You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Abdest Nasıl Alınır?

Abdest Nasıl Alınır?

Forumun Uykucu Ninesi
Abdest Nasıl Alınır?
[Resim: abdest-alma.jpg]

Aşşağıda verilen bilgileri, sırası ile uygulamanız gerekir.
Abdest alırken niyet etmek

Abdest alırken ilk önce euzu besmele söyleriz
euzu billahimineş şeytanir racim bismillahir rahmanir rahim

sonra ‘ Niyet ettim ALLAH rızası için Abdest almaya ‘ denilerek niyet etmek gerekir.
1. Elleri 3 kez yıkamak

Eller en az 3 kez yıkanmalıdır.Elleri 1 kez yıkamak farzdır fakat üç kez yıkanması gerekir.Eğer su yetmeyecek kadar ise 1 kez yıkanabilir.Eller yıkanırken parmakta yüzükler varsa çıkarılmalıdır.Bunun sebebi, eğer yüzük takılı ise abdest suyu deriye gitmeyebilir. ( Resim 1 )
2. Ağza 3 kez su vermek

Dolu dolu ağza 3 kez su verilip, yıkanmalıdır.Eğer ay ramazan ayı ise ağzımıza verdiğimiz suyu, hemen ağzımızın ucu ile alıp boşaltırız.Bunun sebebi, oruçlu olmamızdandır.Ağza su verilirken, sağ elin baş parmağı ile ağzın sağ tarafını, şahadet parmağı ile de sol tarafı mesh edilmelidir. ( Resim 3 )
3. Burna 3 kez su vermek

Burna 3 kez sağ el ile su verilir, sol el ile de her su verildikçe sümkürmek gerekir.Dolayısı ile burun temizlenmiş olur. ( Resim 4 )
4. Yüzü 3 kez yıkamak

Yüzü, tüy bitiminden, kulak yumuşağından ve çene altından itibaren 3 kez yıkamak gerekir. ( Resim 5 )
5. Kolları 3 kez yıkamak

İlk başta sağ kol, sonra ise sol kol 3 kez yıkanır.Yıkama işlemi, avuca alınan su, kol ile dirsek bölümü arasında dökülerek tamamlanır. ( Resim 6 )
6. Başı Mesh etmek

Kitaplar, Avuca alınan su ile başın dörtte biri mesh edilir der.( Resim 8 ) Tekrar, şahadet parmakları veyahut küçük parmaklarla, kulaklar mesh edilir. ( Resim 9 ) Baş parmaklar ile de kulağın arka kısımı mesh edilir.
İki elin arka tarafları ıslatılıp, ense mesh edilir ve başı mesh etme işlemi biter. ( Resim 10 )
7. Ayakları 3 kez yıkamak

Ayaklar topuklar, parmak araları ve dirseklere kadar 3 kez yıkanır.Yıkama işlemi sağ ile başlar, sol ile son bulur. ( Resim 11 )
Bu işlemler sonucunda abdest alma işlemi tamamlanır
[Resim: sems-i-tebrizi-sozleri-ii.jpg]

"Kalk, silkelen, kendine gel. Umutsuzluğa sarılma.
Umutsuzluk şeytandan, ümit etmek ise Allah'tandır."
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
RE: Abdest Nasıl Alınır?
Abdeste başlarken dil ile niyet bidattir. niyetin yeri kalptir ve dille niyet işini Rasulullah(sallallahu aleyhi ve sellem) yapmamıştır. abdest hakkında sahih hadislerle bilgi verici bir yazı:

Ömer (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Ben Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’i işittim:
‘Ameller ancak niyetlere göredir...’ buyuruyordu.”
Buhari (143) Müslim (1907/100) Ebu Davud (2201) Nesei (75) İbni Mace (4227) İbni Hazm (3/231 Muhalla) İbnu’l-Carud (64) Ahmed (1/25) Albânî (1/59 İrva)

Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘Abdest almayan kimsenin namazı, abdeste başlarken Bismillah demeyen kimsenin de abdesti yoktur’ buyurdu.”
Ahmed (2/418) Ebu Davud (101) İbni Mace (399) Darekutni (1/71) Hakim (1/1476)

‘Ümmetime meşakkat verecek olmasaydım, her abdestle beraber misvak kullanmalarını onlara emrederdim’ buyurdu.”
İbnu’l-Carud (63) Malik (1/66/115) İbni Huzeyme (138) Ahmed (9935) Tayalisi (2328) Hakim (1/146) Beyhaki (1/36) Albânî (1/110 İrva)

Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem’in Abdestinin Şekli
Humran bin Eban şöyle dedi:
“Osman bin Affan (Radiyallahu Anh)’ı abdest alırken gördüm. Ellerine biraz su döktü ve onları üç kez yıkadı. Sonra üç kez ağzını çalkaladı ve burnuna su alıp çıkardı. Sonra üç kez yüzünü yıkadı. Sonra üç kez dirseğine kadar sağ elini yıkadı. Sonra sol elini aynı şekilde yıkadı. Sonra başını meshetti. Sonra üç kez sağ ayağını topuklara kadar yıkadı. Sonra bu şekilde sol ayağını da yıkadı. Sonra şunu söyledi:
−Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’i bu benim abdest aldığım gibi abdest alırken gördüm. Sonra Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘Herkim bu benim abdestim gibi abdest alır, sonra kalkar içinden kendi kendisiyle konuşmaksızın iki rekât namaz kılarsa onun günahları bağışlanır’ buyurdu.”
Buhari (1800) Müslim (226/3) Ebu Avane (1/238) Ebu Davud (106) Nesei (84) İbni Hibban (1060) İbni Huzeyme (23) Abdurrezzak (141) Tabarani (1/267M. Sagir) Beyhaki (1/53) Begavi (153)
Abdu Hayr şöyle dedi:
“Ali bin Ebi Talib (Radiyallahu Anh) sabah namazını kıldıktan sonra caminin avlusuna geldi ve oraya oturdu. Sonra hizmetkârı çocuğa:
−Bana bir abdest suyu getir dedi. Çocuk ona içerisinde su olan bir kap ve bir de tas getirdi. Abdu hayr dedi ki:
−Biz oturmuş ona bakıyorduk. Ali bin Ebi Talib (Radiyallahu Anh) sağ eliyle su kabını aldı sol eline döktü. Sonra onunla iki elini yıkadı. Sonra tekrar sağ eliyle su kabını aldı sol eline ondan su boşalttı, sonra da onunla iki elini yıkadı. Sonra tekrar sağ eliyle su kabını aldı ve sol eline ondan su boşalttı, sonra da onunla iki elini yıkadı. Ellerini bu şekilde üç kez yıkadı. Abdu hayr dedi ki:
−Ali (Radiyallahu Anh) ellerini bu şekilde üç kez yıkayıncaya kadar ellerini su kabının içine girdirmedi. Sonra o, sağ elini su kabına girdirdi eline su alarak üç kez ağzını doldurup mazmaza yaptı. Peşinden üç kez burnuna su alıp sol eliyle çıkardı. Sonra üç kez yüzünü yıkadı. Sonra üç kez dirseğine kadar sağ elini yıkadı. Sonra üç kez dirseğine kadar sol elini yıkadı. Sonra sağ elini su kabının içine suda eli kaybolacak şekilde girdirdi. Sonra alabildiği kadar su ile elini oradan çıkardı. Sonra sağ elindeki suyu sol eline dökerek iki eliyle bir kez başının tamamını meshetti. Sonra sağ elini su kabına girdirdi sonra onunla sağ ayağına su döktü ve sol eliyle sağ ayağını üç kez yıkadı. Sonra yine sağ eliyle sol ayağına su döktü ve sol eliyle sol ayağını üç kez yıkadı. Sonra sağ elini su kabına yine daldırdı, elini su ile doldurdu sonra o suyu içti. Sonra şöyle dedi:
−İşte bu Allah’ın Nebisi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in abdestidir. Kim Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in abdestine bakmak isterse, Onun abdesti işte böyledir.”
İbnu’l-Carud (68) Ebu Davud (111-112) Nesei (93) Darimi (1/178) İbni Huzeyme (147) İbni Hibban (1079) Tayalisi (149) Darekutni (1/90) Begavi (222) Ahmed (1/135)
Şakik bin Seleme şöyle dedi:
“Osman (Radiyallahu Anh)’ı abdest alırken gördüm… Başını ve kulaklarını içini ve dışını meshetti... Parmaklarını ve sakalını hilâlledi...”
İbnu’l-Carud (72) Ebu Davud (110) İbni Mace (430) İbni Huzeyme (151) Beyhaki (1/54) Ahmed (1/149)
Abdullah bin Zeyd bin Asım (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) başını meshetmek için iki eline su aldı ve meshetmeye başının ön kısmından başladı. Sonra ellerini başının arka kısmına enseye doğru götürdü. Sonra ellerini (tekrar) başının ön kısmına getirdi.”
İbnu’l-Carud (73) Tirmizi (32) İbni Mace (434)
Şartlar Gerektirdiğinde Abdest Uzuvlarını İkişer veya Birer Kere Yıkamak Caizdir
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’i abdest uzuvlarını ikişer ikişer yıkar halde abdest alırken görmüşümdür.”
İbnu’l-Carud (71) Ebu Davud (136) Tirmizi (43) İbni Hibban (1094) Hakim (1/150) Ahmed (4/41)
İbni Abbas (Radiyallahu Anh) şöyle demiştir:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) abdest uzuvlarını birer kere yıkayarak abdest aldı.”
İbnu’l-Carud (69) Buhari (304) Ebu Davud (138) Nesei (80) Tirmizi (46) Darimi (1/177) İbni Mace (411) İbni Hibban (1095) İbni Huzeyme (171) Tayalisi (2660) Begavi (226) Ahmed (1889)
Çorap Veya Ayakkabı Üzerine Meshetmenin Caizliği
Mugire bin Şu’be (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) abdest aldı, çoraplarının ve ayakkabılarının üzerine meshetti.”
Ebu Davud (159) Tirmizi (99) İbni Mace (559) İbni Ebi Şeybe (1/215/) İbni Hibban (1338) İbni Huzeyme (198) Tabarani (20/996) Tahavi (1/97 el-Meâni) Hakim (1/169) Ahmed (4/252) Albânî (101 İrva)
Mestler Üzerine Meshetmenin Müddeti
Huzeyme bin Sabit (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
‘Mestler üzerine meshetmekte müddet, seferi olan için üç gün üç gece, mukim olan için bir gün bir gecedir’ buyurdu.”
İbnu’l-Carud (86) Ebu Davud (157) Tirmizi (95) İbni Mace (554) İbni Hibban (1329) Humeydi (435) Tabarani (3749 M. Kebir) Darekutni (1/194) Beyhaki (1/277281) Begavi (237) Ahmed (5/214)
Abdestten Sonra Yapılacak Dua
Ömer (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
‘Sizden herhangi bir kimse abdest alır ve abdest alışını tam yaptıktan sonra:
−Eşhedü Ella İlahe İllallah Vahdehu La Şerike Leh. Ve Eşhedü Enne Muhammeden Abduhu Ve Rasuluh. Allahummecalni Minettevvabine Vecalni mine’l-Mutetahhirin derse ona cennetin sekiz kapısı açılır ve kendisi hangisinden isterse içeriye girer’ buyurdu.”
Duanın manası: “Allah’tan başka ilah olmadığına şehadet ederim. O tektir ve ortağı yoktur. Ve yine şehadet ederim ki, Muhammed O’nun kulu ve rasulüdür. Ey Allah’ım, beni tevbe edenlerden yap ve beni temizlenenlerden kıl.”
Tirmizi (55) Müslim (234/17) Ebu Avane (1/225) Ebu Davud (169) Nesei (148) İbni Mace (470) İbni Hibban (1050) Beyhaki (1/78) Abdurrezzak (142) Ahmed (4/145-146-153)
Ebu Musa el-Eşari (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e abdest alırken geldim. Onu işittiğimde:
−‘Allahummegfirlî Zenbî Ve Vessiğlî Fî Darî Ve Bariklî Fî Rızkî’ diyor dua ediyordu.”
Duanın manası: “Ey Allah’ım, günahımı bağışla, evimi genişlet ve rızkımda bereket ihsan et.”
Nesei (80 Ameli’l-Yevm) İbnu’s-Sünni (28 Ameli’l-Yevm) Albânî (1265 Cami)
Irkçılık ideolojik bir düşünce değil, aksine psikolojik bir hastalıktır.(Şehid İnşaAllah Malcolm x-Malik El Şahbaz)

Sizi rahatsız etmeye geldim!
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.