Müslüman-evrimcilerin (taslaman'nın tayfası) bu konunun ucundan tutup konuyu evrime getirmeleri. Ordanda İbn Miskeveyh'e bağlarlar. Yani göklerde bişey olmadı Adem hep dünyada idi. Adem gökten geldi ise kendince evrim düşünceleri sakıt olur.
هل أنا حقاً أنا ؟
bir sual tevcih edeyim. keramet iddia edildiği gibi hak ve eşyanın tabiatını değiştirmek suretiyle gerçekleşiyor ise ve mümkünat cinsinden olarak keramet sahibi nebi olduğunu iddia etmiş olsa, bu durumda nebi ile nebi olmayanı nasıl tefrik edeceksin?
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.